Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тодор Василев е новият председател на агенция "Пътна инфраструктура"


Конструкцията на автомагистрала "Хемус".
Конструкцията на автомагистрала "Хемус".

Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов назначи финансиста от „Има такъв народ“ (ИТН) Тодор Василев за председател на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Това съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в четвъртък.

Василев поема поста от инж. Ивайло Денчев, който го заемаше временно и ще остане в управителния съвет на агенцията. Третият член на съвета остава инж. Веселин Пейков.

Василев е поредният шеф на агенцията в последните няколко месеца. През юли тогавашната служебна министърка на благоустройството Виолета Комитова уволни Апостол Минчев, който само два месеца по-рано беше застанал на поста след освобождаването на предшественика си Георги Терзийски.

В последните месеци АПИ стана обект на засилен публичен интерес заради нередности около сключените от нея договори. През юли тогавашният служебен министър на финансите Асен Василев съобщи, че АПИ е сключвала договори, за които не е имала средства.

По-късно стана ясно, че от агенцията са превеждали авансово пари към дружеството „Автомагистрали“ за строежи и ремонти на пътища, част от които не са били направени. Най-сериозна се оказа ситуацията със средствата за строежа на автомагистрала „Хемус“, заради която през есента МВР започна разследване и проведе серия полицейски акции в държавните дружеста. Според службите са били сключени допълнителни договори с „кухи фирми“, до които са стигали големи суми, без да е извършена реална строителна дейност.

Това от своя страна доведе до сблъсък както между политическите сили, така и между МВР и прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG