Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да дадем да ни размотават". Русия се готви за ответни мерки, ако САЩ не й "гарантират сигурност"


Руският външен министър Сергей Лавров, 21 януари, 2022, Женева.
Руският външен министър Сергей Лавров, 21 януари, 2022, Женева.

Москва ще вземе необходимите ответни мерки, ако не получи конструктивен отговор на исканите от нея гаранции за сигурността си. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в обръщение към долната камара на руския парламент - Държавната Дума.

Думите му иидват на фона на струпването на около 100 000 руски войници и бойна техника близо до границата на Русия с Украйна, което започна в края на миналата година и доведе до опасения за възможна руска инвазия в страната. Москва твърди, че не възнамерява да предприема военни действия и твърди, че е заплашена самата тя - от активност на НАТО близо до руската граница.

В средата на декември Русия постави условия пред НАТО за деескалиране на напрежението. Сред тях беше и искането на Москва да не се изпращат допълнителни войници и оръжие в страните, които през май 1997 г. не са били част от НАТО. Сред тези страни е и България. Русия поиска също и гаранции, че Алиансът няма да се разширява повече на Изток.

Москва отправи тези искания през декември, като тази седмица очаква Вашингтон да отговори писмено на предложенията й.

В изявлението си пред парламента в сряда Лавров се обяви против включването на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) или Европейския съюз (ЕС) в разговора за такива "гаранции за Русия".

Той коментира начина, по който според него САЩ и НАТО се отнасят към руските искания: „Отчетливо се наблюдава опит да ни размотават проектите в безкрайни дискусии, с прехвърляне на темата към ОССЕ или чрез настойчиви призиви на ЕС и на него да му се намери място в тези дискусии. Няма да го позволим. Няма да дадем да ни размотават инициативата. Ако не получим конструктивен отговор и Западът продължи агресивния си курс, то Москва, както неведнъж заяви президентът, ще предприеме необходимите ответни мерки“.

Лавров посочи, че на Запад Русия среща предимно заплахи и че външната политика на страната му не е „фиксирана“ само върху отношенията със западния свят, който по негови думи е „американоцентричен“. В сравнение с това той определи Евразия като новия "център на световната политика".

„Русия е най-голямата евразийска и евро-тихоокеанска държава, и тя като никой друг е заинтересована в качествено устройство на обширните евразийски пространства“, каза Лавров. Той даде за пример партньорството на Русия с Китай, като посочи, че Русия се стреми към изграждане на евразийска система за сигурност.

Лавров допълни, че Русия се отваря към нови партньорства, сред които са и тези с африкански и латиноамерикански страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG