Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Медиите не са освободени от спазването на законите". "Репортери без граници" за случая с "Труд"


Логото на "Репортери без граници"
Логото на "Репортери без граници"

Подпомагането на медии с преференциални наеми за държавни имоти влияе на редакционната им независимост. Това се посочва в позиция на “Репортери без граници”, изпратена до Свободна Европа, по повод спора между Министерството на културата и издателя на вестник “Труд”.

Международната журналистическа организация посочи, че един от проблемите на медийната свобода в България е свързан с държавната помощ към определени медии.

“Случаят на “Труд” попада точно в тази категория. Настаняването на определени медии в държавни имоти срещу преференциален наем представлява непряко подпомагане и може да навреди на редакционната независимост”, написа ръководителят на отдела за Европейския съюз и Балканите на организацията Павол Шалай в отговор на въпроси на Свободна Европа.

В понеделник редакцията на “Труд” беше запечатана от полиция след заповед на областния управител на София. От вестника се очаква да освободи помещенията, които са държавна собственост и са му били отдадени под наем от Министерството на културата през 2015 г.

Като повод за това властите сочат нарушения на договора за наем от страна на издателя на “Труд”. Едното се състои в това, че фирмата наемател не е платила консумативи и неустойки за неплатени в срок наеми за общо над 235 хил. лева. А другото е свързано с факта, че министерството е сключило договор с една фирма, а офисите всъщност се ползват от друга.

От ръководството на изданието отричат да са извършили нередности, обвиняват институциите в “лъжи” и определят желанието на Министерството на културата редакцията да напусне офисите като “репресия”. В подкрепа на “Труд” застана партия ГЕРБ, по чиято инициатива в сряда парламентът изслуша министъра на културата Велислав Минеков.

Свободна Европа отправи въпроси във връзка със случая до “Репортери без граници”. В отговор организацията посочи, че “медиите не са освободени от спазването на законите и договорните си задължения, включително плащането на наем”.

Към момента случаят на “Труд” изглежда като спор между медия, която не е платила наем, и Министерството на културата, което е собственик на отдадения под наем имот.
"Репортери без граници"

“Към момента случаят на “Труд” изглежда като спор между медия, която не е платила наем, и Министерството на културата, което е собственик на отдадения под наем имот”, посочи Павол Шалай от “Репортери без граници”.

Той добави, че при търсенето на правата си като наемодател държавата трябва да гарантира, че предприетите от нея действия са “прозрачни и пропорционални, така че свободата на пресата, включително тайната на журналистическите източници, да не бъде застрашена.”

В позицията се посочва също, че “Репортери без граници” се надява бъдещото правителство да обсъди 10-те препоръки за справяне с липсата на медийна свобода в България, публикувани от органиацията през май.

“Една от основните стъпки сред тях е осигуряването на прозрачни и предвидими отношения между медиите и държавата, която да не се намесва в редакционната им политика.”

В сряда парламентът изслуша министъра на културата Велислав Минеков във връзка със спора с издателя на “Труд”. Той повтори позицията си, че спорът е търговски и неговата цел е да защити интереса на държавата. “Министерството на културата няма никакво отношение с “Труд” или с друга медия, а с фирмата [наемател на държавните офиси] “Южен кръст”, каза Минеков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG