Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
06:39 30.6.2022

Украйна и Русия си размениха по 144 военнопленници, сред които 95 защитници на "Азовстал"

Украйна и Русия си размениха по 144 души. Сред тях бяха и 95 от защитниците на стоманодобивния завод "Азовстал" в пристанищния град Мариупол.

Това съобщи украинското разузнаване в Телеграм с утоточнението, че "става дума за най-голямата размяна от началото на руската инвазия".

Ръководителят на самопровъзгласилата се проруска "Донецка народна република" (ДНР) Денис Пушилин потвърди размяната.

Той отбеляза, че повечето от предадените на Украйна нейни военни са били ранени в сражения, преди да бъдат пленени.

16:58 29.6.2022

НАТО обеща нова помощ за Украйна

НАТО обеща нова военна и хуманитарна помощ за Украйна.

„Ще продължим и ще засилим политическата и практическата подкрепа за нашия близък партньор Украйна, която продължава да отбранява суверенитета и териториалната си цялост от руската агресия“, пише в декларация от срещата на върха на страните от Алианса в Мадрид.

Според текста на декларацията това включва доставки на несмъртоносна отбранителна техника, подобряване на способностите за киберзащита и подкрепа за модернизиране на отбранителния сектор.

Новата помощ за Украйна включва комуникационна техника, гориво, медицински консумативи, бронежилетки, оборудване за обезвреждане на мини и за противодействие на химически и биологични заплахи и системи за защита от дронове, каза на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той добави, че Алиансът ще помогне на Украйна в прехода от съветска военна техника към модерни оръжия, отговарящи на стандартите на НАТО.

„Всичко това показва нашия ангажимент към бъдещето на Украйна, който е непоклатим“, каза Столтенберг. „Силна и независима Украйна е жизненоважна за стабилността на евроатлантическия регион.“

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски говори пред лидерите на държавите от НАТО. Той поиска още оръжия, с които страната да се отбранява от руските атаки, както и финансова помощ.

15:40 29.6.2022

Великобритания санкционира "краля на никела" Владимир Потанин 

Великобритания обяви нов пакет санкции срещу Русия, в който бяха включени втория най-богат руснак Владимир Потанин и Анна Цивилева. За нея британското външно министерство заяви, че е братовчедка на руския президент Владимир Путин и председателка на руската миннодобивна компания “Колмар груп”, която също е санкционирана.

Новите санкции засягат общо 13 юридически и физически лица, сред които има бизнесмени, финансови фирми и други. Потанин е известен като “краля на никела“ и е един от най-богатите хора в Русия, въпреки че нетното му състояние до голяма степен зависи от стойността на 36-процентния му дял в компанията “Норникел“, най-големият производител на паладий и рафиниран никел в света.

Британските власти посочват, че Потанин е включен в списъка, защото “се е облагодетелствал от подкрепата си за руското правителство, управлявайки “Росбанк“. Според британските власти тази банка работи в сектора на руските финансови услуги, който е от стратегическо значение за руското правителство, предава БТА.

13:14 29.6.2022

ЕС отпуска още 3,5 млрд. евро в подкрепа на украинските бежанци 

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че увеличава значително помощта за украинските бежанци, потърсили закрила в Европейския съюз (ЕС). Предвижда се да бъдат осигурени допълнителни средства от общия бюджет, неусвоени след 2014 г. по различни фондове, предаде БТА.

До края на следващата година ще бъдат отпуснати още 3,5 милиарда евро. Планът предвижда ЕК да признава на страните членки на ЕС, приели бежанци от Украйна, по 100 евро на човек седмично, вместо по 40 евро, както досега. Освен това се удвоява срокът, в който тези средства ще бъдат осигурявани - от 13 на 26 седмици от пристигането на украинския гражданин.

Поне 30 на сто от средствата трябва да достигат до местните власти и граждански организации. Вече направени разходи по посрещането на украински бежанци също ще могат да се осребряват.

13:13 29.6.2022

Руснак е осъден, защото помолил дъщеря си да махне символа Z от кола

Жител на Налчик, столицата на руската република Кабардино-Балкария, стана първия осъден по новия наказателен член, който криминализира “дискредитирането” на руската армия, съобщи Би Би Си в сряда.

Заурбек Жамбеков е бил признат за виновен от местния съд по обвинение, че е склонил непълнолетно лице да извърши престъпление. Мъжът е получил двегодишна условна присъда и глоба от 30 000 рубли, защото е помолил 12-годишната си дъщеря да премахне стикер със символа Z от чужда кола.

11:56 29.6.2022

САЩ санкционираха отбранителната индустрия и вноса на злато от Русия

САЩ наложиха нови санкции срещу Русия заради военната ѝ инвазия в Украйна. Те са насочени срещу руската отбранителна индустрия и вноса на руско злато и отразяват постигнатите договорки на срещата на лидерите от Г-7 в Германия.

Новият пакет от американски санкции обхващат 70 юридически лица, сред които руската отбранителна фирма Ростех, както и 29 физически лица.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ обяви, че целта им е “да ударят в сърцето способността на Русия да разработва и доставя оръжия”. Санкциите срещу Ростех допълват вече обявените ограничения, засягащи държавния авиокосмически и отбранителен конгломерат.

Американското финансово министерство заяви, че “управляващият орган на Ростех включва повече от 800 юридически лица” и всички субекти, в които Ростех притежава 50% или повече, са блокирани, включително производителят на руските изтребители МиГ и Сухой.

10:37 29.6.2022

Руските сили задържаха бившия кмет на окупирания град Херсон

Руските сили задържаха бившия кмет на окупирания украински град Херсон, съобщи ДПА. Информацията беше потвърдена от зам.-ръководителя на проруската военна администрация на Херсон Кирил Стремусов пред руската информационна агенция РИА Новости.

По думите на Стремусов бившият кмет Игор Колихаев е арестуван, защото открито е призовавал местните власти да саботират и да пренебрегват указанията на новата градска администрация.

Колихаев остана в града след руската окупация, но отказа да сътрудничи на руските сили, припомня ДПА. Според помощничката му Галина Ляшевска той е бил отвлечен от Националната гвардия и вътрешното разузнаване на Русия ФСБ след среща с други бивши членове на градския съвет.

10:23 29.6.2022

Зеленски призова ООН да изпрати свой представител в Кременчук

Организацията на обединените нации (ООН) да изпрати свой специален представител в украинския град Кременчук, където десетки бяха убити и ранени при руски ракетен обстрел срещу търговски център. Това призова президентът на Украйна Володимир Зеленски.

08:33 29.6.2022

Руската армия обстрелва безразборно Лисичанск, съобщиха украинските власти

Руската армия обстрелва безразборно Лисичанск - един от последните градове под украински контрол в Източна Украйна. Местните власти описват ситуацията в населеното място като „много трудна“.

„Руснаците използват всяко оръжие, което им е под ръка и не правят разграничение дали целите са военни или не – училища, детски градини, културни институции“, каза губернаторът на украинската Луганска област Серхий Хайдай. Той добави, че ситуацията в Лисичанск прилича на тази в Северодонецк, където руските сили разрушаваха сграда след сграда преди да превземат града, което стана на 25 юни.

„Ситуацията в Лисичанск е много трудна“, каза Хайдай. „Всичко се унищожава.“

Британското разузнаване съобщи, че руските сили отбелязват напредък в опитите си да обградят Лисичанск. В съобщението на Министерството на отбраната на Великобритания се казва, че от 25 юни руската армия е напреднала с 2 километра към петролната рафинерия до града.

15:18 28.6.2022

Как са разположени руските сили в Източна Украйна

Тази карта показва напредъка на руските сили и украинските контраофанзиви в Източна Украйна, където са концентрирани усилията на Русия в момента. Руската инвазия в Украйна започна на 24 февруари.

14:01 28.6.2022

ЕС и Г-7 остро осъдиха руската ракетна атака по търговски център в Кременчук

Европейският съюз (ЕС) и лидерите на Г-7 остро осъдиха във вторник руския ракетен обстрел по търговски център в украинския град Кременчук, при който в понеделник вечерта бяха убити и ранени десетки цивилни украинци.

"Това е поредното отвратително действие на руските въоръжени сили в поредица от нападения срещу цивилни и цивилна инфраструктура, включително в Киев", се казва в изявление на европейския върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той споделя мнението на лидерите на Г-7, че атаката по мола в Кременчук представлява военно престъпление.

12:02 28.6.2022

Русия отрича да е обстрелвала мола в Кременчук. Целта е била оръжеен склад в съседство

Руската армия не е обстрелвала търговския център в украинския град Кременчук, в който преди ден десетки цивилни бяха убити и ранени, а е атакувала намиращ се в съседство оръжеен склад. Това заяви руското военно министерство в официалния си канал в Телеграм във вторник, предаде Ройтерс.

"В Кременчук руските сили удариха от въздуха с високоточни ракети склад с въоръжение, доставено от САЩ и Европа", посочва руското министерство с уточнението, че "детонацията на складираните амуниции за западното въоръжение е предизвикала пожар в неработещ търговски център, намиращ се до склада".

Кадри с горящите развалини на въпросния мол бяха разпространени в понеделник и предизвикаха реакцията на лидерите от Г-7, които определиха атаката като военно престъпление.

Първоначалната информация сочеше, че в момента на обстрела в търговския център са се намирали около 1000 души. Впоследствие украинските власти съобщиха, че там са загинали най-малко 18 души и десетки са били ранени.

10:39 28.6.2022

Собственикът на "Азовстал" заведе дело срещу Русия пред ЕСПЧ

Най-богатият човек в Украйна Ринат Ахметов заведе дело срещу Русия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) с искане за компенсация за загубите, причинени от продължаващата непредизвикана инвазия на руската амрия в Украйна.

Холдинговата компания на Ахметов System Capital Management (SCM) заяви в изявление от 27 юни, че магнатът е загубил милиарди долари в бизнеса, откакто Русия започна войната преди повече от четири месеца.

В изявлението се казва, че като собственик на "Азовстал" и много други промишлени съоръжения, които са били мишена на нахлуващите руски въоръжени сили, Ахметов "се стреми да гарантира, че Русия носи отговорност за разрушенията, които причинява в Украйна".

Руските войски превзеха стоманодобивния завод "Азовстал" в югоизточния украински пристанищен град Мариупол през май след обсада, която продължи седмици, докато украинските бойци и стотици цивилни се и=уркиваха в завода.

Ахметов също така иска разпореждане от съда, което да "пречи на Русия да се ангажира с по-нататъшно блокиране, плячкосване, отклоняване и унищожаване на зърно и стомана", произведени от неговите компании, се казва в изявлението.

09:46 28.6.2022

Посолството на Русия в България обяви дарителска кампания за военните си в Украйна

Посолството на Русия в България обяви начало на дарителска кампания в помощ на руските военни, които се бият на фронта в източния украински регион Донбас, и техните семейства.

По този повод е била създадена благотвотворителната фондация "ЗаЩИТа", която "има за цел оказване на всестранна помощ и осигуряване на допълнителни мерки на социална подкрепа на военните и семействата им за сметка на доброволни дарения от физически и юридически лица".

В съобщението на ръководената от Елеонора Митрофанова дипломатическа мисия в София се уточнява, че то е публикувано, "отчитайки много запитвания от граждани до Министерството на отбраната на Руската федерация относно помощта на военните, участващи в специалната операция".

09:31 28.6.2022

Расте броят на жертвите при руската атака срещу мола в Кременчук

Броят на убитите при руския ракетен удар срещу мол в град Кременчук, в Централна Украйна, достигна 16 души, а 59 са ранените, съобщи през нощта в Телеграм началникът на украинските спасителни служби Серхий Крюк, цитиран от Франс прес.

"Към този час, знаем за 16 убити и 59 ранени, от които 25 са хоспитализирани. Информацията постоянно се актуализира", написа Крюк.

Спасителните служби се концентрират основно в "спасяване на затрупани хора, разчистване на отломките и гасене на пламъците", каза служителят и добави, че "всички спасителни екипи работят с висока интензивност" и "работата върви денонощно".

09:25 28.6.2022

Г-7 определи руския обстрел по мола в Кременчук като военно престъпление

Ракетният удар по търговски център в Кременчук, който Русия нанесе късно вечерта в понеделник, представлява военно престъпление. Това казаха лидерите на страните от Г-7 в съвместно изявление.

В него Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ осъдиха атаката и я определиха като "ужасяваща". Лидерите на седемте страни са на тридневна среща в Германия, която приключва във вторник.

22:38 27.6.2022

Руснаците обстреляха Лисичанск, съобщи губернаторът на Луганска област

Най-малко осем души загинаха, а 21 са ранени при руско ракетно нападение срещу източния град Лисичанск, съобщи в Телеграм губернаторът на украинската Луганска област Сергий Гайдай, цитиран от Ройтерс.

"Руснаците стреляха по тълпа хора с ракетни установки "Ураган" в момент, когато цивилни граждани си наливаха вода от цистерна. Осем жители са загинали, а 21 са откарани в болница", уточни Гайдай, цитиран от Франс прес.

Лисичанск е последният голям град, който още не е завзет от руснаците в Луганска област, една от двете области в Донбаския промишлен басейн.

22:33 27.6.2022

Десетки убити и ранени при руски обстрел срещу търговски център в Кременчук 

Най-малко 13 души загинаха при руски ракетен обстрел срещу търговски център в Кременчук в Централна Украйна. Има и поне 50 ранени, съобщи губернаторът на Полтавска област Дмитро Лунин, цитиран от Ройтерс.

Светът е "ужасен" от удара по мола в Кременчук, написа в Туитър държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес. Той увери, че Вашингтон ще продължи да подкрепя Киев и ще държи Русия отговорна.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик изрази съжаление за удара по мола и подчерта, че "всякакъв вид цивилна инфраструктура, което очевидно включва молове, както и мирните граждани, никога не трябва да стават мишена".

Британският премиер Борис Джонсън пък обвини в свое изявление руския президент Владимир Путин в жестокост и варварство заради атаката.

17:36 27.6.2022

Около 500 цивилни са блокирани в химическия завод "Азот" в Северодонецк, казаха сепаратистите

Около 500 цивилни все още са блокирани в химическия завод "Азот" в Северодонецк, каза в понеделник представителят в Москва на сепаратистите от т.нар. Луганска народна република, цитиран от ДПА.

В изявление пред руската национална телевизия Родион Мирошник заяви, че цивилните не могат да напуснат, защото голяма част от изходите от завода са минирани и сапьори работят по обезвреждането им.

"Така че тези хора могат да решат дали искат да останат в района на Северодонецк, или да напуснат", каза Мирошник.

Ройтерс отбеляза, че тези твърдения не могат да бъдат проверени от независим източник.

Северодонецк вече е изцяло под руски контрол, а сражения се водят за контрол над съседния град Лисичанск. По-рано украинските власти призоваха всички цивилни да се евакуират незабавно.

16:57 27.6.2022

Зеленски се включи в срещата на Г-7 и изрази надежда войната да приключи до зимата

Русия да изтегли войските си от територията на Украйна преди началото на зимата. Тази надежда изрази украинският президент Володимир Зеленски в свое видеообръщение по време на срещата на лидерите от Г-7 в Германия.

Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ продължават в понеделник тридневната си среща на високо ниво в Баварските Алпи, където обсъждат засилването на западния натиск върху Русия с цел да прекрати военните си действия в Украйна.

Заредете още

XS
SM
MD
LG