Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обявен за сътрудник на ДС оглави разследваните за финансови измами ученически лагери


Председателката на БСП в оставка Корнелия Нинова и Пантелей Мемцов по време на кампанията за местните избори през 2019 г. Стопкадър от БСТВ
Председателката на БСП в оставка Корнелия Нинова и Пантелей Мемцов по време на кампанията за местните избори през 2019 г. Стопкадър от БСТВ

През ноември държавната фирма „Ученически отдих и спорт“ (УОС) ЕАД, в която тече разследване за финансови злоупотреби, е била оглавена от обявения за сътрудник на Държавна сигурност Пантелей Мемцов. Това става ясно от отговори, които Свободна Европа получи от Министерството на образованието (МОН).

Мемцов е бил избран за член на Съвета на директорите на УОС след конкурс, който е бил проведен от МОН през август. По-късно същият съвет го избира за изпълнителен директор на дружеството, а той официално встъпва в длъжността си на 19 ноември, когато е вписан в Търговския регистър, за което потвърдиха и от просветното министерство.

Мемцов е и бивш заместник-кмет на Чепеларе, общински съветник, а до октомври 2021 г. и председател на общинския съвет в града, който се управлява от кмет на ГЕРБ. Той е част от областния съвет на БСП в Смолян, а на няколко пъти е кандидат за кмет на партията в Чепеларе.

През октомври миналата година тогавашният служебен министърът на образованието Николай Денков, който остана на поста и в редовния кабинет на Кирил Петков, обяви, че УОС е похарчила милиони левове за детски лагери, които не са били проведени, но за сметка на това 300 хил. нощувки са отчетени като платени. През ноември предишният изпълнителен директор Емануил Райчев беше освободен от поста именно заради тези нарушения, а прокуратурата започна разследване.

Проверка на Свободна Европа на сайта на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия показа, че Мемцов е огласен като сътрудник на службите за няколко месеца през 1989 г. Според данните новият шеф на ученическите лагери е бил вербуван в края на юли същата година, а няколко месеца по-късно е започнал да действа като съдържател на явочна квартира. Неговият псевдоним е бил „Рожен“.

Пред Свободна Европа той изпрати позиция, в която отрича да е бил част от Държавна сигурност.

Информацията идва, след като само преди седмици се оказа, че в екипа на новата министърка на външните работи Теодора Генчовска са били назначени агенти на Държавна сигурност. Събитието имаше сериозен отзвук и доведе до негативни реакции, включително и на партии, които са част от управляващата коалиция. Стигна се до намесата на премиера Петков, който каза, че „в случая няма да има компромис“ и обяви, че бившите агенти ще бъдат освободени или няма да бъдат назначавани.

„Не сме разполагали с такава информация“

Свободна Европа изпрати въпроси до МОН и Министерския съвет за това дали е било известно, че Мемцов е бил сътрудник на Държавна сигурност преди назначаването, както и каква е позицията на правителството относно назначението.

„До постъпването на Вашите въпроси МОН не разполагаше с информация, че г-н Мемцов има такава регистрация. По искане на министър Николай Денков г-н Мемцов представи писмено обяснение“, отговарят от просветното министерство.

Позицията на Мемцов пред министър Денков, която беше изпратена и до Свободна Европа, гласи, че той е разбрал за принадлежността си към ДС за пръв път, когато е участвал в местните избори през 2007 г.

„Никога, никъде и по никакъв повод не съм давал писмено или устно съгласие да бъда агент“, заявява той и допълва, че през 2015 г. е потърсил документите си от Комисията по досиетата, където обаче са му били представени „пет еднообразни картона, на които липсваше какъвто и да е мой подпис“.

„Декларирам, че никога и по никакъв повод не съм бил част от органите на ДС и не съм им съдействал“, пише още Мемцов.

От министерството съобщиха още, че министър Денков ще уведоми министър-председателя Петков за ситуацията и ще обсъди с него вземането на евентуално решение.

Какво е съдържател на явочна квартира

По данните от проекта „Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА“ съдържателите на явочни квартири са основна категория секретни сътрудници на Държавна сигурност. В инструкциите на агентурата е записано следното:

„Съдържатели на явочни квартири се вербуват из средата на предани и патриотично настроени към народната власт граждани, предимно из средите на БКП“.

Според заповед на министъра на вътрешните работи за агентурния апарат на ДС от 1956 г. се дава следното определение:

Съдържател на явочна квартира е проверен и надежден сътрудник, който се е съгласил доброволно да предостави своята квартира на органите на ДС за срещи с агентурата и провеждане на други агентурни мероприятия.

По данните от архивите към 1986 г. роля на съдържатели на явочни квартири изпълняват близо 10 000 души.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG