Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Чиновниците ще намалеят с 30 000. Правителството ще е готово след седмица


47-ото Народно събрание започна работа в петък. "Възраждане" не участва в традиционната снимка на всички депутати.
47-ото Народно събрание започна работа в петък. "Възраждане" не участва в традиционната снимка на всички депутати.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Администрацията се съкращава с 30 хил. души
  • 34-годишен адвокат оглави парламента
  • Новото правителство идва след седмица

До края на 2022 г. държавната администрация ще се съкрати с 15% или с около 30 000 души. Бордовете на държавните предприятия ще бъдат от 3 души, вместо от 5 или 7, както е в момента на много места. Новините са от Асен Василев от „Продължаваме промяната“ (ПП), казани по бТВ.

Парламентът заработи

Новият председател на парламента е 34-годишният адвокат Никола Минчев от ПП. Той има седем заместници – по един от всяка парламентарна група. 47-ото Народно събрание започна работа в петък. Вижте видеото.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Идва ли редовно правителство

До вторник се очаква одобрение на коалиционното споразумение между 4-те партии.

Кирил Петков каза пред БНР, че споразумението няма да е текст, подписан от четирите партии, а текст, подписан между ПП и всяка отделна партия в бъдещата коалиция. До неделя подобна версия не беше известна.

След седмица би трябвало да има редовно правителство.

В петък прогнозирахме какво още остава да се направи, за да може кабинетът да стане факт.

Какво знаем за бъдещото правителство

Икономическата активност на България може би ще се раздели на две министерства – в едното ще попаднат държавните дружества, а в другото – иновациите и насърчаването на икономическото развитие.

Болниците, които искат договори със здравната каса, ще трябва да обвържат заплатите на шефовете си със заплатите на всички останали. Един пример, даден от Асен Василев: ако шефът на болницата иска да получава 100 000 лева, санитарката ще трябва да получава 10 000 лв.

Енергийните помощи са най-неотложната грижа сега, смята Даниел Лорер от ПП. Кирил Петков и Асен Василев се надяват първата работа на бъдещото управление да бъде промяна в антикорупционната агенция, като тя получи разследващи функции, а председателят й Сотир Цацаров бъде сменен.

Опозицията

ГЕРБ няма да подкрепи правителството. По-рано представители на партията бяха допуснали, че могат да подкрепят Кирил Петков за премиер.

Националистическата НФСБ, която участваше в управлението заедно с ГЕРБ, се преименува на „Силна България“ и избра нов председател – Борис Ячев.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Нов апел към България за главния прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за намаляване влиянието на главния прокурор върху ВСС и да въведат ефективна процедура за временното му отстраняване от длъжност. Институцията за пореден път призова България да спазва решенията на съда в Страсбург по две основни дела – Колеви срещу България и Великова срещу България.

Държавната консолидационна компания (ДКК)

Един от директорите на ДКК – Ваня Караганева е била обвинена в нещо, което не отговаря на истината, смята икономическата министърка Даниела Везиева. Дни по-рано трима от петимата членове на ръководството на ДКК отстраниха Караганева и я обвиниха в редица противозаконни действия. Те трябваше да представят доказателства за твърденията си до петък вечерта. Министър Везиева предупреди, че ще поиска оставките им.

COVID-19

Коронавирусът отне живота на още 47 души. 100% от тях не са били ваксинирани. През изтеклото денонощие има 706 нови случая на COVID-19. Това отговаря на 4,31% от тестовете.

Ваксинирали са се 4 050 души. Всички данни можете да следите в блога ни.

60% от учениците са дали съгласието си да бъдат тествани, пише „Булевард България“.

И една препоръка

Таня Христова прави „кутии на доброто“ за Котел. В тях хората ще изпращат дарения за бедните деца, опаковани като коледни подаръци. Таня Христова е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

В бъдещото правителство ще влязат и партии, за които не е ясно доколко споделят европейски ценности, пише Петър Карабоев в „Дневник“. Сред избирателите на БСП например има с 10% по-малко хора, смятащи себе си за проевропейски ориентирани, отколкото е средното за страната.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG