Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън обмисля персонални санкции срещу Путин


Президентът на САЩ Джо Байдън.
Президентът на САЩ Джо Байдън.

Президентът на САЩ Джо Байдън съобщи във вторник, че ще обмисли дали да наложи персонални санкции срещу руския президент Владимир Путин, ако Русия навлезе в Украйна.

Западът планира големи икономически санкции срещу Русия в случай на нова инвазия. В края на миналата година се появиха опасения за такава, след като Москва започна да трупа войски по границата си с Украйна. Във вторник те започнаха военни обучения на територията.

По думите на Байдън, ако те навлязат в Украйна, това би било "най-голямата инвазия от Втората световна война насам". Американският президент не възнамеряа да изпраща войски в Украйна, но подпомага държавата с оръжия.

Някои европейски страни изпращат и помощи, като всички призовават за дипломатично решение на кризата. Русия отрича обвиненията и твърди, че не възнамерява да предприема военни действия.

Москва от своя страна постави конкретни условия за намаляване на напрежението, сред които и изтегляне на части и въоръжения на НАТО от страните, които не са били в Алианса до 1997 г., както и гаранции за спиране на разширяването на изток.

България и Румъния отхвърлиха това искане на Русия. НАТО също го отхвърли, а генералният секретар Йенс Столтенберг напомни на Москва, че няма право на вето. Малко след това НАТО съобщи, че ще изпрати допълнителни кораби и бойни самолети в Източна Европа, включително и в България. Целта е да бъдат подсилени отбранителните сили в региона на фона на струпването на руски войници по границата с Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG