Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
12:07 3.7.2022

Руските власти съобщиха за среднощни удари по руския град Белгород, разположен близо до украинската граница.

Губернаторът на друга гранична руска област - Курската - твърди, че са били свалени два украински дрона, насочени към Курск.

19:01 2.7.2022

Украйна е обезвредила 48 000 взривоопасни предмети от площ с размера на 191,70 хектара. Това съобщи в събота Киевската областна военна администрация.

Новината идва часове след като стана ясно, че Славянск е бил обстрелван с касетъчни бомби. Те съдържат множество малки експлозиви, част от които избухват след изстрелването, но други просто падат на земята, превръщайки се в подобие на мина.

Касетъчните бомби са забранени за използване от международни конвенции.

06:42 1.7.2022

Поне 14 души загинаха при руски ракетен удар по жилищна сграда край Одеса

Най-малко 14 души са загинали и 30 са ранени, сред които три деца, при руски ракетен удар по жилищна сграда в Одеска област, съобщиха в петък украинските власти, цитирани от Франс прес. Предполага се, че ракетата е била изстреляна от бомбардировач над Черно море.

"Ракета порази девететажна жилищна сграда в района на Белгород Днестровски", който се намира на около 80 км южно от Одеса, съобщи Серхий Братчук, говорител на одеската областна администрация, цитиран от БТА.

Първоначалната информация след обстрела беше за най-малко десетима загинали. Спасителната акция сред развалините от сградата продължава.

16:33 30.6.2022

Байдън обеща САЩ да изпратят още оръжия на Украйна за над 800 млн. долара 

Американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ ще изпратят на Украйна още оръжия за над 800 милиона долара, предаде ДПА.

Новата оръжейна доставка ще включва “нова модерна западна система за противовъздушна отбрана, още артилерия и боеприпаси, контрабатарейни радари, допълнителни боеприпаси за реактивните системи за залпов огън HIMARS, предоставени вече на Украйна, както и още системи HIMARS от други страни“, каза Байдън на пресконференция след срещата на върха на НАТО в Мадрид.

“Ние ще подкрепяме Украйна и целият алианс ще подкрепя Украйна, докато е необходимо, така че тя да не бъде победена“, заяви той.

16:29 30.6.2022

Русия се стреми да остане най-големият производител на пшеница в света

Русия ще направи всичко възможно, за да остане най-големият производител на пшеница в света, обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Той за пореден път отхвърли обвиненията, че Москва блокира износа на земеделска продукция от Украйна.

Освен това руският президент отново обвини Запада, че носи отговорност за повишаването на цените и продоволствените проблеми в глобален план.

14:36 30.6.2022

Украйна си върна контрола над Змийския остров в Черно море

Украйна обяви в четвъртък, че нейните въоръжени сили са изтласкали руските войски от Змийския остров в Черно море. Това твърдение беше отречено от Русия, която съобщи, че изтеглянето на военните ѝ от острова е "жест на добра воля", за да покаже, че страната не пречи на усилията за разрешаване на износа на земеделски продукти.

Това става малко, след като назначен от Москва служител в Запорожка област каза, че пратка зърно е напуснала украинския пристанищен град Бердянск, който е под руски контрол.

13:25 30.6.2022

40 тона зърно са унищожени при руска атака. Първи кораб с пшеница отплава от Украйна

Украинските власти заявиха в четвъртък, че голямо количество зърно е било унищожено при руска атака в Източна Украйна, предаде ДПА.

Нападението е предизвикало пожар в склад в град Зеленодолск, написа в Телеграм областният управител на Днепропетровска област Валентин Резниченко. Той отбеляза, че вероятно са били унищожени 40 тона зърно. Неговите твърдения не може да бъдат потвърдени по независим път.

Русия и Украйна са важни доставчици на зърно и торове за много от по-бедните страни в света, особено в Африка, но от началото на войната украинските пристанища, през които се изнася зърното, остават блокирани.

Кораб със 7000 тона пшеница на борда е напуснал тази сутрин пристанището на Бердянск, след като е изчаквал там в продължение на няколко месеца, съобщи по-рано ТАСС, без да посочи местоназначението на товара. Това е първият кораб с пшеница, който излиза от украинско пристанище, откакто избухна войната, отбелязва Франс прес.

10:49 30.6.2022

Лисичанск е "непрекъснато обстрелван" от руските сили 

Източният град Лисичанск, който е последният под украински контрол в източния регион Донбас, “непрекъснато е обстрелван със снаряди от голям калибър”, каза в чътвъртък ръководителят на военната администрация на Луганска област Серхий Хайдай.

"Боевете продължават в покрайнините на града. Руската армия се опитва да атакува непрекъснато", каза Хайдай пред украинската телевизия, като по-късно публикува видеото в своя канал в Телеграм.

По думите му в Лисичанск все още има около 15 000 цивилни. Населението на града преди началото на руската инвазия на 24 февруари е било от близо 100 000 души. След седмици на битки, при които загинаха стотици цивилни и превърнаха съседния град Северодонецк в развалини, Москва пое контрола над него се насочи към Лисичанск.

07:55 30.6.2022

САЩ подпомагат Украйна с 1,3 млрд. долара. Великобритания превежда 1 млрд. лири

Американското министерство на финансите съобщи в сряда за трансфер на 1,3 млрд. долара икономическа подкрепа на Украйна в рамките на първоначална помощ от 7,5 млрд. долара, обещани на Киев от правителството на Джо Байдън през май, предаде Франс прес.

Тези 1,3 млрд. долара са прехвърлени на украинското правителство чрез Световната банка и са част от икономическа помощ от 7,5 млрд. долара от САЩ в рамките на внушителен спешен кредит, подписан от президента Байдън. Великобритания също обяви в сряда, че ще предостави на Украйна още 1 млрд. британски лири военна помощ.

07:51 30.6.2022

Украйна къса отношения със Сирия, след като тя призна проруските сепаратисти

Украинският президент Володимир Зеленски обяви в сряда вечерта, че слага край на дипломатическите отношения със Сирия, след като режимът в Дамаск призна независимостта на проруските сепаратистки републики в Донецк и Луганск, подкрепяни от Русия от 2014 г., предаде Франс прес.

"Вече няма да има отношения между Украйна и Сирия", заяви Зеленски във видео в Телеграм, твърдейки, че "натискът на санкциите" срещу Дамаск, съюзник на Русия, "ще стане още по-голям".

По-рано Сирия обяви, че признава самопровъзгласилите се Донецка и Луганска "народни републики" в Източна Украйна за независими и с това стана първата държава, след Русия, която го прави.

Това не е първият случай, когато Сирия изразява подкрепата си за територии, признати от Русия за независими. През 2018 г. Дамаск призна независимостта на сепаратистките райони Абхазия и Южна Осетия в Грузия, припомня БТА.

06:39 30.6.2022

Украйна и Русия си размениха по 144 военнопленници, сред които 95 защитници на "Азовстал"

Украйна и Русия си размениха по 144 души. Сред тях бяха и 95 от защитниците на стоманодобивния завод "Азовстал" в пристанищния град Мариупол.

Това съобщи украинското разузнаване в Телеграм с утоточнението, че "става дума за най-голямата размяна от началото на руската инвазия".

Ръководителят на самопровъзгласилата се проруска "Донецка народна република" (ДНР) Денис Пушилин потвърди размяната.

Той отбеляза, че повечето от предадените на Украйна нейни военни са били ранени в сражения, преди да бъдат пленени.

16:58 29.6.2022

НАТО обеща нова помощ за Украйна

НАТО обеща нова военна и хуманитарна помощ за Украйна.

„Ще продължим и ще засилим политическата и практическата подкрепа за нашия близък партньор Украйна, която продължава да отбранява суверенитета и териториалната си цялост от руската агресия“, пише в декларация от срещата на върха на страните от Алианса в Мадрид.

Според текста на декларацията това включва доставки на несмъртоносна отбранителна техника, подобряване на способностите за киберзащита и подкрепа за модернизиране на отбранителния сектор.

Новата помощ за Украйна включва комуникационна техника, гориво, медицински консумативи, бронежилетки, оборудване за обезвреждане на мини и за противодействие на химически и биологични заплахи и системи за защита от дронове, каза на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той добави, че Алиансът ще помогне на Украйна в прехода от съветска военна техника към модерни оръжия, отговарящи на стандартите на НАТО.

„Всичко това показва нашия ангажимент към бъдещето на Украйна, който е непоклатим“, каза Столтенберг. „Силна и независима Украйна е жизненоважна за стабилността на евроатлантическия регион.“

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски говори пред лидерите на държавите от НАТО. Той поиска още оръжия, с които страната да се отбранява от руските атаки, както и финансова помощ.

15:40 29.6.2022

Великобритания санкционира "краля на никела" Владимир Потанин 

Великобритания обяви нов пакет санкции срещу Русия, в който бяха включени втория най-богат руснак Владимир Потанин и Анна Цивилева. За нея британското външно министерство заяви, че е братовчедка на руския президент Владимир Путин и председателка на руската миннодобивна компания “Колмар груп”, която също е санкционирана.

Новите санкции засягат общо 13 юридически и физически лица, сред които има бизнесмени, финансови фирми и други. Потанин е известен като “краля на никела“ и е един от най-богатите хора в Русия, въпреки че нетното му състояние до голяма степен зависи от стойността на 36-процентния му дял в компанията “Норникел“, най-големият производител на паладий и рафиниран никел в света.

Британските власти посочват, че Потанин е включен в списъка, защото “се е облагодетелствал от подкрепата си за руското правителство, управлявайки “Росбанк“. Според британските власти тази банка работи в сектора на руските финансови услуги, който е от стратегическо значение за руското правителство, предава БТА.

13:14 29.6.2022

ЕС отпуска още 3,5 млрд. евро в подкрепа на украинските бежанци 

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че увеличава значително помощта за украинските бежанци, потърсили закрила в Европейския съюз (ЕС). Предвижда се да бъдат осигурени допълнителни средства от общия бюджет, неусвоени след 2014 г. по различни фондове, предаде БТА.

До края на следващата година ще бъдат отпуснати още 3,5 милиарда евро. Планът предвижда ЕК да признава на страните членки на ЕС, приели бежанци от Украйна, по 100 евро на човек седмично, вместо по 40 евро, както досега. Освен това се удвоява срокът, в който тези средства ще бъдат осигурявани - от 13 на 26 седмици от пристигането на украинския гражданин.

Поне 30 на сто от средствата трябва да достигат до местните власти и граждански организации. Вече направени разходи по посрещането на украински бежанци също ще могат да се осребряват.

13:13 29.6.2022

Руснак е осъден, защото помолил дъщеря си да махне символа Z от кола

Жител на Налчик, столицата на руската република Кабардино-Балкария, стана първия осъден по новия наказателен член, който криминализира “дискредитирането” на руската армия, съобщи Би Би Си в сряда.

Заурбек Жамбеков е бил признат за виновен от местния съд по обвинение, че е склонил непълнолетно лице да извърши престъпление. Мъжът е получил двегодишна условна присъда и глоба от 30 000 рубли, защото е помолил 12-годишната си дъщеря да премахне стикер със символа Z от чужда кола.

11:56 29.6.2022

САЩ санкционираха отбранителната индустрия и вноса на злато от Русия

САЩ наложиха нови санкции срещу Русия заради военната ѝ инвазия в Украйна. Те са насочени срещу руската отбранителна индустрия и вноса на руско злато и отразяват постигнатите договорки на срещата на лидерите от Г-7 в Германия.

Новият пакет от американски санкции обхващат 70 юридически лица, сред които руската отбранителна фирма Ростех, както и 29 физически лица.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ обяви, че целта им е “да ударят в сърцето способността на Русия да разработва и доставя оръжия”. Санкциите срещу Ростех допълват вече обявените ограничения, засягащи държавния авиокосмически и отбранителен конгломерат.

Американското финансово министерство заяви, че “управляващият орган на Ростех включва повече от 800 юридически лица” и всички субекти, в които Ростех притежава 50% или повече, са блокирани, включително производителят на руските изтребители МиГ и Сухой.

10:37 29.6.2022

Руските сили задържаха бившия кмет на окупирания град Херсон

Руските сили задържаха бившия кмет на окупирания украински град Херсон, съобщи ДПА. Информацията беше потвърдена от зам.-ръководителя на проруската военна администрация на Херсон Кирил Стремусов пред руската информационна агенция РИА Новости.

По думите на Стремусов бившият кмет Игор Колихаев е арестуван, защото открито е призовавал местните власти да саботират и да пренебрегват указанията на новата градска администрация.

Колихаев остана в града след руската окупация, но отказа да сътрудничи на руските сили, припомня ДПА. Според помощничката му Галина Ляшевска той е бил отвлечен от Националната гвардия и вътрешното разузнаване на Русия ФСБ след среща с други бивши членове на градския съвет.

10:23 29.6.2022

Зеленски призова ООН да изпрати свой представител в Кременчук

Организацията на обединените нации (ООН) да изпрати свой специален представител в украинския град Кременчук, където десетки бяха убити и ранени при руски ракетен обстрел срещу търговски център. Това призова президентът на Украйна Володимир Зеленски.

08:33 29.6.2022

Руската армия обстрелва безразборно Лисичанск, съобщиха украинските власти

Руската армия обстрелва безразборно Лисичанск - един от последните градове под украински контрол в Източна Украйна. Местните власти описват ситуацията в населеното място като „много трудна“.

„Руснаците използват всяко оръжие, което им е под ръка и не правят разграничение дали целите са военни или не – училища, детски градини, културни институции“, каза губернаторът на украинската Луганска област Серхий Хайдай. Той добави, че ситуацията в Лисичанск прилича на тази в Северодонецк, където руските сили разрушаваха сграда след сграда преди да превземат града, което стана на 25 юни.

„Ситуацията в Лисичанск е много трудна“, каза Хайдай. „Всичко се унищожава.“

Британското разузнаване съобщи, че руските сили отбелязват напредък в опитите си да обградят Лисичанск. В съобщението на Министерството на отбраната на Великобритания се казва, че от 25 юни руската армия е напреднала с 2 километра към петролната рафинерия до града.

15:18 28.6.2022

Как са разположени руските сили в Източна Украйна

Тази карта показва напредъка на руските сили и украинските контраофанзиви в Източна Украйна, където са концентрирани усилията на Русия в момента. Руската инвазия в Украйна започна на 24 февруари.

Заредете още

XS
SM
MD
LG