Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да застане заедно с хората". Петков очаква подкрепа от Радев срещу задкулисието


Kiril Petkov Bulgaria PM prime minister
Kiril Petkov Bulgaria PM prime minister

В случай, че правителството падне при вота на недоверие, който предстои да бъде гласуван в сряда, „Продължаваме промяната“ (ПП) няма да преговаря с ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“ за формиране на ново правителство. Причината е, че четирите партии са „брандове на задкулисието“.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков в интервю за предаването „Панорама“ и подчерта, че очаква подкрепата на президента Румен Радев в предстоящата битка.

Премиерът подчерта, че той и настоящите му коалиционни партньори от „Демократична България“ (ДБ) и БСП са готови да преговарят с „честни“ представители на тези партии, от които да търсят подкрепа, но само за разговори за политики.

Петков добави, че в случай, че правителството падне и се стигне до нови преговори за съставяне на кабинет, той е готов да се откаже от премиерския, „ако не трябва да предам България на задкулисието“.

Премиерът изрази надежда, че до сряда, когато трябва да бъде гласуван вотът на недоверие, той и съпартийците му ще са намерили достатъчно депутати, които да го подкрепят. Той призна, че е водил разговори с част от депутатите на ИТН, но отрече те да са искали, а и той да им е предлагал нещо срещу евентуална подкрепа.

„Никой не е поискал никакви средства, единственото, което сме обещали е да стигнем тази битка докрай“, каза Петков.

Отношенията с ИТН

В интервюто си Петков за пореден път разказа за трудности, които той и представителите на БСП и ДБ са имали при поддържането на коалицията с ИТН. По думите на премиера при вземането на решения, най-важните от които винаги са се правили на коалиционен съвет, с ИТН диалогът е бил невъзможен, тъй като техният представител никога не е можел да взема решения.

Той само можеше да чуе какво се случва на коалиционния съвет, да отиде някъде в тъмнината и да ни каже на следващия ден какво е неговото решение

„Той само можеше да чуе какво се случва на коалиционния съвет, да отиде някъде в тъмнината и да ни каже на следващия ден какво е неговото решение. Това е основната разлика“, каза Петков и добави, че от първия ден не е било ясно кой взема решенията в ИТН – Слави Трифонов, Тошко Йорданов или „някой зад Слави Трифонов“.

За ветото за Северна Македония

Премиерът повтори тезата, че нито едно решение за Северна Македония няма да бъде взето без преди това да е гласувано от Народното събрание. Той посочи като доказателство за действията си факта, че всяко предложение от Брюксел ще бъде насочвано директно към парламента, а не към Министерския съвет. Той даде пример с предложението на Франция за разрешаването на споровете между София и Скопие, получено днес в парламента, което каза, че не чел.

„Ако това, което чувам е вярно, във френското предложение ще има гаранция за българите в Северна Македония и по линия на антидискриминацията и на Конституцията“, каза Петков. По неговите думи винаги, когато в България има опит за излизане от влиянието на задкулисието „някой изважда картата Македония“.

Президентът да застане заедно с хората

Министър председателят каза, че е бил обиден от думите на Румен Радев, който е говорил за „пазарлък“ между партиите в парламента. В петък президентът каза, че „калните борби“ на партиите дискредитират политическата система и че „едните пазаруват депутати, другите се договарят да връщат стария корупционен модел“.

Според Петков Радев е бил подведен и е „объркан“ по темата. Премиерът припомни, че гражданите са излезли в подкрепа на президента през лятото на 2020 г., когато прокуратурата нахлу в Президентството.

Сега е моментът, когато президентът може да каже, че тази промяна не е завършена и той застава заедно с хората

„Сега е моментът, когато президентът може да каже, че тази промяна не е завършена и той застава заедно с хората“, каза Петков.

Преди седмица правителството загуби мнозинството, което го подкрепяше в парламента, след като Слави Трифонов изтегли ИТН от коалицията заедно с четиримата си министри в кабинета. В четвъртък ИТН заедно с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ гласуваха свалянето на председателя на парламента Никола Минчев от поста му.

ИТН, ДПС и „Възраждане“ обявиха, че ще подкрепят вота на недоверие, който от ГЕРБ-СДС внесоха с мотив „провала на правителството във финансово-икономическата политика“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG