Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ и Русия ще преговарят за сигурността през януари. Москва готова с военен отговор срещу Запада


Очаква се срещата между САЩ и Русия по темата, свързана със сигурността, да се проведе през следващия месец
Очаква се срещата между САЩ и Русия по темата, свързана със сигурността, да се проведе през следващия месец

САЩ и Русия вероятно ще проведат среща на високо равнище, на която ще преговарят по темите, свързани със сигурността, през януари. Това съобщиха от Държавния департамент.

„Ще определим дата заедно с Русия, вярваме, че ще е през януари“, каза помощник-държавния секретар за Европа и Евразия Карън Донфройд. Тя добави, че в сряда НАТО ще вземе решение за това дали да покани Русия на преговори, както и че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE) също обмисля как да подходи спрямо Москва.

Отношенията между Русия и Запада са в една от най-ниските си точки в последните години. Това се дължи на струпването на руски войски по границата с Украйна, което доведе до притеснения от евентуална инвазия. В същото време продължава и напрежението по границата на Беларус и страните от Европейския съюз, където се събират стотици мигранти. Част от държавите, чиито граници бяха поставени под напрежение, обвиниха Кремъл за това, че организира действията.

Във вторник руският президент Владимир Путин изрази надежда за конструктивни преговори с Вашингтон и Брюксел. В същото време той за пореден път отправи предупреждение към Запада за евентуалното предоставяне на оръжие за Украйна.

„Ако агресивната линия на действия на колегите ни от Запада продължат, ние ще предприемем адекватен военно-технически отговор и ще реагираме остро срещу неприятелските стъпки“, каза Путин.

През уикенда Русия обяви, че иска законово обвързващи гаранции за отказа на НАТО от военна активност в Източна Европа, право на вето по евентуалното членство на Украйна в алианса, както и да се забранява изпращането на допълнителни войници и оръжие в страните, които през май 1997 г. не са били част от алианса т.е. всички членове от Източна Европа, сред които е и България.

Засега ЕС, НАТО и САЩ отхвърлят всички искания от страна на Москва и обявиха, че ако агресията от страна на Русия продължи срещу нея ще има сериозни последици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG