Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия удари до границата на Украйна с ЕС и НАТО. Цял град в Донбас е изтрит от лицето на земята


Жена пред руините на болница във Волноваха
Жена пред руините на болница във Волноваха

Руските ракетни удари вече се насочват и към цели в Западна Украйна и се доближават до територията на НАТО и Европейския съюз.

Рано сутринта в неделя беше ударена украинска военна база край Лвов. Тя се намира само на няколко десетки километра от границата с Полша - страна членка на НАТО и на Европейския съюз. Украинските власти съобщиха и за нападение срещу летище край западния град Ивано-Франковск.

В същото време ситуацията в обградените от руската армия градове става все по тежка. В пристанищния град на Азовско море Мариупол липсват храна, питейна вода и основни лекарства. Град Волноваха, който се намира на север от Мариупол, е бил изтрит от лицето на земята, казаха местните власти.

Руските удари се насочват на запад

Властите в западния украински град Лвов съобщиха в неделя сутринта за въздушен удар срещу военен полигон, разположен на 30 км северозападно от града. Според регионалната военна администрация, руските сили са подложили на ракетен обстрел военната база, която се намира на 25 км от границата с Полша.

С ударите срещу т. нар. Международен център за поддържане на мира и сигурността в Яворов - създадена през 2007 г. военна база, в която се провеждат и международни учения, Русия доближава активните военни действия до територията на Европейския съюз и НАТО, чиято членка е Полша.

В базата са провеждани и съвместни учения на украинската армия с войски на НАТО в рамките на програмата Партньорство за мир. Минстърът на отбраната на Украйна съобщи, че преди атаката в базата е имало чуждестранни военни инструктори.

Губернаторът на Лвов Максим Козицки каза, че 35 души са загинали и 134 са ранени при ракетните удари.

Международният център за поддържане на мира и сигурността се намира на 30 км от Лвов - най-големият град в Западна Украйна, където освен постояното цивилно население, са струпани около 200 000 души, бягащи от активните военни действия на изток.

В неделя сутринта кметът на западния град Ивано-Франковск Руслан Мартсинков съобщи, че летището край града е попаднало под ракетен обстрел.

В първите дни на войната, която започна на 24 февруари, Русия нападаше цели основно в северната, източната и южната част на Украйна, включително столицата Киев. В последните дни обаче руските сили удрят цели в Централна Украйна край град Днипро, както и на запад - край Ивано-Франковск и Лвов.

Руските войски обграждат Киев и стрелят по цивилни

През последните дни сраженията около столицата Киев стават по-ожесточени. Руският военен конвой в близост до града се разпръсна из населените места около него. Според Министерството на отбраната на Великобритания целта е Киев да бъде обграден, а танковете и бронираните машини от конвоя се намират на 25 км от центъра на града. Сателитни снимки от 11 март показаха как руските сили влизат в активни сражения в жилищни райони край столицата.

Ракетен удар на 12 март унищожи авиобаза и склад с боеприпаси край Василков в района на Киев.

Седем цивилни бяха убити при руска стрелба срещу хуманитарен коридор, съобщи украинското министерство на отбраната. Хората са се опитвали да напуснат село Перемоха, на 20 км североизточно от Киев. Украйна обвинява Москва, че редовно нарушава ангажиментите си за спиране на огъня при установяването на коридори за евакуация на цивилни.

“Ако искат да покрият земята с бомби и просто да заличат историята на този регион и да унищожат всички ни, тогава ще влязат в Киев”, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски. “Ако това е тяхната цел, нека да дойдат, но ще трябва да живеят на тези земи сами.”

Губернаторът на Чернигов, град на 150 км североизточно от Киев, съобщи за нови разрушения в града. Той направи видео обръщение пред руините на хотел “Украйна” в града. “Вече няма такъв хотел”, каза той. “Но Украйна все още съществува и ще надделее.”

Отчаяние в Мариупол. Волноваха “вече не съществува”

Ситиуацията в пристанищния град Мариупол на Азовско море, който е обграден от руската армия, се влошава с всеки изминал ден. Според Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН хората, блокирани в града, са отчаяни.

“Има съобщения за грабежи и сблъсъци между цивилните за малкото продукти от първа необходимост, които са налични в града”, съобщи службата на 12 март. “Лекарствата за животозастрашаващи заболявания бързо свършват, болниците работят само частично, има недостиг на храна и вода.”

На 12 март външното министерство на Украйна съобщи за обстрел срещу джамия в Мариупол, където са били подслонени повече от 80 цивилни, включително и турски граждани. Не се знае дали има ранени и убити при атаката.

В първите 12 дни на руската инвазия над 1500 цивилни са били убити в Мариупол, съобщиха по-рано местните власти. Ракетен обстрел срещу болница в града на 9 март предизвика широк отзвук по света и обвинения срещу Русия за военни престъпления.

На север от Мариупол град Волноваха е бил напълно разрушен от руската инвазия, съобщи украинският губернатор на област Донецк Павло Кириленко. По думите му от началото на войната по-голяма част от населението на града е избягало, а по-голяма част от инфраструктурата и жилищните сгради са разрушени от руските атаки.

“Като цяло Волноваха с нейната инфраструктура вече не съществува”, каза Кириленко пред украинския телевизионен канал Direct. По думите му обаче боевете в района продължават, а целта на украинските сили е да предотвратят обкръжаването на стратегическия град от руската армия.

Волноваха е подложен на тежки ракетни удари и артилерийски обстрел, които унищожиха почти всяка сграда в града.

"Те убиват деца. Те убиват жени. Те убиват всички." Втората седмица от войната
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:33 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG