Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аз къде повече да отстъпя". Борисов няма намерение да се оттегля от ГЕРБ


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Бойко Борисов отрече да има намерение да се оттегля от партията си, след като президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) каза, че лидерът на ГЕРБ е готов за това в интервю по бТВ в понеделник сутрин.

"Борисов е готов да го направи и го е заявявал многократно, включително и в разговори с Кирил Петков. Борисов винаги е бил "за" европейското развитие на България. Никой не може да вземе партията на Бойко Борисов. Тя е негова рожба, той я е създал и той ще продължи в тази партия да бъде основният фактор", каза Плевнелиев.

"Няма такъв вариант. Да направя ГЕРБ брошка на "Продължаваме промяната". Няма да стане", каза за Свободна Европа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в телефонен разговор.

"Разбирам телешкия възторг, но не е вярно. Аз къде повече да отстъпя", каза Борисов.

В четвъртък премиерът в оставка и лидер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков допусна, че с партията му биха могли да работят някои депутати от ГЕРБ, ако Бойко Борисов "отиде на топъл остров". Така Петков коментира предложението на бившия министър-председател за съставяне на евроатлантическа коалиция след падането на досегашния кабинет.

Пред Свободна Европа в понеделник Борисов каза, че "категорично трябва да се ходи на избори" и ГЕРБ няма да подкрепят ново правителство с мандат на "Продължаваме промяната".

Ден, след като ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" свалиха с вот на недоверие правителството на Петков, Борисов предложи съставяне на евроатлантическа коалиция. От думите му стана ясно, че ГЕРБ може да работи с всяка партия, която подкрепя приемането на еврото, Украйна, членството в ЕС и НАТО и работи за пълна диверсификация на доставките на газ и петрол.

В понеделник премиерът Кирил Петков депозира оставката на правителството. До нея се стигна след оттеглянето на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" от коалицията и гласуването на вот на недоверие, внесен от ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG