Връзки за достъпност

Извънредни новини

България за трети път отказа закрила на човек на Саакашвили


Йосиф Топуридзе (в средата) и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен по време на управлението на Михаил Саакашвили в Грузия.
Йосиф Топуридзе (в средата) и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен по време на управлението на Михаил Саакашвили в Грузия.

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) отказа за трети път закрила на грузински гражданин, който се опасява от преследване в страната си. Новината съобщи адвокатката на потърпевшия Велика Андонова.

Йосиф Топуридзе е бивш високопоставен служител на грузинските служби за сигурност от времето на президента Михаил Саакашвили, дошло на власт през 2003 г. след т. нар. Революция на розите.

Управлението на Саакашвили беше обявило война на престъпността и корупцията в страната, както и на руската заплаха. То се смята за проевропейската и пронатовска власт на Грузия до 2013 г., когато управлението преминава в ръцете на милиардера Бидзина Иванишвили и неговата партия „Грузинска мечта“, арестувала над 100 министри и длъжностни лица измежду своите предшественици.

Самият Саакашвили от близо два месеца е арестуван в родната си страна. През ноември той беше обявил гладна стачка в отговор на изтезанията, на които, по думите му, е подложен в ареста.

Българската ДАБ очевидно не намира връзка между начина, по който Грузия третира бившия президент на страната и членовете на неговото правителство, и молбата за закрила, подадена в България от Йосиф Топуридзе, каза адвокат Андонова.

От ДАБ не бяха открити за незабавен коментар.

Полковник Йосиф Топуридзе е бивш зам.-директор на грузинските служби за сигурност. Той е от преките изпълнители на политиката за нулева корупция, обявена през 2003 г. от Саакашвили.

Отказът на ДАБ от вторник идва седмица преди заседанието на Апелативния съд, който ще разгледа случая. По-рано Административният съд на София-град поиска агенцията да преразгледа втория си отказ да предостави закрила на Топуридзе. Решението беше обжалвано от прокурорите и на 22 декември ще се гледа на втора и последна инстанция. Но междувременно ДАБ издаде трети отказ от закрила на грузинеца.

Докато очакваше решението на ДАБ Топуридзе беше арестуван и бит от полицията в София при странни обстоятелства, които беше успял да заснеме с телефона си.

Йосиф Топуридзе е от онези представители на екипа на Михаил Саакашвили, които успяват да напуснат страната, след като властта преминава в ръцете на партията „Грузинска мечта“. Той заминава за Турция, откъдето по-късно влиза в България и през 2019 г. подава първата си молба за закрила пред ДАБ.

Преди да получи първия си отказ, той е арестуван на територията на самата агенция в София и ден по-късно е освободен. От ДАБ не коментираха конкретния случай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG