Връзки за достъпност

Извънредни новини
Разрушеният бомбардировач Tу-22М3
Разрушеният бомбардировач Tу-22М3

Войната: Бомбардировач се разби в Русия. Украйна пое отговорност за свалянето му

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Жозеп Борел иска ЕС да дари системи за противовъздушна отбрана на Украйна
  • Дания е първата страна, закупила оръжия за украинската армия от украински производители
  • Украйна атакува военно летище в Крим и две руски области
  • Най-малко 17 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов
16:29 7.9.2022

Отново руски обстрел до АЕЦ "Запорожие". Град Енергодар е без ток

В резултат на пореден обстрел от руски войски град Енергодар е останал без електричество за втори път в рамките на последното денонощие. Това съобщи кметът на Енергодар Дмитро Орлов, цитиран от украинската служба на Радио Свободна Европа.

Енергодар се намира от другата страна на АЕЦ "Запорожие", като само река Днепър разделя съоръжението от града.

"Енергодар отново е под обстрела на окупаторите. Интервалите между провокациите стават все по-кратки. За втори път в рамките на денонощието е спряно електрозахранването в целия град", написа кметът Дмитро Орлов в Телеграм.

Според него служителите на общинските и други служби нямат време да завършат някои аварийни възстановителни работи, тъй като трябва да започнат работа отново поради нов обстрел.

"Сега е невъзможно да се предвиди времето за възстановяване на електрозахранването", добави Орлов.

Сутринта в сряда част от Енергодар остана без ток заради повреда в една от подстанциите.

14:14 7.9.2022

Сумска област е била подложена на руски артилерийски и минометен обстрел, съобщи Украйна

През изминалото денонощие седем общини в Сумска област са били подложени на интензивен руски артилерийски и минометен обстрел. Това съобщи вечерта във вторник началникът на регионалната военна администрация Дмитро Живицкий.

"През деня руснаците пуснаха 140 мини и снаряди от различен калибър в нашия регион, имаше и около 70 изстрела от стрелково оръжие", написа той в Телеграм.

"В 13:00 часа имаше и артилерийски обстрел от самоходни оръдия в покрайнините на селата Мануховка и Атинске", посочи Живицкий.

Сумска област граничи с три региона на Русия - Брянск, Курск и Белгород. По данни на украинските власти областта е обстрелвана ежедневно.

14:02 7.9.2022

Да, Украйна премина в контраофанзива. Но защо няма официална информация за нея?

Украйна настъпва не само на юг, но и на изток и североизток.

Последният й ход е бил изненадващ, защото е бил в Харковска област. Там, в района на град Балаклея, са били обкръжени руските войски и са били освободени украински военни складове. Това е станало във вторник сутринта.

Преди Русия да нападне Украйна в покрайнините на Балаклея е била разположена една от най-големите украински бази за боеприпаси. След като Русия превзема Батаклея тя контролира базата и разполага собствен арсенал в близкото населено място Вербовка. Според руски източници украинците са освободили Вербовка.

Руската армия така и не е успяла да разбере плановете на Украйна за контранастъпление в различни посоки, тя е била концентрирана само върху южния район на Херсон, казва военния експерт Олег Жданов.

13:59 7.9.2022

Украйна обмисля затваряне на АЕЦ "Запорожие"

Украинският ядрен оператор "Енерхоатом" разглежда възможността за затваряне на окупираната от Русия АЕЦ "Запорожие". Това стана ясно от изявление на компанията в сряда.

Ден по-рано Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) публикува доклад, в който определи ситуацията в централата като "неудържима" и каза, че има "спешна нужда от временни мерки", за да се избегне ядрена авария.

Съшевременно министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обаче каза, че страната му е поискала от МААЕ допълнителни разяснения на доклада на международните инспектори.

"Има нужда от допълнителни разяснения, тъй като докладът съдържа редица неясноти – няма да ги изброявам сега – но ние поискахме тези обяснения от генералния директор на МААЕ", посочи Лавров по време на Източния икономически форум във Владивосток.

07:05 7.9.2022

Лиз Тръс прие поканата на Зеленски да посети скоро Украйна

Новият премиер на Великобритания Лиз Тръс проведе телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски. Това е първият ѝ разговор с чуждестранен лидер. Тръс прие поканата да посети Киев и потвърди подкрепата на Великобритания за Украйна във войната, която Русия започна преди половин година.

Великобритания е сред най-активните поддръжници на Украйна. Лондон изпрати почти 7 хиляди противотанкови оръжия, стотици ракети и бронирани машини. Великобритания също обучава украински военни.

"Премиерът говори с президента на Украйна Володимир Зеленски тази вечер, за да потвърди твърдата подкрепа на Обединеното кралство за свободата и демокрацията в Украйна", пише в официалното съобщение.

"Премиерът каза, че очаква да работи с президента [Зеленски] в следващите седмици и месеци и с радост прие поканата да го посети скоро в Украйна".

06:55 7.9.2022

Назначеният от Русия комендант на Бердянск беше взривен

Назначеният от Русия комендант на южния украински град Бердянск е сериозно пострадал след взрив. Това е поредният опит за убийство на руски ръководител в окупираните територии, отбелязва Ройтерс.

Владимир Рогов от подкрепяната от Русия администрация на Запорожка област първоначално съобщи пред медиите, че комендантът на Бердянск Артьом Бардин е загинал и обвини за това правителството на Украйна.

По-късно Рогов публикува съобщение, според което Бардин се бори за живота си, загубил е много кръв и единия си крак. Засега няма повече информация за състоянието му.

По-рано руски медии предадоха, че Бардин е настанен в болница в критично състояние, след като автомобилът му е експлоадирал пред сградата на градската управа в Бердянск, Запорожка област. Градът има близо 100 хиляди души население и се намира на брега на Азовско море. Той е окупиран от руските сили от февруари насам.

На 26 август зам.-шефът на пътна полиция в града загина от взрив. На 30 август Алексей Ковальов, бивш депутат от партията на президента Володимир Зеленски, който по-късно мина на страната на Русия в Херсонска област, беше застрелян.

Взривената кола на коменданта на Бердянск.
Взривената кола на коменданта на Бердянск.

11:14 6.9.2022

Русия купува севернокорейска артилерия, твърдят САЩ

Декласифициран анализ на американското разузнаване твърди, че Русия придобива милиони артилерийски снаряди и ракети от Северна Корея за своята война в Украйна, като това е индикация за ефекта на западните санкции върху руските военни сили. Ню Йорк Таймс публикува информацията, но уточни, че детайлите за пратките, включително техният тип и момента на доставяне, са неизвестни.

Изданието цитира анонимен американски служител, според когото се очаква подобни покупки да продължат и може би да се разширят отвъд ракетите с малък обсег и боеприпасите.

Новината идва на фона на американски доклади от миналия месец, според които е имало механични или технически проблеми с първите два типа военни дронове, закупени наскоро от руския съюзник Иран.

09:35 6.9.2022

Последният работещ реактор в Запорожката АЕЦ е изключен

Последният от шестте реактора в Запорожката атомна електроцентрала в Югоизточна Украйна беше изключен от мрежата на фона на обстрел в района. Това съобщи украинският оператор Енергоатом, като причината е пожар, причинен от артилерийски обстрел в района.

Реакторът ще бъде свързан отново, след като пожарът бъде потушен. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини руските войски. Двете страни се обвиняват взаимно за рисковете за най-голямата ядрена централа в Европа, която беше окупирана от руските сили в началото на инвазията. Според Зеленски предполагаемият руски обстрел на Запорожие точно преди да излезе доклада на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във вторник означава, че Москва „не се интересува какво ще реши международната общност“.

07:39 6.9.2022

Зеленски очаква Лиз Тръс да продължи политиката на Джонсън спрямо Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски казва, че се надява новият министър-председател на Великобритания Лиз Тръс да продължи твърдата подкрепа на своя предшественик Борис Джонсън за Киев в борбата на Украйна срещу непровокираната инвазия на Русия.

В понеделник стана ясно, че Тръс, която беше министър на външните работи в кабинета на Джонсън, ще бъде новият министър-председател на Великобритания. Зеленски каза, че "очаква с нетърпение началото на сътрудничеството" с 47-годишната Тръс. „Вярвам, че заедно ще можем да направим много повече за защитата на нашите нации и провала на всички разрушителни руски усилия“, каза Зеленски във вечерното си обръщение.

„Ние в Украйна я познаваме добре – тя винаги е била на просветената страна на европейската политика“, каза той и добави, че „основното е да запазим нашето единство“. Великобритания изпрати военна техника, финансиране и ресурси за обучение, за да подкрепи силите на Киев по време на управлението на Джонсън. Кремъл съобщи, че вижда малка надежда за положителен резултат от назначението. „Не мисля, че можем да се надяваме на нещо положително“, каза председателят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери на 5 септември.

16:40 5.9.2022

Русия реши да отложи провеждането на референдум в украинската Херсонска област. Това съобщи Кирил Стремоусов, представител на руските окупационни власти, цитиран от ТАСС. Като аргумент за подобно отлагане той посочва състоянието на сигурността в района.

От началото на лятото окупационните власти твърдяха, че през септември ще се допитат до населението за това дали то иска да се присъедини към Руската федерация. Предполагаше се, че това ще стане на 11 септември. Отлагането на "референдума" потвърждава успешния пробив на Украйна на юг - именно в Херсонска област.

В последната седмица Украйна бомбардира складове на руската армия, проби първата й линия на отбраната и разруши почти всички мостове над река Днепър. В момента окупационните руски войски, които се намират на територията на Херсонска област, са практически откъснати и от войските на Изток, и от войските на Юг. Те нямат лесен достъп до боеприпаси.

12:06 5.9.2022

Украинското контранастъпление на юг най-вероятно рязко ще променя темповете, с които ще продължи оттук нататък, смята американският Институт за изследване на войната (ISW). Институцията обяснява прогнозата си с това, че Украйна се стреми да лиши руските военни от доставки, да разруши управлението им и да отслаби бойния им дух.

Класическото контранастъпление е свързано най-вече с физическо изтласкване на вражеската войска от дадена територия.

ISW очаква спорадични руски успехи за отвоюване на отделни територии.

Данните за украинското контранастъпление на юг продължават да са откъслечни, за разлика от досегашните сводки от фронта, които се отличаваха с посочване на детайли. По данни на ISW Украйна води две основни контранастъпателни действия - на изток в Донецка област и на юг в Херсонска област. Южният пробив се извършва едновременно в няколко посоки и е съсредоточен в западната част на голямата област.

11:17 5.9.2022

В Енергодар останаха само двама ядрени експерти на ООН, съобщиха руските окупационни власти. Новината идва на фона на усилващи се критики в Украйна срещу начина, по който Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) инспектира сигурността на АЕЦ "Запорожие".

АЕЦ "Запорожие" се намира на украинска територия, окупирана от Русия, но се управлява от украински специалисти. Районът на централата се обстрелва от седмици, като Киев и Москва взаимно се обвиняват за тях. Това е най-голямата атомна централа в Европа.

След преговори с Украйна и Русия експертите на МААЕ пристигнаха на 1 септември в АЕЦ "Запорожие", но повечето от тях останаха на място само четири часа. В понеделник стана ясно, че от шестимата експерти, оставени след отпътуването на основната група, вече са останали двама. Москва твърди, че във вторник МААЕ ще публикува доклад за инспекцията си.

10:06 5.9.2022

Кой какво контролира на територията на Украйна

Тази карта показва какво контролират руските и украинските сили в Украйна по данни от 5 септември.

06:54 5.9.2022

Зеленски съобщи, че са освободени три населени места

В традиционното си вечерно обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че са освободени две населени места в южна Украйна и още едно в Донецка област. Той не спомена за кои градове или села говори. В неделя сутрин стана известно, че украинските войски са освободили село Високополие в Херсонска област.

Зеленски благодари на войниците от 42-ри отделен мотопехотен батальон, който по думите му "героично е освободил два населени пункта в южна Украйна". Президентът благодари и на бойците от 63-ти батальон от 103-та бригада в териториалната отбрана на Украйна, които са освободили населено място в Донецка област.

Освобождаването на Високополие беше потвърдено от администрацията на президента. Преди това депутатът от Върховната рада на Украйна Юрий Мисягин публикува снимка, на която се вижда издигането на украинското знаме върху местната болница.

Местните власти в Харков съобщиха за продължаващ обстрел в неделя вечерта. Има разрушения в два района на града. По предварителна информация двама души са ранени, които са в болница.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че за денонощие е имало 14 ракетни и 15 въздушни удари по граждански и военни обекти.

13:11 4.9.2022

Масиран руски обстрел в Николаев. Има щети по медицински заведения

Медицински заведения и жилищни сгради в Николаев са били повредени след "масиран" руски обстрел през нощта в събота срещу неделя. Това съобщи кметът на града Олександър Сенкевич.

"Руските окупатори продължават да тероризират мирното население. Лечебни заведения и жилищни сгради в Николаев попаднаха под техния обстрел тази нощ. В момента на терена работят служители на общината и аварийни екипи. Има повреди в електропреносната мрежа и водоснабдяването", написа Сенкевич в Телеграм.

По предварителни данни на местната военна администрация става въпрос за обстрел с ракети С-300.

Повредени жилищни сгради след руски обстрел през последните часове има и в градовете Очаков и Вознесенск, съобщиха украинските власти.

09:08 4.9.2022

Поради липсата на високоточни оръжия Русия използва по-често остарелите ракети С-300, твърди Украйна

Поради липсата на високоточно оръжие руската армия е започнала по-често да използва остарелите зенитни управляеми ракети С-300. Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в сутрешния си доклад в неделя.

"На територията на Украйна бяха изстреляни над 500 такива ракети, някои от които не достигнаха целта. В арсенала на окупаторите има няколко хиляди такива ракети, но повечето от тях са неизползваеми", написаха от командването във Фейсбук.

По данни на щаба през изминалото денонощие руските войски са нанесли над 10 ракетни и 24 въздушни удара по военни и граждански обекти в Украйна. В резултат на тези атаки е повредена цивилна инфраструктура в районите на селата Перемога, Хусаривка, Новомихайливка, Билогиря.

Генералният щаб предупреди още, че остава заплахата от системни масирани въздушни и ракетни атаки по военни и критични инфраструктурни обекти в цяла Украйна.

Украинските власти многократно са заявявали използването на ракетни системи С-300 от руските военни в Харковска и Николаевска области.

09:02 4.9.2022

Руските войски са обстреляли Сумска област

Руските войски многократно са обстреляли Сумска област, съобщи на в събота ръководителят на областната военна администрация Дмитро Живицкий.

Украинските власти са регистрирали два обстрела в Билопилския регион - общо 17 минометни атаки. В резултат на обстрела няма пострадали, информацията за разрушенията се изяснява.

Суми граничи с три региона на Русия - Брянск, Курск и Белгород. Според украинската страна районът е обстрелван ежедневно.

08:56 4.9.2022

АЕЦ "Запорожие" загуби връзка с мрежата. Работи само резервно трасе

АЕЦ "Запорожие" е загубила връзка с основната електроснабдителна мрежа и осигурява енергия чрез резервно трасе. Това съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) късно в събота.

Информацията идва ден след като екип от ядрени инспектори на МААЕ пристигна в централата, за да оцени безопасността ѝ. Украинската централа е под контрола на Русия, но в нея продължават да работят украински инженери.

През последните седмици Москва и Киев си размениха обвинения, че обстрелват електроцентралата.

По-рано от МААЕ съобщиха, че шестима инспектори екипа на агенцията ще останат в АЕЦ "Запорожие", като двамата от тях - за постоянно. Предстои те да изготвят доклад за безопасността на най-голямата ядрена електроцентрала в Европа, която в момента е под руски контрол.

14:19 3.9.2022

Над 49 000 руски войници са загинали от началото на войната, твърди Украйна

Русия е загубила повече от 49 000 войници във войната си срещу Украйна, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във Фейсбук.

Според данни на Пентагона от 9 август общият брой на ранените и убитите руски военнослужещи е между 70 000 и 80 000.

На 9 юни британският вестник Гардиън съобщи, че руската армия може да е загубила около 20 000 войници от началото на широкомащабното си нахлуване в Украйна. Изданието се позова на свой неназован високопоставен източник.

Москва не съобщава загубите си във войната срещу Украйна. На 25 март, едва за втори път от началото на инвазията, руската страна публикува данни за загубите на руските войски, според които 1351 руски военнослужещи са загинали, а други 3825 са били ранени.

11:36 3.9.2022

Руски ракети удариха предприятия, база за отдих и детска градина в Донецка област

Руските войски са нанесли множество ракетни удари по Донецка област през нощта в петък срещу събота, като са поразили няколко предприятия, база за отдих и детска градина. Това съобщи ръководителят на Донецката областна военна администрация Павло Кириленко.

"През нощта руснаците нанесоха ракетни удари по Краматорск и Славянск и също така обстрелваха фронтовата линия от Курахивска до Званивска община. Ракета удари хранително предприятие в Краматорск и рани един човек. Друг удар беше беше нанесен върху предприятие на леката промишленост. Там е избухнал пожар. В Славянск руснаците са поразили 2 предприятия", каза Кириленко, цитиран от украинската служба на Радио Свободна Европа.

По думите му руската армия е поразила и нанесла щети и на детска градина в град Соледар. В няколко града в региона има и разрушени частни къщи заради руския обстрел, а един човек е бил ранен в Званивка.

По данни на украинските власти руските войски всекидневно обстрелват районите на Донецка, Херсонска, Харковска, Запорожка и Николаевска области. Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна това се прави с цел установяване на пълен контрол върху територията на тези региони.

Русия, въпреки множеството свидетелства и доказателства, казва, че не стреля по цивилни цели в Украйна.

Заредете още

XS
SM
MD
LG