Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Убийствата в Буча не са само тези от снимките. Орбан отново спечели в Унгария


Тела на убити в Буча. Един от убитите е с вързани ръце.

Здравейте,

Темите са три:

  • Националистите печелят в Унгария и Събрия
  • Убийствата в Буча предизвикаха гняв в света
  • България ще решава за военната помощ за Украйна

Популистите и националистите остават начело в Унгария и Сърбия. На изборите в неделя Александър Вучич беше преизбран за президент на Сърбия още на първия тур, но партията му ще трябва да управлява в коалиция. Виктор Орбан печели с голяма преднина в Унгария, макар че се очакваше оспорвана битка с обединената опозиция.

Едно име: Буча

Ето какво е военно престъпление: десетки убити, някои от които – с вързани ръце, а други – с бяла лента на ръкава, която е обозначавала цивилните по искане на руските войски. Тези гледки са от малкия град Буча. Те станаха достъпни след събота, когато цялата Киевска област беше освободена от руски военни.

Снимките и видеата доведоха до вълна от гняв в ЕС, НАТО, Франция, Германия, САЩ, Великобритания. Хюман райтс уоч определи като военни престъпления някои екзекуции в Буча, Чернигов, Харков и Киев.

Извън снимките

За Буча има и данни, за които все още няма снимки – за изнасилени и обесени след това жени, за които в неделя вечерта говори съветникът на президентската администрация на Украйна Олексий Арестович.

Москва твърде бурно отрече, че нейни войници са убивали цивилни. Според Арестович това е така, защото Кремъл е разбрал по дипломатически канали за усилената западна готовност да достави на Украйна нужната й военна помощ. Тази готовност е била породена от гледките в Буча, смята той.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Нещо невярно за военната помощ

България и Унгария са единствените страни от НАТО, които не изпратиха военна помощ на Украйна. И в двете държави това се обяснява по един и същи начин – че страна, която изпрати такава помощ, би била на свой ред въвлечена във война. В Унгария така казва премиерът Орбан. В България – президентът Радев, лидерката на БСП Нинова и лидерът на „Възраждане“ Костадинов. Само че това твърдение не е вярно, установи Николай Лавчиев. За него няма основание на нито едно от основните три равнища на въпроса – дипломатическото, правното и историческото.

Какво ще реши парламентът в София

В петък „Демократична България“ (ДБ) внесе в парламента предложение за оказване на военна помощ на Украйна. Формацията се позовава на Устава на ООН, според който подобно решение не би означавало въвличане на България във война.

Има парламентарно мнозинство, което да подкрепи оказването на такава помощ, каза в неделя съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org.

COVID-19

България отмени извънредната обстановка и остави мерките срещу COVID-19 само като препоръчителни. Но с това епидемията не изчезва. COVID-19 отне живота на трима души. Нови 226 души се разболяха.

Изпратете този линк на приятели, за да могат и да се абонират за „3 минути“.

И две препоръки

Президентът Зеленски говори на церемонията на наградите Грами. „Нашите музиканти носят бронежилетки, вместо смокинги и пеят за ранените в болниците“, каза той. По-рано Зеленски искаше да говори в нощта на Оскарите, но филмовата академия не го допусна.

Преди да научим какво е ставало в Буча под руска окупация, дойдоха кадри от друг град близо до Киев – Ирпен.

… плюс моят личен фаворит

Появиха се две компании, готови да инвестират в България почти толкова, колкото са всичките преки външни инвеститори през 2021 г. Една от тях има твърде много връзки с Русия в миналото, за да се подмине този факт. Министърът на финансите Асен Василев каза, че компанията е препоръчана от посолствата на САЩ и Великобритания, но и двете посолства отрекоха. Генка Шикерова разказва тази история. В петък стана ясно, че ДАНС ще провери компанията.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG