Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ внесе иск за 100 000 лева срещу Бойко Рашков


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Партия ГЕРБ внесе в Софийски градски съд (СГС) искова молба за 100 000 лв. срещу вътрешния министър Бойко Рашков. Причината е изявлението му, че пари за строителството на магистрала "Хемус" са насочвани към партията.

Във Фейсбук председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова коментира, че искът е за "публично злепоставяне чрез неверни твърдения".

"Средствата ще дарим на деца на служители на МВР, загубили живота си при изпълнение на служебните си задължения", каза тя.

В началото на декември Бойко Рашков обясни, че около 30-40 % от парите, преведени авансово за строежа на лотове на магистрала "Хемус", са насочвани към партия ГЕРБ. Коментарът си Рашков направи пред журналисти след разпита му в Софийска градска прокуратурата.

Тогава той каза, че пред прокурора не е споменал конкретни имена, защото е задача на разследващите да установят кои са хората.

Рашков беше привикан на разпит по делото за пране на пари, по което обвиняем е футболният съдия Борислав Колев.

В края на миналата година държавното обвинение съобщи, че призовава вътрешния министър Рашков като свидетел по разследването за магистрала “Хемус”. Аргументът на обвинението беше, че МВР и ГДБОП не са дали информация по случая за пране на пари за милиони за строежа на петия лот от магистралата, а същевременно Рашков заяви, че знае подробности.

Конфликтът между МВР и прокуратурата започна да назрява от началото на месец декември, миналата година. Тогава МВР обяви резултатите от разследване, според които десетки милиони левове са били усвоени от “кухи фирми”, след като са били платени за строежа на “Хемус”. Тогава от министерството уточниха, че само за изграждането на лот 5 от съоръжението по този начин “в сакове и чували” са били изтеглени 60 млн. лв., с което е нанесена щета на бюджета за поне 20 млн. лв. По-късно прокуратурата обвини съдията по футзал Борислав Колев в пране на пари заради участие в схемата.

След това прокуратурата се оплака от “безпрецедентен натиск” срещу прокурорите по делото, който според нея е упражнен от директора на ГДБОП Калин Стоянов. Той отрече и критикува държавното обвинение за това, че не е поискало да разпита Колев, който да даде повече подробности за схемата и другите участници в нея. Прокуратурата повдигна обвинения на Стоянов.

Междувременно Борислав Колев свидетелства пред главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Бойко Рашков. Министърът говори пред БНР два дни след този разпит.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG