Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската прокуратура разследва 9 български фирми за измама с евросредства


При обиските на имотите на фирмите е иззета закупената с получените средства техника - основно строителна, като самосвали, багери, челни товарачи, на обща стойност 6 млн. евро.
При обиските на имотите на фирмите е иззета закупената с получените средства техника - основно строителна, като самосвали, багери, челни товарачи, на обща стойност 6 млн. евро.

Европейската прокуратура разследва 9 български компании, заподозрени в извършване на измами с цел получаване на средства от Европейския съюз. За това съобщи самата институция, начело на която е Лаура Кьовеши, в прессъобщение в петък, но не посочи имената на фирмите.

На 22 март, вторник, са извършени 25 претърсвания в София и други градове в областите Софийска, Перник и Монтана. Разпитани са били 10 заподозрени, се казва още в съобщението. Разследваните са мениджъри, собственици и представители на фирми, кандидатствали и получили средства от ЕС по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", която е насочена към малките и средни предприятия и има за цел да подобри развитието на българската икономика.

Те са заподозрени за участие в организирана престъпна група и за представяне на неистински документи и показания с цел незаконно придобиване на евросредства.

По искане на управляващия европейски делегиран прокурор и с разрешение на българския Специализиран наказателен съд и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" са претърсени общо 25 къщи, офиси, складове и превозни средства, собственост на деветте фирми.

При обиските са иззети голямо количество документи и закупената с получените средства техника - основно строителна, като самосвали, багери, челни товарачи, на обща стойност 6 млн. евро.

Разследването на случая продължава, посочват от Европрокуратурата.

Съобщението идва седмица след като европейският главен прокурор Лаура Кьовеши беше на посещение в България на 16 и 17 март. Тя имаше серия от срещи с премиера Кирил Петков, главния прокурор Иван Гешев, правосъдния министър Надежда Йорданова и вътрешния министър Бойко Рашков.

След срещата с премиера Кьовеши обяви, че е време българските власти да заработят по чувствителни случаи.

Няколко часа след като отпътува от страната ни МВР задържа бившия премиер Бойко Борисов, бившия финасов министър Владислав Горанов и пиара Севделина Арнаудова.

Кьовеши каза по време на посещението си, че европрокуратурата е получила рекорден брой жалби от България. По тях са образувани 120 разследвания. Става въпрос за злоупотреби с европейски пари в сферите на земеделието, строителството и обществените поръчки. В четвъртък от европрокуратурата отчете, че през 2021 г. е работила по 98 български случая за 427 млн. евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG