Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Да, детските градини ще бъдат безплатни. Николай Стайков с награда от САЩ


Анди Гарсия (вляво) слуша уличен музикант, изпълняващ мелодия от филма "Кръстникът". София, 8 декември 2021 г.
Анди Гарсия (вляво) слуша уличен музикант, изпълняващ мелодия от филма "Кръстникът". София, 8 декември 2021 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • ДБ одобри коалиционното споразумение
  • Николай Стайков получи награда от САЩ
  • „Труд“ не е освободен от спазване на законите

Късно снощи „Демократична България“ одобри коалиционния договор с „Продължаваме промяната“ (ПП), а „Зелено движение“ номинира Борислав Сандов за министър.

Плановете за управление

ПП подвърди, че яслите и детските градини ще бъдат безплатни, защото разчетите показват, че бюджетът може да си го позволи.

Първата стъпка на бъдещата управляваща коалиция ще бъде реформирането на КПКОНПИ. Това е антикорупционната комисия, чийто председател е бившият главен прокурор Сотир Цацаров. Той ще бъде сменен, а функциите на институцията – променени. Защо се налага това и какво е всъщност КПКОНПИ обяснява Борис Митов.

ПП ще има двама вицепремиери, един от които ще бъде Калина Константинова. Тя ще отговаря за дигиталната трансформация на държавната администрация.

Мода ли са добрите обноски

Някои от участниците в парламента имат нетипично за тях поведение, казва главната редакторка на Медиапул Стояна Георгиева. Тя казва, че става дума за мода, според която всички трябва да звучат конструктивно, но под повърхността проблемите ще останат. Един от примерите й е поведението на ИТН.

В петък ГЕРБ ще бъдат помолени да напуснат офиса си в административната сграда на НДК, каза министърът на културата Велислав Минеков.

Борбата с корупцията

Николай Стайков от Антикорупционния фонд получи награда на Държавния департамент на САЩ за лидерство и кураж в борбата срещу корупцията. Заедно с него са отличени още 11 души от целия свят. Стайков е автор на разследването „Осемте джуджета“, което разкрива схема за изземване на бизнес с помощта на бивши и настоящи прокурори и следователи. Българската прокуратура смята, че в тази история няма нищо за разследване със съдебни средства.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Историята с „Труд“

Министърът на културата Велислав Минеков обясни пред парламента позицията си по въпроса с вестник „Труд“. Офисите му се намират в помещения на министерството и бяха запечатани за неплатен наем. Минеков беше повикан по настояване на ГЕРБ, които защитават „Труд“ и твърдят, че вестникът е репресиран.

Международната неправителствена организация, която защитава свободата на словото - „Репортери без граници“, каза пред Свободна Европа, че медиите не са освободени от спазването на законите.

Заедно с неустойките и консумативите вестник „Труд“ дължи на държавата близо четвърт милион лева. Отделно от това в отчета на издателя за 2020 е вписан пасив от 800 хил. лв. към персонала, 945 хил. лв. за осигурителни плащания и близо 2,5 млн. данъчни задължения. Цялата история с „Труд“ е събрана на едно място от Елица Симеонова.

COVID-19

Коронавирусът отне живота на още 116 души. 90,52% от тях не са били ваксинирани. През изтеклото денонощие има 1 652 нови случая на COVID-19. Това отговаря на 5,64% от тестовете. Ваксинирали са се 17 216 души. Всички данни можете да следите в блога ни.

Европейската комисия съобщи, че държавите с под 55% ваксинирани са заплаха за целия ЕС. В това положение са 6 държави, сред които и България, където имунизираните са 31%.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И две препоръки

Писателката Елиф Шафак изнесе лекция с над милион гледания. Тя описа мястото на политиката зад литературата. Елиф Шафак е Човек на деня на Свободна Европа.

Фреди Меркюри е един от великите европейци на 20-и век. За него разказва Пламен Асенов.

… плюс моят личен фаворит

Актьорът Анди Гарсия, който е в София, се заслуша в мелодия на уличен музикант, изпълняващ музиката от филма „Кръстникът“. Музикантът разбра чак накрая кой е седнал до него. Гарсия играе в „Кръстникът – 3“.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG