Връзки за достъпност

Извънредни новини
Снимката е илюстративна. Дим се издига след предполагаема експлозия в село Майское в Джанкойския район, Крим, 16 август 2022 г.
Снимката е илюстративна. Дим се издига след предполагаема експлозия в село Майское в Джанкойския район, Крим, 16 август 2022 г.

на живо Войната: Украйна атакува летище в Крим и две руски области

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Най-малко 10 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов
  • Експлозии в руска база в Крим
  • Украински дронове са унищожили радар в руската Брянска област
  • Москва иска да превземе Часив Яр до 9 май, Деня на победата, твърди Киев
16:59 17.5.2022

Русия ще следва "международните закони" в отношението си към бойците от "Азов", каза Кремъл

Всички украински бойци, които бяха евакуирани от завода „Азовстал“ в Мариупол, ще бъдат третирани от руските сили, спазвайки международните закони. Това каза във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Би Би Си.

Късно в понеделник вечерта 264 украински бойци, сред които 53 тежко ранени, бяха изведени под съпровода на проруските сепаратисти от Мариупол и закарани с автобуси в градове под контрола на Москва. Заради това в Украйна се появиха притеснения какво ще е отношението към тях. Близките им се съмняват, че бойците ще „оцелеят“ до евентуалното договаряне на размяна на военнопленници между двете страни, предава Би Би Си.

„[Президентът Владимир] Путин гарантира, че ще бъдат третирани в съответствие със съответните международни закони“, каза Песков.

Той отказа да даде повече подробности и не коментира дали бойците се смятат за военнопрестъпници или военнопленници от руската армия.

16:54 17.5.2022

Някои руснаци в чужбина се отказват от руските си паспорти, защото са против войната на Путин срещу Украйна

Два месеца след началото на руската инвазия група руснаци, живеещи в Словакия, стартираха инициативата "Нансенови паспорти 2.0" - на името на норвежкия изследовател, опитал да покори Северния полюс, Фритьоф Нансен.

Такива документи са издавани първоначално през 1922 г. на руски емигранти, които са избягали от страната след Великата октомврийска революция. За въвеждането им помага именно норвежецът Нансен.

Точно сто години по-късно руснаците извън Русия, противопоставящи се на руската инвазия в Украйна, призовават подобни паспорти да бъдат издадени и на хората, напуснали страната заради несъгласието си с режима на Путин.

"Не искаме да имаме нищо общо нито с Руската федерация, нито с безумните руски Z-хора", казва Дмитрий Голдиз - един от руснаците, които подкрепят инициативата за нови "Нансенови паспорти".

16:04 17.5.2022

Какво? Къде? Как? Наръчник за украинците в България

Около 250 000 украинци са влезли в България от началото на войната в Украйна. Много от тях все още имат нужда от отговори на много въпроси как да се справят, докато са тук. Свободна Европа започва серия от видеа, които да служат като наръчник за тези хора по темите за пребиваване, подслон и социално подпомагане.

Гледайте първия епизод, представен от Яна Строй.

Как се минава границата. Епизод 1: Наръчник за украинците в България
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

15:57 17.5.2022

Осем души са убити и 12 ранени при руска атака срещу Чернигов

Село Десна, което се намира близо до Чернигов, е била атакувано във вторник от руската армия и са убити най-малко 8 души. Други 12 са ранени. За това съобщи Спешната помощ на Украйна, цитирана от агенция Ройтерс.

Вячеслав Чаус, областен управител на Чернигов, каза, че руските сили са изстреляли четири ракети около 05:00 сутринта, предаде Би Би Си.

Тези твърдения не са потвърдени независимо.

Чернигов беше под руска окупация в продължение на седмици и е един от най-тежко пострадалите градове от руската инвазия.

Снимката е от 5 май, когато местен жител на Чернигов показва разрушения си дом на репортер от Ройтерс.
Снимката е от 5 май, когато местен жител на Чернигов показва разрушения си дом на репортер от Ройтерс.

08:28 17.5.2022

Украйна ще отстъпи Мариупол на Русия, след като евакуира и последните си бойци

Украинската армия съобщи, че е в процес на евакуиране и на последните останали бойци в металургичния завод „Азовстал“ в Мариупол. Той се явява последната „крепост“ на Киев в пристанищния град, който е обсаден от руската армия от близо 2 месеца.

След тяхното извеждане, Киев ще отстъпи контрола на града на руските сили. Това съобщи Генералният щаб на украинската армия на 17 май.

Ден по-рано от завода бяха евакуирани 264 украински бойци, сред които 53 тежко ранени. Те бяха откарани в болница в Новоазовкс, а другите 211 мъже бяха заведени в друг град. И двете места са под контрола на Русия като част от споразумение между двете страни за евакуация на последните оставащи проукраински сили в Мариупол.

„Полкът „Азов“ изпълни своята бойна мисия“, съобщава украинската армия в изявление.

„Върховното военно командване нареди на командирите на подразделенията, разположени в „Азовстал“, да спасят живота на личния състав... Защитниците на Мариупол са героите на нашето време“, се казва в изявлението.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи още, че украински военни, преговарящи от украинското разузнаване, международни екипи на Червения кръст и ООН са организирали евакуацията.

Той предупреди, че украинските бойци няма да бъдат освободени от руските сили незабавно, а преговорите за освобождаването им ще изискват „деликатност и време“.

18:05 16.5.2022

Швеция ще кандидатства за членство в НАТО

Правителството на Швеция официално реши страната да кандидатства за членство в НАТО. Това стана след дебати в шведския парламент в понеделник, като опозицията също подкрепи решението.

"Най-доброто нещо за Швеция и шведското население е да се присъединят към НАТО", каза премиерката на страната Магдалена Андершон. По думите ѝ процесът до пълноправно членство в НАТО не би трябвало да отнеме повече от година.

Все още не е ясна датата, на която Швеция ще подаде официална молба за присъединяване към Алианса. Тя ще бъде координирана с Финландия, която също слага край на дългогодишната си политика на неутралност и ще кандидатства за членство.

Решението идва само ден след като управляващите в Швеция социалдемократи се обявиха "за" влизане на страната в НАТО.

13:49 16.5.2022

Русия нанесе ракетни удари над Одеса и Николаев

Рано в понеделни руската армия е нанесла удари в района на Одеса и Николаев. Това съобщи украинското Оперативно командване "Юг" в Телеграм.

"В резултат на ракетен удар от самолети на стратегическата авиация беше ударен обект на туристическа инфраструктура, разрушени са сгради и възникна пожар", се казва в съобщението.

По-рано местните власти и медиите съобщиха, че в района на Белгород-Днестровски се вижда дим. Депутатът Алексей Гончаренко съобщи, че ракета е ударила един от центровете за отдих. Според Оперативно командване "Юг" са били ранени двама възрастни и едно дете.

В понеделник сутринта Русия е нанесла удари по цели и в квартал на град Николаев, съобщи УНИАН.

13:34 16.5.2022

Четирима са ранени след руски обстрел в Харков

Ръководителят на регионалната военна администрация в Харков Олех Синехубов съобщи, че въпреки намаляването на интензивността на руските обстрели в Харков, четирима души са били ранени през последните 24 часа. По думите му други двама души са били ранени в района на град Чухуев.

Синехубов каза още, че в района на Харков руските войски се фокусират върху задържането на позиции и подготовката на настъпление в района на Изюм.

"Руските окупатори значително намалиха интензивността на обстрела над Харков благодарение на нашите въоръжени сили. Все още обаче има опасност за цивилното население", написа Синехубов в канала си в Телеграм.

Той добави, че силите за отбрана на Харковска област продължават да извършват "успешни контранастъпателни действия".

11:08 16.5.2022

Руските войски край Харков са изтласкани до украинско-руската граница

Украйна съобщи, че нейните сили, които отбраняват втория най-голям град Харков, са отблъснали руските части и са напреднали до границата с Русия.

"Гордеем се с войниците [...], които възстановиха граничния знак на държавната граница!" написа в Телеграм губернаторът на Харковска област Олех Синехубов.

Към момента твърдението на Украйна не може да бъде потвърдено чрез независими източници. То обаче идва четири дни след като британското разузнаване съобщи, че украинските сили са предприели контраатака срещу "уязвими" руски войски в опит да ги изтласкат обратно през границата. Харков е вторият по големина град в Украйна.

"Изтеглянето на руските сили от Харковска област е мълчаливо признание за неспособността на Русия да превземе ключови украински градове, където те очакваха ограничена съпротива от населението", казаха от британското министерство на отбраната на брифинг на 12 май.

10:52 16.5.2022

Украйна може да спечели войната, каза генералният секретар на НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че войната на Русия срещу Украйна "не върви така, както Москва е планирала". Думите му бяха отправени в неделя по време на срещата на външните министри на страните членки на Алианса в Берлин.

"Украйна може да спечели тази война", каза Столтенберг, като добави, че НАТО трябва да продължи да предлага военна подкрепа на Киев.

На срещата присъства и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. Тя се проведе на фона на продължаващите бойни действия в източната част на страната. Украйна твърди, че е изтласкала руските сили от района на Харков, а армията ѝ в района е напреднала до границата с Русия.

10:39 16.5.2022

Кои територии си възвърна Украйна и какво контролира Русия

Тази карта показва последните данни за териториалния контрол в Украйна според Института за изследване на войната и Liveuamap.

07:32 16.5.2022

Дмитро Кулеба се срещна с Антъни Блинкен в Берлин

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба е разговарял с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на срещата на външните министри на НАТО в Берлин. Това съобщи Кулеба в неделя. Той беше в Берлин, за да информира външните министри от Алианса за ситуацията на място в Украйна и за начините, по които НАТО допълнително да помогне на страната.

Кулеба съобщи, че "още оръжия и друга помощ са на път за Украйна." Очаква се на 18 май Сенатът на САЩ да одобри близо 40 милиарда долара допълнителна помощ за Украйна. По-рано американският президент Джо Байдън поиска 33 милиарда долара помощ за страната, включително над 20 милиарда долара военна такава. Но депутатите в Камарата на представителите увеличиха тази сума до приблизително 40 милиарда долара, добавяйки още военна и хуманитарна помощ.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза още, че в неделя Блинкен и Кулеба са обсъди и последствията от руската инвазия в Украйна, включително и върху глобалната продоволствена сигурност.

16:42 15.5.2022

Русия атакува военни обекти в Западна Украйна

Руски ракетен удар нанесе поражения по украинска военна инфраструктура край град Лвов в Западна Украйна, съобщи губернаторът на областта Максим Козицки в Телеграм. Не се съобщава за жертви и ранени при атаката от неделя сутринта.

Според местните власти ракетните удари са попаднали в района на тренировъчната база “Яворов”, която беше поразена от руски ракетен удар още в първите седмици на войната.

По-рано украинските военновъздушни сили съобщиха, че няколко ракети са били изстреляни от Черно море към Лвов. Две от тях са били унищожени от украинската противоракетна отбрана. Информацията не може да бъде потвърдена от независим източник.

Това е първата атака от седмица срещу цели в Западна Украйна, за която се съобщава.

16:25 15.5.2022

Руската военна инвазия в Украйна “губи скорост”. Тази оценка се споделя от заместник-генералния секретар на НАТО и Министерството на отбраната на Великобритания. Украйна обаче предупреди, че ситуацията в Донбас, който сега е основна цел на руската офанзива, остава “много трудна”.

11:08 15.5.2022

Русия е загубила една трета от силите си в Украйна, смята британското разузнаване

Русия вероятно е загубила една трета от сухопътните си сили, изпратени през февруари в Украйна, съобщи Министерството на отбраната на Великобритания, като се позова на разузнавателна информация.

Според Лондон офанзивата на руската армия в украинския регион Донбас “е загубила инерция и значително изостава”. Москва не е успяла да постигне значителни териториални придобивки, въпреки че усилията ѝ сега са насочени предимно към този район.

Руските сили страдат от изтощение, ниска бойна ефективност, нисък морал и проблеми с оборудването и логистиката.

“Много от тези способности не могат да бъдат бързо заменени или възстановени и вероятно ще продължат да възпрепятстват руските действия в Украйна”, посочва още Министерството на отбраната на Великобритания.

Според Лондон при сегашните условия е малко вероятно Русия да ускори драстично темпа си на напредване през следващите 30 дни

08:50 15.5.2022

Сенатори от САЩ се срещнаха със Зеленски в Киев

Лидерът на републиканците в Сената на САЩ Мич Макконъл посети Киев и се срещна с президента на Украйна Володмир Зеленски.

Посещението е “силен сигнал за подкрепа за Украйна от Конгреса на САЩ и американския народ”, каза Зеленски след срещата.

В делегацията бяха и сенаторите Сюзан Колинс, Джон Барасо и Джон Корнин. Посещението не беше обявено предварително от съображения за сигурност.

Пътуването на американските сенатори до Киев се проведе на фона на забавяне в одобряването на нов пакет военна помощ за Украйна от Сената на САЩ. Повод за това е искането на сенатор Ранд Пол в закона да бъде включен специален механизъм за контрол на харченето на парите.

Пакетът на стойност 40 млрд. долара обаче има подкрепата и на двете партии в американския Сенат и се очаква да бъде приет скоро.

17:24 14.5.2022

Г-7 “никога” няма да признае нови граници, които са резултат от руска военна агресия

Държавите от Г-7 “никога” няма да признаят нови граници, които са резултат от руска военна агресия. Това стана ясно от изявление след среща на външните министри на страните от групата.

“Никога няма да признаем граници, които Русия се е опитала да промени чрез военна агресия”, се посочва в изявлението. “Потвърждаваме ангажимента си към териториалната цялост на Украйна, която включва [полуостров] Крим.”

Г-7 включва най-високо развитите икономически държави - Канада, Германия, Франция, Италия, Япония. САЩ и Великобритания. На срещите присъстват и представители на Европейския съюз. Русия беше част от групата до 2014 г., но беше изключена заради незаконното анексиране на полуостров Крим.

15:18 14.5.2022

Руската армия се изтегля от района на Харков, съобщиха украинските власти. Градът е втория най-голям в страната и беше ключова цел за Москва от началото на инвазията в Украйна.

15:15 14.5.2022

Активните сражения може да приключат до края на годината

Украинското разузнаване очаква войната с Русия да достигне повратна точка в средата на август и да приключи до края на годината. Това каза ръководителят на военното разузнаване на Украйна майор Кирило Буданов в интервю за Скай Нюз.

“Преломният момент ще бъде през втората половина на август”, каза той. “Повечето от активните бойни действия ще приключат до края на тази година.”

“В резултат на това ще възстановим украинската власт във всички територии, които сме загубили, включително Донбас и Крим”, добави Буданов.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че “никой днес не може да предвиди колко ще продължи тази война”.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари и военните действия продължават вече близо три месеца.

12:09 14.5.2022

Русия е планирала да постави части от Украйна под проруска власт, но този план се проваля

Планът на Русия е бил да постави части от Украйна под проруска власт, но той се проваля, смята Министерството на отбраната на Великобритания. Според Лондон доказателство за това е фактът, че руската армия е успяла да наложи проруска администрация само в един град - Херсон.

Оценката на британското разузнаване идва след като администрацията в Херсон съобщи, че планира да проведе референдум за присъединяване към Русия.

“Централен елемент от първоначалния план на Русия за инвазията много вероятно е бил да използва фалшифицирани референдуми, за да постави много украински райони дългосрочно под проруска власт”, написа Министерството на отбраната в ежедневния си бюлетин за войната в Украйна.

“Фактът, че Русия успя да наложи проруска местна власт само в Херсон показва неуспеха” на Русия да изпълни политическите си цели в Украйна, добави Лондон.

Британското разузнаване предупреди, че резултатите от евентуален референдум в Херсон “почти сигурно” ще бъдат манипулирани в полза на Русия.

Заредете още

XS
SM
MD
LG