Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС иска Иван Гешев да извика на разпит и Надежда Йорданова 


Делян Пеевски и Хамид Хамид в парламента
Делян Пеевски и Хамид Хамид в парламента

Правосъдната министърка Надежда Йорданова да бъде призована на разпит в прокуратурата във връзка с нейно изказване, че адвокатски кантори, близки до ДПС, са свързани с процедури за даване на българско гражданство на чужденци срещу инвестиции.

За това настоява партията в сигнал до главния прокурор Иван Гешев, съобщи нейният зам.-председател Хамид Хамид на брифинг в парламента в сряда. ДПС вече внесоха един сигнал в държавното обвинение за предполагаема престъпна схема, по която са издадени над 120 от т.нар. “златни паспорти” на китайски и руски инвеститори.

Искането за разпит на Йорданова става на фона на очакваните разпити на премиера Кирил Петков и началничката на кабинета му Лена Бориславова по настояване на самия Гешев. Двамата бяха призовани във Върховната касационна прокуратура, след като главният прокурор разговаря с министър-председателя в петък.

В понеделник държавното обвинение съобщи, че Петков е споменал “имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната” и затова е призован с Бориславова да предоставят “пълен списък” с тези хора.

Междувременно антикорупционната комисия пък привика на разпит Надежда Йорданова, за да ѝ предостави информацията, с която разполага, за извършени от Гешев нарушения. Правосъдната министърка обаче отказа да се яви и заяви, че скоро ще поиска от ВСС остраняването на главния прокурор, след като преди ден Конституционният съд постанови, че тя има такова право.

“Категорично заявяваме, че нито ДПС, нито който е да е народен представител от ДПС, нито който и да е член на ДПС, има каквато и да е връзка с т.нар. “златни паспорти”, нито има адвокатска кантора, която се занимава с придобиване на българско гражданство”, заяви Хамид в сряда, подчертавайки, че партията му настоява Йорданова да бъде разпитана, “защото явно тя има информация, която е от значение по проверката на златните паспорти”.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък добави, че явно е практика на управляващите да правят “единствено медийни внушения”. Като пример в тази посока той посочи твърденията на премиера по отношение на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Кирил Петков неведнъж е заявявал, че Пеевски и още “сигурно 20 човека” са в основата на корупционните схеми в България. Гешев твърди, че премиерът е направил подобни твърдения и по време на срещата им в петък и затова е сезирал ВКП с искане Петков да бъде призован да даде “пълен списък” със заподозрени в престъпления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG