Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ като внезапен защитник на медиите, които обиждаше. Юлия Кръстева с нова книга


Любен Дилов и Тома Биков от ГЕРБ по време на флашмоб в защита на "Труд".
Любен Дилов и Тома Биков от ГЕРБ по време на флашмоб в защита на "Труд".

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Край на проблемите с коалиционното споразумение
  • Парите за „Хемус“ все пак са стигнали до „кухи фирми“
  • ГЕРБ се обяви за защита на свободата на словото

БСП и ПП вече са изчистили проблемите около предложеното коалиционно споразумение. Корнелия Нинова твърди, че то е засягало законодателната програма в социалната сфера.

Консултациите на президента с политическите сили приключиха във вторник. „Демократична България“ е партията, която е поискала коалиционното споразумение да бъде подписано поотделно с всяка от формациите. ДБ смята, че бъдещото правителство ще може да работи самостоятелно, без ГЕРБ и ДПС, които определя като носители на корупционния вирус.

ИТН съобщи, че ще бъдат лоялен партньор, ако и останалите формации са такива.

COVID-19

Коронавирусът отне живота на още 103 души. 97,09% от тях не са били ваксинирани. През изтеклото денонощие има 2 299 нови случая на COVID-19. Това отговаря на 8,3% от тестовете.

Ваксинирали са се 17 802 души. Всички данни можете да следите в блога ни.

Председателският съвет на парламента не успя да вземе решение по въпроса за влизането в Народното събрание със зелен сертификат. Засега депутатите ще продължат да влизат без него.

Парите за „Хемус“

Прокурорите за пръв път потвърдиха твърденията на МВР, че голяма част от авансовите плащания за магистрала „Хемус“ са стигнали до „кухи фирми“. Във вторник неназован данъчен беше обвинен за пране на пари заради изчезналите десетки милиони левове около поръчките за „Хемус“.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

МВР и цивилните, които се правят на МВР

Възможно ли е да продължава сътрудничеството на МВР с цивилни, които изземват полицейски функции? Динко Вълев от Ямбол, който се прочу преди 5 години като „ловец на бежанци“, се снима с една дузина мъже, проснати по очи на земята, докато той самият е до тях с пушка на рамо. По-късно МВР съобщи, че това са мигранти, които са задържани, но без да спомене името на Динко. По времето на ГЕРБ поведението на Динко беше насърчавано от властите. Генка Шикерова разплете този сюжет.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

ГЕРБ в защита на „Труд“

Депутати и бивши министри на ГЕРБ защитиха вестник „Труд“ с флашмоб пред Министерството на културата (МК). Акцията им беше ръководена от пиара на ГЕРБ Никола Николов. По-рано „Труд“ беше изгонен от офиса, за който не е плащал, и който е собственост на МК.

Не е ясно от какви позиции ГЕРБ защитава една медия, след като лидерът на тази партия наричаше журналистите „мисирки“, каза в „Студио България“ на Свободна Европа главната редакторка на Медиапул Стояна Георгиева.

Случаят с „Труд“ разкрива специално отношение на управлявалите от ГЕРБ към някои медии, които са били настанени в държавна собственост. Проф. Нели Огнянова напомня пред Дойче веле, че днешната позиция на ГЕРБ в защита на свободата не е последователна: „Когато ГЕРБ беше на власт, лидерът на партията Борисов беше категоричен, че "върху свободата на словото не посяга властта, а посягат собствениците". Да отидат на свободния пазар, да теглят кредити, ако направят добър вестник, "след пет месеца вестникът ще е най-четеният и ще си изкарат парите", съветваше Борисов“.

Русия и САЩ. Турция

Президентите на Русия и САЩ говориха над два часа по телефона. Водещата тема на разговорите е струпването на руски войски близо до границата с Украйна. Тук ви напомняме как изглежда това струпване, снимано от сателит.

Турската лира загуби около 40% от стойността си от началото на годината. Най-големият срив стана през ноември и се дължи политиката на Ердоган да намалява лихвите по време на инфлация. Тук разказваме как живеят хората в новите условия.

И една препоръка

Анджела Иванова спечели международен конкурс за жени, създателки на иновации в производството. Тя е от създателките на компания за биоразградимо фолио. Анджела Иванова е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Във вторник Юлия Кръстева представи новата си книга за Достоевски. Три седмици по-рано президентът Макрон й връчи ордена на „Велик офицер на Почетния легион“.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG