Връзки за достъпност

Извънредни новини
Град Вовчанск, който се намира в Харковска област, 12 май
Град Вовчанск, който се намира в Харковска област, 12 май

Войната: Русия иска да създаде буферна зона край Харков, смятат американски военни експерти

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Дрон атакува петролна рафинерия в руския Волгоград
  • Русия съобщи за удар на Украйна по окупирания Донецк
  • Русия обвини Украйна за удар по нефтобаза в Луганска област
  • Русия е прехванала дрон южно от Москва, твърди кметът на града;
  • Украински дрон е поразил руска петролна рафинерия, твърди източник от украинското разузнаване;
  • Украйна ще позволи на някои затворници да служат в армията;
12:04 6.6.2023

11 милиона от украинците, избягали в ЕС, са се върнали в родината си 

Около 11 милиона от общо 16-те милиона украинци, които избягаха в страни членки от Европейския съюз (ЕС) след началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г., вече са се върнали обратно в родината си. Това съобщи във вторник еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

По думите ѝ около един милион от украинските бежанци са отпътували основно към Канада, САЩ и Великобритания. В ЕС днес се намират около четири милиона украинци, добави Йохансон. Половината от тях се намират в Германия и Полша. Йохансон добави, че силен бежански натиск заради войната им още в Естония и Чехия.

Еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит отчете, че 18 държави от ЕС са се възползвали от възможността да пренасочат средства, предвидени по фондовете за сближаване, за да помогнат на украинските бежанци. По неговите думи досега разходите от тази част на бюджета на ЕС в помощ на бежанците от Украйна достигат един милиард евро.

09:54 6.6.2023

Украинската ПВО е свалила над 20 руски ракети, насочени срещу Киев 

Поредна нощна въздушна атака от Русия срещу украинската столица Киев е била отблъсната в ранните часове на вторник, предаде Ройтерс, цитирайки украински представител.

По думите на ръководителя на киевската военна администрация Сергий Попко противовъздушната отбрана (ПВО) е свалила над 20 крилати ракети и “нито една от тях не порази целта си”.

Очевидци съобщиха пред новинарската агенция, че са чули няколко експлозии, за които предполагат, че са резултат от работата на системите за противовъздушна отбрана, докато в продължение на повече от четири часа в украинската столица е имало обявена въздушна тревога.

08:37 6.6.2023

Разрушена е стената на язовир “Нова Каховка” в контролираната от русия част на Херсонска област, съобщават руските информационни агенции и украинските военни. Москва обвинява украинските сили за пораженията по язовирната стена, а Киев твърди, че тя е била взривена от руските сили.

18:33 5.6.2023

Украйна е създала в Русия мрежа от диверсанти за атаки с дронове според Си Ен Ен

Украйна е създала в Русия мрежа от агенти, които да извършват саботажи, и ги снабдява с дронове за такива атаки според Си Ен Ен. Телевизията се позовава на няколко човека, запознати с информация от американското разузнаване.

Те смятат, че атаката с дрон срещу Кремъл миналия месец е била извършена от такива проукраински агенти в Русия. Безпилотните летателни апарати са били доставени в Москва и са били пуснати от територията на Русия.

Що се отнася до други нападения с дронове, включително удари по петролни складове и неотдавнашната атака срещу Москва, американското разузнаване все още няма пълна яснота. Американците обаче вече не се съмняват в съществуването на мрежа от диверсионни клетки на украински симпатизанти в Русия.

През последните месеци зачестиха нападенията с дронове в Русия, включително на доста голямо разстояние от украинската граница.

08:53 5.6.2023

Украинската армия е отблъснала 29 атаки за денонощие

В рамките на 24 часа руската армия се е опитала да атакуват отбранителните позиции на Украйна 29 пъти, съобщи Генералният щаб на украинските въоръжени сили в сутрешния си доклад. Атакувано е по направления в Луганска и Донецка област.

В посока Купянск, през нощта руската армия е ровела неуспешни офанзиви край Новоселивске, Луганска област. В лиманското направление руснаците са се опитали да напреднат край Билоховка. В близост до Бахмут е имало опити за настъпление към село Ивановское. На юг, Русия атакува руините на бившия град Маринка.

В същото време руското министерство на отбраната твърди, че украинската контраофанзива е започнала и силите му са осуетили голяма офанзива в южната част на Донецка област. Няма коментар от украинските власти. В редица публикации на руски военни блогъри се свидетелства обратното, че в неделя украинските войски са пробили първата руска отбранителна линия и са напреднали от 500 метра до три километра в Запорожка област.

Украинското военно разузнаване публикува вчера в социалните мрежи кратък клип в който се казва: "Плановете обичат тишината. Няма да има обявяване на началото - Министерство на отбраната на Украйна".

09:03 4.6.2023

Украйна отблъсна нова въздушна атака. Дете е убито и 22 души са ранени в Днепър

Русия е предприела поредна нощна въздушна атака в ранните часове на неделя, но украинската противовъздушна отбрана (ПВО) е успяла да отблъсне всички ракети и безпилотни самолети при наближаването им към Киев, съобщават украински военни представители, цитирани от Ройтерс.

"Противовъздушната отбрана е унищожила всичко, което се е насочвало към града още при захода му отдалече", каза Сергий Попко, началник на военната администрация на Киев.

Междувременно поне едно дете е убито и най-малко 22-ма души са били ранени при въздушен удар, засегнал две двуетажни кооперации в Днепър, предаде Франс прес, позовавайки се на информация от местните украински власти.

Сред ранените са и три момчета в сериозно състояние, а общо ранените деца са пет. На място са пристигнали спасителни екипи.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в Телеграм, че при удара е била поразена зоната между двете кооперации: "Още веднъж Русия се доказа като терористична държава."

15:55 3.6.2023

Пригожин твърди, че 99% от бойците на "Вагнер" са се изтеглили от Бахмут

Ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че 99% от наемниците му са се изтеглили от района на източния украински град Бахмут, предавайки позициите си на редовната руска армия, предаде ДПА.

Той добави, че неговите военни ще се изтеглят от фронтовата линия, но ще останат позиционирани в източната украинска Донецка област. Освен това, Пригожин обвини редовната армия, че е създала риск за неговите бойци, минирайки дузина места в тиловата зона, включително и със стотици противотанкови мини.

"Не беше нужно да се залагат тези взривни устройства, за да бъде разубеден врагът, защото въпросната зона е тилова зона. Следователно ние можем да предположим, че тези взривни устройства са били предназначени да посрещнат напредващите части на "Вагнер", каза Пригожин.

Нито едно от взривните устройства не е експлодирало и никой не е бил ранен, поясни той. Министерството на отбраната на Русия засега не е коментирало твърденията. Пригожин е в открит конфликт с ведомството, което дълго време обвиняваше за липса на боеприпаси на фронта.

"Фурия". Нощен дрон разкрива руски позиции в битката за Бахмут
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

10:35 3.6.2023

"Вярваме силно, че ще успеем". Украйна е готова да започне контраофанзивата си

Украйна е готова да започне контранастъплението си, за да си върне окупираните от Русия територии, заяви украинският президент Володимир Зеленски в публикувано в събота интервю за в. "Уолстрийт джърнъл".

"Вярваме силно, че ще успеем", казва украинският лидер пред американското издание. "Не знам колко време ще отнеме. Ако трябва да съм честен, може да бъде извършено по различни начини, съвсем различни един от друг. Готови сме и ще го направим."

Русия продължава да контролира големи територии в Източна, Южна и Югоизточна Украйна. През последните няколко седмици Украйна нанася интензивни удари по руски складове за боеприпаси и логистични маршрути, отбелязва Ройтерс.

10:49 2.6.2023

САЩ ограничават предоставянето на данни за ядрените си оръжия на Русия

САЩ спират да предоставят на Русия някои данни за ядрените си ракети, включително местоположението им и пусковите установки. Това съобщи Ройтерс, която цитира информационни бюлетин на Държавния департамент.

Данните трябва да се предоставят според споразумението „Нов СТАРТ“, подписано през 2010 г. между Вашингтон и Москва. Неговата цел е съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия. Сред клаузите попадат редовен обмен на данни, инспекции, ограничения за разположените и неразположените бойни глави.

През февруари Русия съобщи, че замразява участието си в „Нов СТАРТ“, без обаче формално да се оттегли от споразумението.

Източници от Държавния департамент коментират, че решението е част от реакцията срещу оттеглянето на Русия от споразумението.

17:48 1.6.2023

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска "ясно решение" за бъдещето на страната си в НАТО по време на на среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО) в съседна Молдова в четвъртък.

17:47 1.6.2023

Трима души бяха убити, сред които и едно дете, при руски удари по украинската столица Киев през нощта. Това е 18-ата руска атака над Киев замо за месец май, след като в сряда бяха извършени три, а в началото на седмицата други две.

08:40 1.6.2023

САЩ ще доставят още военна помощ за Украйна

В сряда САЩ съобщиха, че ще предоставят нов пакет от помощи за Украйна, който включва батареи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", боеприпаси и друго отбранително оборудване.

Пакетът е на стойност до 300 млн. долара и беше обявен от говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. Освен "Пейтриът" пакетът включва зенитни системи "Стингер", ракети за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), боеприпаси за танкове и друго оборудване.

12:34 31.5.2023

Украйна е върнала 371 деца, депортирани в Русия след началото на войната

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че 371 украински деца, депортирани в Русия след началото на войната, са върнати в страната си.

Зеленски съобщи новината при откриването на Център за защита на правата на децата в Украйна. По време на събитието беше представен план за връщане на украински деца от Русия обратно в Украйна, който включва усилия на украински институции, партньорски страни и международни организации.

“Първата стъпка е направена - 371 деца са в дома си в Украйна”, каза Зеленски.

Според Киев близо 20 000 украински деца са отведени в Русия след началото на войната. Отвеждането на деца без придружители на територията на друга държава по време на война или разделянето им от семействата им се смята за военно престъпление. Когато се прави с цел да бъде унищожена една група като такава, може да се смята и за геноцид.

12:32 31.5.2023

Това са някои от мъжете, които извършиха въоръжено нахлуване от Украйна в руската Белгородска област на 22 май. Всички те са руски граждани, някои от тях са били активни членове на крайнодесни или неонацистки групи, докато други са служили в службите за сигурност на Русия.

Кои са руснаците, които нахлуха в руската Белгородска област
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

08:54 31.5.2023

Русия обвини украинската армия за обстрел срещу град в Белгородска област

Един човек е бил убит, а двама са ранени при обстрел в Белогородска област в Русия, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков. Той обвини украинската армия за артилерийския обстрел, който по думите му е засегнал убежище, където са се укривали цивилни.

Украйна до момента не е коментирала обвиненията. По-рано Киев отрече твърденията на руските власти, че украинска “група за саботажи” е влязла в сблъсъци с руски военни в Белгородска област миналата седмица.

По думите на Гладков при обстрела във вторник е загинал охранител, а двама души са ранени. Той публикува в Телеграм снимки, които показват щети по сграда, дупка в земята и хора, които се качват на автобуси.

Според руските власти обстрелът е бил срещу Шебекинския район в Белогородска област, който граничи с Украйна.

18:59 30.5.2023

Русия извърши поредна въздушна атака над украинската столица Киев, при която загина един човек, а 13 бяха ранени. Това е третото нападение срещу града за 24 часа и 17-ото само през месец май.

В същото време руските власти съобщиха, че 8 дрона, които са атакували сгради над Москва, са били свалени. Те обвиниха за удара Киев, който отрече да има нещо общо. От ЕК казаха, че няма потвърждение кой е пуснал дроновете. Според Русия обаче това е "терористично нападение". Президентът Владимир Путин каза, че това провокира страната му да предприеме ответни действия, но не каза какви.

15:21 30.5.2023

Близо 500 деца са станали жертви на войната в Украйна

Службата на главния прокурор на Украйна съобщи, че от началото на пълномащабната руска инвазия са загинали 483 деца, а 989 са били ранени и са получили различни по тежест наранявания. Най-голям брой деца са били ранени в Донецка и Харковска области.

Украинските власти подчертават, че тези числа не могат да се смятат за пълни и все още не може да се получи надеждна информация от районите, където се водят най-активни военни действия.

В края на февруари - една година след започването на войната, службата на ООН за правата на човека съобщи, че повече от 8000 цивилни са загинали. Около 90% от тях са били убити при експлозии, причинени от ракети и снаряди.

10:51 30.5.2023

"Трябва да снабдим Украйна". Байдън допусна САЩ да изпратят рекети ATACMS

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че новите руски въздушни атаки срещу Киев "не са неочаквани" и допълни, че "затова трябва да снабдим Украйна с всичко, от което тя се нуждае".

На въпрос на журналиста Алекс Рауфоглу дали именно заради това не е време да се обсъди възможността за снабдяване на Киев с ракети ATACMS с обсег до 300 км, Байдън отговаря, че "към момента това е на дневен ред".

Преди това САЩ отказаха да доставят тези ракети на Украйна с мотива, че са недостатъчно на брой. В същото време Великобритания изпрати на украинската армия своите крилати ракети с голям обсег Storm Shadow.

18:56 29.5.2023

Русия нанесе серия от въздушни удари по Киев за втори път в рамките на един ден

Русия нанесе втора серия въздушни удари срещу Киев в рамките на един ден, съобщи украинската служба на Радио Свободна Европа в понеделник. Украинските сили за противовъздушна отбрана (ПВО) са свалили всички ракети, изстреляни от руската армия през деня, каза главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний.

Докато атаката през нощта е била комбинирана - с ирански дронове "Шахед" и крилати ракети Х-101/555, в по-късните часове през деня Русия е използвала балистични ракети "Искандер", каза Залужний.

10:42 29.5.2023

Украйна е отблъснала руски атаки в Донецка и Луганска област

През изминалото денонощие украинската армия е отблъснала 19 руски атаки в Луганска и Донецка области, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна рано в понеделник.

Според командването руските части продължават да пристигат на полигони в Беларус за бойна подготовка, преди да бъдат изпратени да воюват в Украйна.

Според сводката руските войски са водили неуспешни настъпателни действия в района на Масютивка в Купянско направление и при Велика Новосилка в Шахтарско направление.

Освен това руските сили са атакували и Хмелницка, Винишка и Одеска области. Максим Козицкий, ръководителят на регионалната военна администрация на Лвов, съобщи, че фрагменти от руска ракета са паднали върху търговска сграда в региона. Това е предизвикало пожар в стопанската постройка, няма пострадали.

Заредете още

XS
SM
MD
LG