Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унищожена лаборатория в Чернобил. 100 хил. души в капан в Мариупол. Храната в окупирания Херсон свършва


Жители на Мариупол копаят гробове в зелено пространство в жилищен квартал в града
Жители на Мариупол копаят гробове в зелено пространство в жилищен квартал в града

Ден преди войната в Украйна да навърши един месец ситуацията в най-критичната ѝ точка – южния град Мариупол продължава да се влошава. Украйна съобщи, че поне 100 хил. цивилни в града искат да го напуснат, но нямат възможност за това, защото липсват безопасни коридори за напускането му. Беше съобщено и за спиране на хуманитарен конвой към града от страна на проруските сепаратисти от самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР).

По данни на източник от Пентагона в Азовско море, в близост до крайбрежието на Мариупол, вече са се събрали няколко руски кораба, който са там с цел да бомбардират града.

Вицепремиерката в Киев Ирина Варешчук каза, че спасителните екипи вече не могат да се приближат към взривения преди седмица театър в града заради постоянния руски обстрел. Русия обвинява Украйна за липсата на хуманитарни коридори, както и заради отказа на Киев да предаде Мариупол в ръцете на руската армия. От Москва излязоха с информация, че са евакуирали 68 хил. жители на южния град без помощта на кабинета на президента Володимир Зеленски.

Във вторник стана ясно, че ситуацията се влошава и в окупирания от руснаците град Херсон. Украйна съобщи, че в града на привършване са храната и медицинските консумативи. От Киев обявиха, че Русия пречи на желаещите да се евакуират. На няколко пъти в Херсон се проведоха масови протести срещу руската окупация.

Западните разузнавателни служби продължават да съобщават за забавяне в настъплението на руските войници. Пред медиите служител на Пентагона, пожелал анонимност, обяви, че забавянето е породено от недостиг на храна, гориво, но също така и на подходяща екипировка за студеното време. По данни на американското военно министерство руските войници са затруднени и с комуникацията помежду си.

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че никой дори не си е и помислял някога, че „специалната военна” операция в Украйна ще отнеме само няколко дни. Той не изключи напълно и възможността Русия да използва ядрено оръжие. Тази позиция беше осъдена от Вашингтон.

Украинската агенция, която отговаря за сигурността в затворената ядрена централа в Чернобил, съобщи че в комплекса е била унищожена лаборатория, която се е занимавала с безопасното съхранение на радиоактивните отпадъци. Лабораторията съдържа „високоактивни проби и проби от радионуклиди, които сега са в ръцете на врага, който, надяваме се, ще навреди на себе си, а не на цивилизования свят”, се казва в изявлението на агенцията. Тя е била построена през 2015 г. с подкрепата на Европейската комисия. Русия завзе контрола на ядрената централа още в първите дни на войната.

През нощта руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон проведоха пореден телефонен разговор помежду си. Двамата са обсъдили преговорите между Москва и Киев. В световните медии се появи информация, че следващата стъпка на Запада ще бъде изключването на Русия от формата Г-20. Очаква се това да се случи при посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Брюксел в четвъртък.

На 24 февруари Русия нападна Украйна. Инвазията на руската армия започна от три страни - на изток от Русия, на север от Беларус и на юг от незаконно анексирания полуостров Крим. В страната загинаха хиляди цивилни, както и хиляди войници от двете армии. Досега Украйна напуснаха 3,3 млн. бежанци, които са основно жени и деца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG