Връзки за достъпност

Извънредни новини
Тестване на ранни версии на американските ракети ATACMS през 2021 г.
Тестване на ранни версии на американските ракети ATACMS през 2021 г.

на живо Войната: САЩ са изпратили на Украйна нови ракетни системи с обсег до 300 км

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Удар с крилати ракети по Одеса засегна 30 блока и къщи;
  • Нови атаки с дронове срещу руски рафинерии;
  • 4 млн. боеприпаса и 1600 ракети. Великобритания обяви най-голямата си помощ за Украйна;
  • Русия нападна Одеса с дронове и рани 7 души. Атака и срещу Киев.
14:04 2.3.2023

Русия е нанесла ракетни удари в Харковска, Полтавска и Донецка област


През последното денонощие руските сили са нанесли 14 ракетни удара по граждански обекти в Харковска, Полтавска и Донецка област, съобщи Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна в сутрешната си сводка в четвъртък.

Според информацията има ранени цивилни, повредени са високи жилищни сгради и частни къщи.

"Нашествениците също така извършиха 21 въздушни удара, включително два с безпилотни летателни апарати "Шахед-136". Дроновете бяха свалени . Противникът нанесе и 58 удара с реактивни залпови системи", се казва в съобщението.

Ситуацията в Бахмут остава напрегната, като руската армия продължава настъплението си там. В сводката се обобщава, че през изминалото денонощие украинските военни са отблъснали повече от 170 атаки на руските сили в Купянско, Лиманско, Бахмутско, Авдиевско и Шахтарско направление.

12:35 2.3.2023

Нова руска атака по жилищен блок в Запорожие

Руската армия нанесе нов удар по жилищна сграда в Украйна - този път в град Запорожие, съобщиха украинските власти. Няколко етажа от един вход - 10 апартамента, са срутени, поне трима души са загинали, има ранени. Спасители са извадили затрупани под развалините живи хора, издирването на други продължава.

17:05 1.3.2023

Започват ожесточени боеве за Бахмут, където украинските защитници се сблъскват с вълна след вълна от руски атаки, каза украинският президент Володимир Зеленски. Украинската армия съобщи за поредното увеличение на нападенията срещу града в източната част на Донецка област на 1 март.

15:42 1.3.2023

В седмичната си анкета Свободна Европа попита хора по улиците на София: Кога ще свърши войната? Вижте техните отговори.

10:24 1.3.2023

Приходите на Русия от нефт и газ са намалели с 40% заради санкциите

Заради западните санкции и въвеждането на ценови таван приходите на Русия от износ на нефт и газ са намалели с почти 40% през януари в сравнение с януари миналата година. Това съобщи Ройтерс, като се позова на данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

През януари 2023 г. приходите на Русия от износ на нефт и газ са били 18,5 млрд. долара. Това е с 38% по-малко от 30-те милиарда долара, които Москва получи месец преди да нахлуе в Украйна.

МАЕ очаква този спад да прoдължи в средносрочен план поради липсата на достъп до технологии и инвестиции.

Таванът на цените на руския петрол от не повече от 60 долара за барел, договорен от страните от Г-7, Европейския съюз и Австралия, влезе в сила на 5 декември. Таваните на цените на руските петролни продукти влязоха в сила на 5 февруари.

През май миналата година България получи специално изключение (дерогация) от ембаргото на ЕС върху вноса на руски нефт, което важи до края на 2024 г.

19:59 28.2.2023

Противници на Лукашенко твърдят, че са унищожили руски военен самолет

Беларуски опозиционери съобщиха, че са унищожили разузнавателен самолет на руските сили. Това се е случило на летище "Мачулишчи", близо до Минск. Информацията не е потвърдена нито от Беларус, нито от Русия.

11:44 28.2.2023

Ситуацията в Бахмут става по-тежка, съобщи Киев

Военната обстановка в района на североизточния град Бахмут в Украйна, където е съсредоточена офанзивата на Русия, става все по-тежка. Това каза президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

„Врагът постоянно унищожава всичко, което може да се използва за защита на нашите позиции за укрепления и отбрана“, каза Зеленски. По думи на командващия сухопътните сили на Украйна Олександър Сирски „въпреки значителните загуби“ руски войници и „най-подготвените щурмови части“ на частната групировка „Вагнер“ не спират с опитите да пробият отбраната на Бахмут.

Зеленски отново повтори призива си за предоставяне на самолети, които да бъдат приобщени към противовъздушната отбрана.

„Нашите пилоти и зенитни подразделения се справят отлично. Но ще можем напълно да защитим нашето небе, когато нашите партньори се откажат от авиационното табу“, каза Зеленски.

19:17 27.2.2023

Украйна съобщава за "масово дезертьорство" на руски военни от фронта

В понеделник Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че „на фона на бойните успехи на въоръжените сили на Украйна се отбелязва масово дезертиране сред войските на противника“, съобщи Радио Свобода. За тях законът в Русия предвижда от 4 до 12 години затвор.

Руските войски водят настъпателни действия в Купянск, Лиманск, Бахмут, Авдиевка и Шахтьорск в Донецка област. Военнослужещи от въоръжените сили на Украйна са отбили 81 атаки през изминалото денонощие, се посочва още в съобщението.

През изминалото денонощие руснаците са нанесли 5 ракетни 13 въздушни удара и повече от 50 атаки с ракетни системи за залпов удар в Херсонска и Донецка област. Има загинали и ранени цивилни, разрушени цивилни къщи и повредена гражданска инфраструктура. Нивото на заплахата от ракетни удари остава високо в цяла Украйна.

13:17 27.2.2023

Двама души загинаха при нова атака с дронове в Западна Украйна

През нощта срещу понеделник руските военни са атакували територията на Западна Украйна с 14 ирански дронове "Шахед", съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. По предварителни данни украинската противовъздушна отбрана е свалила 11 от тях, съобщи Радио Свобода. При атаката в Хмелницка област е загинал човек, четирима други са ранени, съобщи кметът на областта. По-късно беше съобщено, че един от ранените е починал в болница. Пострадали са няколко сгради, гасенето на пожара продължава.

Киевската градска администрация съобщи, че девет дрона са били свалени над града. По предварителни данни няма пострадали и щети. Властите на Запорожка област съобщиха, че в резултат на нощната атака с дронове са регистрирани два удара в цивилна нежилищна инфраструктура. Сградите са частично разрушени, няма пострадали хора. Дрон е свален над Чернигивска област.

До 5 часа сутринта въздушната тревога, обявена вечерта на 26 февруари в няколко района в Украйна, започна да се отменя.

09:31 27.2.2023

Украинските сили са свалили руски самолет в Донецк

Украинските сили са свалили руски самолет в Донецк близо до Авдиевка, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски. "Особено съм благодарен днес на нашите момчета от 110-та механизирана бригада, които свалиха поредния вражески самолет край Авдиевка. Слава на всички наши герои от съпротивата във временно окупираната територия. Цяла Украйна ще бъде свободна", каза Зеленски във видеообръщението си.

По последни данни на Генералния щаб на въоръжените сили Русия е загубила 299 самолета от началото на пълномащабното й нахлуване в Украйна преди година. Москва не съобщава за загуби на техника.

15:27 26.2.2023

Целта на Украйна е да пробие руските позиции между Крим и Русия

Украинската армия се опитва да пробие руските позиции на юг между незаконно анексирания полуостров Крим и територията на Русия. Това каза зам.-началникът на дирекция “Разузнаване” на украинското Министерство на отбраната Вадим Скибицки пред германски медии.

“Опитваме се да вкараме клин в руския фронт на юг между Крим и руската територия”, каза Скибицки, цитиран от ДПА.

Между Крим и Русия нямаше сухоземна връзка преди началото на пълномащабната военна инвазия на 24 февруари 2022 г. Едни от първите територии, които руската армия окупира, бяха тези по бреговете на Азовско море. Така Москва свърза незаконно анексирания полуостров със своята територия.

Той добави, че целта на Киев е да възстанови цялата територия на Украйна, включително Крим.

“Ще спрем само когато върнем страната си в международно признатите ѝ граници от 1991 г.”, каза той.

По думите на Скибицки украйна ще бъде готова за контраофанзива през пролетта. Той добави, че това зависи и от западната военна помощ.

12:42 25.2.2023

Русия вероятно е свършила запасите си от ирански дронове

Русия вероятно е свършила запасите си от ирански дронове, които използва за атаки срещу критичната енергийна инфраструктура на Украйна. Това съобщи Министерството на отбраната на Великобритания в ежедневния си бюлетин за войната.

Според информацията на британските власти не е имало никакви съобщения за атаки с т.нар. дронове камикадзе от 15 февруари 2023 г. В края на януари украинското военно командване съобщи, че е свалило поне 24 ирански дрона Шахед-136 в края на януари и началото на февруари. По-рано през годината са унищожени още.

Това “вероятно показва, че Русия е изчерпала сегашните си запаси” според Лондон. Британското министерство на от отбраната казва, че Москва вероятно ще се опита да се снабди с още ирански дронове.

“Въпреки че оръжията нямат добри резултати в унищожаването на предвидените цели, Русия вероятно ги вижда като полезни примамки, които могат да отклонят украинската противовъздушна отбрана от по-ефективните руски крилати ракети”, се казва още в бюлетина.

12:40 25.2.2023

Европейският съюз одобри десети пакет санкции срещу Русия, съобщи шведското председателство на Съвета на ЕС късно вечерта в петък. Това се случи на годишнината от началото на руската военна агресия срещу Украйна. Новите санкции са насочени срещу руската икономика и ирански компании, които подкрепят войната срещу Украйна.

19:27 24.2.2023

Полша дава танкове "Леопард" и PT-91 на Украйна и ще обучава пилоти на F-16

Полша достави на Украйна първите четири танка “Леопард” и е готова бързо да достави още, ще предостави и 60 танка собствено производство PT-91, съобщи полският премиер Матеуш Моравецки, след като се срещна в Киев с украинския президент Володимир Зеленски.

Полша беше първата страна, която предложи да изпрати произведените в Германия "Леопард" на Украйна и остро критикува първоначалното нежелание на Берлин да одобри прехвърлянето на мощните бойни машини в Киев. Варшава ще даде още 10 такива. Също днес шведският министър-председател Улф Кристерсон потвърди, че Стокхолм ще изпрати около 10 танка "Леопард" и ще се присъедини към международната коалиция за доставка на системи за противовъздушна отбрана Hawk и Iris-T.

“Полша и Европа са на ваша страна. Бъдете сигурни, че няма да ви изоставим, ще подкрепяме Украйна до пълна победа над Русия”, каза той на съвместна пресконференция със Зеленски и съобщи, че Варшава е готова да обучава украински пилоти на изтребители F-16.

"Полша беше с нас още преди началото на пълномащабна война, беше с нас всяка минута от тази година и, сигурен съм, ще бъде с нас до нашата победа - нашата съвместна победа!", написа украинският президент във Фейсбук и публикува видео от срещата.

15:38 24.2.2023

HIMARS, артилерия, дронове. САЩ дават на Украйна нов пакет помощ за $2 млрд.

САЩ съобщиха, че ще предоставят нов пакет от военна помощ за 2 милиарда долара на Украйна. Пентагонът уточни, че пакетът ще$ включва:

  • допълнителни боеприпаси за HIMARS;
  • допълнителни артилерийски снаряди с калибър 155 mm;
  • боеприпаси за ракетни системи с лазерно насочване;
  • дронове CyberLux K8, Switchblade 600, Altius-600 UAS, Jump 20;
  • средства за противодействие на UAV и средства за идентифициране на електронна война;
  • средства за разминиране;
  • Оборудване за защитени комуникации;
  • финансиране за обучение и поддръжка.

Според New York Times този път оръжията няма да се доставят от американски военни складове, а ще се поръчват отделно от производителите.

По повод искането на Киев за американски изтребители F-16 съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза, че те "не представляват въпрос, касаещ боевете в краткосрочен план". Той допълни, че в петък Г-7 ще обяви нови санкции срещу Русия.

11:17 24.2.2023

На 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна. През тази една година позициите на украинските и руските сили се променяха многократно. На тази интерактивна карта можете да видите как се случваше това ден по ден.

09:45 24.2.2023

Германия е готова да разреши на Полша да прати танкове "Леопард" на Украйна

Германия е готова да разреши на Полша да изпрати германски танкове "Леопард" за Украйна, съобщи министърът на външните работи Алналена Баербок.

Това стана, след като полският премиер Матеуш Моравецки нерече "неприемлив" отказът на Берлин да разреши на членовете на НАТО да изпратят танковете, ако САЩ не изпратят своите бойни танкове "Ейбрамс". Германия беше подложена и на нарастваща критика от страна на Латвия, Естония и Литва.

"Ако ни бъде зададен въпросът, тогава няма да застанем на пътя", каза Баербок пред телевизия LCI след френско-германската среща на върха в Париж. "Знаем колко важни са тези танкове и затова сега обсъждаме това с нашите партньори", добави тя.

18:23 23.2.2023

"Ние не се пречупихме". Зеленски отбеляза първата годишнина от руската инвазия

Украинската съпротива ще триумфира над руския терор. Това се зарече президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на речта си в четвъртък по повод първата годишнина от началото на руската инвазия на 24 февруари миналата година, съобщи Франс прес.

"Ние не се пречупихме, преодоляхме многобройни предизвикателства и ще триумфираме. Ще потърсим сметка на всички онези, които донесоха това зло, тази война на наша земя. Целия този терор, всички тези убийства, мъчения и грабежи", каза Зеленски в послание, публикувано в социалните мрежи.

Украинският президент отбеляза, че Русия е избрала "пътя на убиеца, пътя на терориста, пътя на грабителя", като е започнала тази война. Този "държавен избор" изисква "държавна отговорност за извършения терор", добави Зеленски.

15:47 23.2.2023

Швеция също е готова да изпрати танкове "Леопард" на Украйна 

Швеция е готова да изпрати някои от бойните си танкове "Леопард" в Украйна и подготвя пореден пакет от помощи за нукраинската съпротива, каза в четвъртък министърът на отбраната Пол Йонсон пред шведската информационна агенция ТТ.

Швеция изпрати няколко пакета военна и гражданска помощ за Украйна след инвазията, предприета преди година от Москва. Най-новият пакет включва бронирани бойни машини на пехотата, които според Йонсон ще представляват основната помощ, предоставена от Стокхолм за Украйна като военна техника за сухопътни операции.

Швеция се готви да изпрати също усъвършенствана артилерийска система "Арчър", а в шведския парламент се засилва подкрепата за предоставяне и на някои от 120-те танка "Леопард", с които Швеция разполага.

Как украинските танкисти се учат на германските "леопарди"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

11:30 23.2.2023

"Русия наруши Устава на ООН". Гутериш осъди руската инвазия в Украйна 

В навечерието на първата годишнина от началото на руската непредизвикана инвазия в Украйна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отново осъди действията на Москва, заявявайки, че уставът на международната организация е недвусмислен.

“Всички членове на организацията се въздържат в международните си отношения от заплашване със сила или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава или по какъвто и да е друг начин, несъвместим с целите на Обединените нации”, цитира той документа.

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да приемат декларация срещу Русия. Тя ще отразява искането на Общото събрание от миналата година Москва да изтегли войските си и да прекрати военните действия.

Русия определи текста като “небалансиран и антируски” и призова страните да гласуват против. “Русия наруши Устава на ООН, като се превърна в агресор”, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в ООН. “Когато им изпращате оръжия, вие помагате за унищожаването на Устава на ООН и на всичко, което ООН защитава. Това е много просто”, добави той.

Заредете още

XS
SM
MD
LG