Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия предупреди Молдова за ареста на бившия президент Игор Додон


Бившият проруски президент на Молдова Игор Додон беше арестуван по подозрения в държавна измяна, корупция и незаконно финансиране на партията му
Бившият проруски президент на Молдова Игор Додон беше арестуван по подозрения в държавна измяна, корупция и незаконно финансиране на партията му

Русия предупреди Молдова, че ще следи внимателно делото срещу бившия президент на страната Игор Додон. Във вторник той беше задържан по подозрения в държавна измяна и корупция.

На 24 май молдовските власти извършиха обиски в дома, офиса и колите на Додон, по време на който бяха открити и иззети луксозни стоки, чуждестранна валута, фактури и други документи. Бившият президент ще остане в ареста за 72 часа, а разследването е свързано и с нелегално финансиране за партията му.

Додон обяви, че разследването срещу него е опит на прозападната президентка Мая Санду да отклони вниманието на хората от икономическите трудности на Молдова. Стотици привърженици на партията на Додон излязоха в негова подкрепа след обявяването на ареста му.

Въпреки острата позиция на Москва заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко подчерта, че задържането на бившия президент е вътрешен въпрос за Кишинев. По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Кремъл е притеснен от случващото се в Молдова.

Игор Додон беше президент на Молдова между 2016 и 2020 г., когато беше заменен от прозападната Санду. През 2021 г. партията на Дондон загуби и властта в парламента.

Додон е сред близките съюзници на Владимир Путин и многократно се е обявявал за по-близка интеграция с Москва. Той многократно е заявявал, че в собствената му страна липсва „такъв патриот начело“. Додон беше защитник на идеята за анулиране на споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

През 2021 г. молдовската прокуратура започна разследване срещу Додон по обвинение в присвояване на 12 млн. долара от времето, в което беше първи вицепремиер на страната и министър на икономиката и инфраструктурата през 2008 г.

След началото на войната в Украйна Западът многократно изрази притеснения, че следващата страна, която руската армия може да нападне е Молдова. В началото на април руски военни излязоха с информация, че една от целите на армията е да създаде наземен коридор до окупираната от проруски сепаратисти територия на Приднестровието.

Преди седмица Великобритания съобщи, че води преговори със съюзниците в НАТО за въоръжаването на Кишинев със западни оръжия. По-рано Европейският съюз обяви, че ще увеличи подкрепата си за Молдова, включително оборудването на Националната армия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG