Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина руският националист Владимир Жириновски


Владимир Жириновски, 3 септември 2021 г.
Владимир Жириновски, 3 септември 2021 г.

Почина лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия и един от най-яростните руски националисти Владимир Жириновски. Новината съобщи председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

Володин каза, че Жириновски е починал след "продължително и тежко боледуване". 75-годишният политик е бил приет в московска болница в началото на февруари, след като е дал положителна проба за COVID-19 и е развил пневмония.

Жириновски беше една от най-видимите и добре познати фигури в руската политика през последните три десетилетия, попадайки често както в руските, така и в международните заглавия със своите ксенофобски коментари и странно публично поведение, включително юмручни битки в парламента и в телевизионните студиа.

Владимир Жириновски, 18 януари 2016 г.
Владимир Жириновски, 18 януари 2016 г.


През 1993 г. - на първите законодателни избори след разпадането на Съветския съюз неговата Либерално-демократическа партия на Русия спечели най-голям дял от гласовете. Кариерата на настоящата посланичка на Русия в България - Елеонора Митрофанова, започва именно от партията на Жириновски.

През следващите години той се кандидатира за президент пет пъти, без да успее нито веднъж да премине 10% от гласовете. През последните години Жириновски и партията му загубиха почти цялото си реално политическо влияние, докато в крайна сметка се превърнаха предсказуема част от така наречената "системна опозиция" на президента Владимир Путин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG