Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев и Харков остават под контрола на Украйна. Над 360 000 украинци са напуснали родината си


Украинец върху опожарена руска пехотна машина в Харков на 27 февруари 2022 г.
Украинец върху опожарена руска пехотна машина в Харков на 27 февруари 2022 г.

Неделя беше четвъртият ден от руката инвазия в Украйна. Украинските сили съобщиха, че са отблъснали руските войски от втория по големина град Харков. Битката за столицата Киев продължава, но украинската армия запазва контрола над града.

Украйна съобщи, че запазва контрола над втория по големина град Харков. Това се случи, след като руски войски влязоха в града през нощта и срещнаха отпор от украинските сили. Властите в Киев също твърдят, че запазват контрола над града. Сраженията продължават.

Неделя беше четвъртия ден след началото на руската инвазия в Украйна. Мащабната атака започна в ранните часове на 24 февруари, когато руските сили нахлуха от три фронта – изток, север и юг. Агресията беше осъдена от демократичния свят, който наложи финансови санкции на Русия. Редица държави съобщиха, че ще изпратят военна помощ на Украйна.

На този фон руският президент Владимир Путин нареди привеждане на руския ядрен арсенал в “специална готовност”, а Украйна се съгласи да изпрати делегация на границата с Беларус за преговори с Русия.

Руските сили са отблъснати от Харков

В неделя сутринта областният управител на Харков - вторият по големина град в Украйна, съобщи, че руски войски са влезли в града. Видеоклипове, чиято автентичност беше потвърдена от световните медии, показаха руски войници и военна техника по улиците на Харков. Градът се намира в източната част на страната, недалеч от руската граница.

Местни хора описаха бомбардировки и стрелба през нощта и сутринта в неделя.

“Беше като “Междузвездни войни” над главата ти”, каза жител на града, цитиран от Би Би Си.

“Цяла нощ не сме спали, защото и в 2, и в 4, в 6 и в 7 часа и сега всичко бомбардираха”, каза пред Българското национално радио българинът проф. Михаил Станчев, който живее в града.

Девететажен жилищен блок в Харков беше ударен от ракета, съобщиха местните власти, цитирани от Би Би Си. Възрастна жена е била убита при атаката, а 60 обитатели на блока са се спасили, като са се скрили в мазето.

Засегнат от обстрел жилищен блок в Харков. Снимката е от 26 февруари
Засегнат от обстрел жилищен блок в Харков. Снимката е от 26 февруари

Украинските власти съобщиха също, че руските сили са взривили газопровод близо до града и предупредиха хората да не отварят прозорците си.

По-късно областният управител Олег Синехубов съобщи, че украинските сили запазват контрола върху Харков.

“Контролът над Харков е изцяло наш! Въоръжените сили, полицията и отбранителните сили работят, а градът е прочистен напълно от врага”, написа той, цитиран от Би Би Си.

Битката за Киев продължава

Украинските власти съобщиха, че запазват контрола над столицата Киев.

“Устояхме и успешно отблъскваме вражески атаки. Боевете продължават”, каза президентът Володимир Зеленски във видеообръщение, записано на улиците в столицата. По думите му руският обстрел през нощта в събота срещу неделя е засегнал цивилни цели, включително линейки.

На 18 км от града ракета удари петролна база в неделя рано сутринта. Пламъците се виждаха отдалеч. Властите в Киев предупредиха, че във въздуха се носят токсични изпарения и жителите на града не трябва да отварят прозорците си.

Дим след бомбардировка в покрайнините на Киев
Дим след бомбардировка в покрайнините на Киев

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че в столицата няма руски войски, но градът продължава да се защитава от атаки. В града е в сила комендантски час. Той важи до понеделник сутринта. Властите предупреждават, че всеки, който излезе, “ще се счита за член на саботажни групи на врага”.

Цивилни жертви и стотици хиляди напуснали дома си

Стотици хиляди украинци са напуснали страната си и са се отправили към съседни държави в опит да избягат от войната, съобщи Върховния комисариат на ООН за бежанците. В неделя организацията каза, че броят на украинците, напуснали страната си, е 368 000 и непрекъснато се увеличава.

Само в Полша досега са преминали над 110 000 души. Световните агенции съобщиха за 15-километрови опашки на граничните пунктове.

Търсещите убежище са предимно жени и деца. На украинските мъже между 18 и 60-годишна възраст е забранено да напускат страната, защото подлежат на мобилизация.

ООН съобщи също за поне 240 пострадали цивилни при бойните действия в Украйна, от които 64 души са били убити. Това число се разминава с броя на жертвите, съобщен от властите в Украйна. Здравното министерство в Киев съобщи за 198 цивилни жертви, сред които 3 деца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG