Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата разследва престъпление по служба заради джипа на Горанов. Колата му е върната преди месец


Бившият министър на финансите Владислав Горанов.
Бившият министър на финансите Владислав Горанов.

Прокуратурата разследва престъпление по служба във връзка с издирвания джип, с който бившият финансов министър Владислав Горанов опита да премине границата със Сърбия през декември 2021 г., съобщава "Сега". Медията се позовава на свое интервю с говорителката на Софийската градска прокуратура и зам.-градски прокурор Десислава Петрова.

Тя не съобщава от коя структура е длъжностното лице. По думите й делото е стартирало на 6 януари и е за това, че "за времето от 6 март 2020 г. до 20 декември 2021 г. в София длъжностно лице е нарушило или не е изпълнило служебните си задължения, или е превишило властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага, или да причини другиму вреда и от това са настъпили немаловажни вредни последици".

Самият автомобил е снет от издирване на 22 февруари. За това МВР РДГП Драгоман е известило собственика на автомобила "Мото-Пфое". Дружество съобщава, че на следващия ден е върнало колата на лизингополучателя. Самият Горанов потвърждава, че автомобилът е при него от близо месец.

Бившият финансов министър Владислав Горанов вече два пъти се налага да дава обяснения пред МВР по случая от декември, при който му се наложи да се върне от българо-сръбската граница, защото се оказа, че джипът му е издирван от Интерпол. Впоследствие той обясни, че го е взел на лизинг, а вносителите на колата "Мото-Пфое" заявиха, че тя е била закупена от Германия.

Случаят провокира въпроси за това как Горанов е бил пуснат свободно да се върне обратно в България от границата, след като колата му е обявена за издирване, а след това да влезе в Сърбия с друг автомобил.

Последва проверка на МВР, а преди ден вътрешният министър Бойко Рашков съобщи в парламента, че джипът "Тойота", шофиран от Горанов, е бил регистриран в България преди датата му на производство.

Вътрешният министър съобщи през декември, че въпросната кола е била обявена за издирване по искане на Русия и "съвсем не е нова, както твърдеше и [Горанов], и собственикът на фирмата". Още тогава Рашков загатна, че проверката на МВР е установила "много странни факти и разминавания". Преди ден той даде и пример – джипът е произведен през август 2018 г., а регистрацията му е от 1 януари 2018 г.

Според самия Горанов случаят се „раздухва“ от управляващите, за да се отвлича вниманието на хората от истински важните теми. Той отрича да е знаел за каквито и да било нередности, свързани с автомобила.

* 5 часа след първоначалната публикация в новината е допълнена информацията от "Мото-Пфое" и Владислав Горанов, че автомобилът вече не се издирва и е върнат на лизингополучателя му на 23 февруари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG