Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата все пак поиска да направи видеоразпит на Васил Божков


Колаж със снимка на бившия премиер Бойко Борисов и бизнесмена Васил Божков
Колаж със снимка на бившия премиер Бойко Борисов и бизнесмена Васил Божков

Софийската градска прокуратура е поискала хазартният бизнесмен Васил Божков да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка. Той е в Дубай, откъдето ще дава показания по делото за изнудване срещу бившия премиер Бойко Борисов, ексговорителката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов.

Божковтвърди, че е плащал десетки милиони подкупи, но досега прокуратурата не разследваше това.

В съобщението от петък се посочва, че молбата за разпит трябва да бъде изпратена чрез международния отдел на прокуратурата. Властите в Дубай ще трябва да преценят дали е допустима.

„Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др. не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства“, пише прокуратурата.

Съобщението идва няколко часа, след като правосъдният министър Надежда Йорданова каза в ефира на БНТ, че Божков може да бъде разпитан от разстояние, стига прокуратурата да иска. Тя предложи и съдействие от страна на ведомството й.

Досега прокуратурата твърдеше, че не може да разпита Божков от дистанция, защото въпреки че срещу него има 18 повдигнати обвинения, той не е получил лично постановленията за тях.

В хода на разследването предстоят разпити и на други свидетели, които имат отношение към разследваните обстоятелства по досъдебното производство, уточняват от прокуратурата.

Борисов, Арнаудова и Горанов бяха задържани от полицията за 24 часа на 17 март по образувано по нетложност от МВР дело за изнудване. Впоследствие се разбра, че става въпрос за твърденията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, че предал на бившите управляващи от ГЕРБ общо 67 млн. лв., за да се възползва от по-малки данъчни такси бившият му лотариен бизнес.

В петък Борисов, Арнаудова и Горанов бяха освободени, тъй като СГП прецени, че по случая няма достатъчно доказателства, за да им бъдат повдигнати обвинения и да им бъде постановен 72-часов арест. Освен това държавното обвинение обяви, че в случая липсват условия за неотложност, а престъпления извършени от хора в качеството им на премиер и финансов министър могат да се разследват само от следовател.

Условията на неотложност предполагат полицията да може да извърши първоначални действия по дадено разследване, включително арести, претърсвания и изземвания, без да уведомява предварително прокуратурата за тях.

На 24 март Божков даде пресконференция чрез видео-конферентна връзка, на която описа детайли за случаите, в които твърди, че е плащал подкупи на политици. Той казва, че по темата е дал показания пред представители на Европейската прокуратура на 8 март, а преди това е подписал сведения и за полицията в България.

В средата на 2020 г. Божков обяви, че е бил изнудван да плаща 20% от печалбата на лотарийния си бизнес на бившия премиер Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов. В сигнал до прокуратурата Божков твърдеше, че за 3 години е предал 60 милиона лева на премиера Борисов и на финансовия министър Горанов. Твърденията му за изнудване и плащане на подкупи на лидери на ГЕРБ не бяха разследвани от прокуратурата.

Срещу Васил Божков има общо 18 обвинения за различни престъпления. През 2021 г. той, Делян Пеевски и Илко Желязко бяха санкционирани по глобалния закон “Магнитски”. За хазартния бизнесмен се казва, че “неколкократно е подкупвал държавни служители”, включително и “настоящ политически лидер”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG