Връзки за достъпност

Извънредни новини

За еврото, Северна Македония в ЕС и против Путин. Борисов представи "принципна програма" на ГЕРБ


Бойко Борисов през ноември 2021 г.
Бойко Борисов през ноември 2021 г.

Бойко Борисов изброи принципите, които са най-важни за ГЕРБ и каза, че той би преговарял за бъдещо управление на страната само с формации, които са съгласни с тях. Той говори в събота сутрин на партийно събиране в курорта Албена.

Седемте условия, които Борисов постави пред бъдещите си съюзници, са да са:

  • За влизането на България в еврозоната;
  • За разширяването на Европейския съюз със страни от Западните Балкани, включително „Северна Македония, Албания, Украйна, Молдова“;
  • За продължаване на диверсификацията на доставките на газ, което включва завършването на тръбопровода от Гърция и намирането на нови доставчици на втечнен газ;
  • За поддържането на толерантност, както към етническите малцинства, така и към различните религии;
  • против руската агресия и за осъждането на президента на Русия Владимир Путин като агресор;
  • за членството на България в НАТО и против поставянето на този съюзник под въпрос. Борисов е против референдум по тази тема;
  • за това държавата да „харчи толкова, колкото изкарва“.

Борисов отправи критики към настоящото правителство и премиера Кирил Петков. По думите му те насаждат омраза сред хората и партиите и „най-накрая ще убият политическия елит“. Управляващата коалиция е била безпринципна и за това се е разпаднала, каза още лидерът на ГЕРБ.

Той обвини премиера Петков, че изнася невярна информация в публичното пространство. Той го обвини, че е казал 12 неистини в интервюто си за Панорама, което беше излъчено в петък вечер по БНТ.

Петков смята ГЕРБ за една от четирите партии, които са "брандове на задкулисието". Другите са ДПС, "Възраждане" и ИТН. Той отхвърля всякаква възможност за преговори с тях, но смята, че "Продължаваме промяната" могат да намерят „честни“ представители на тези партии, от които да търсят подкрепа, но само за разговори за политики.

През изминалите 10 дни управляващата коалиция изгуби мнозинството си в парламента, след като Слави Трифонов изтегли единия от четиримата партньори „Има такъв народ“. Партията се обедини с партиите в опозиция ГЕРБ, ДПС и Възраждане в четвъртък, когато гласуваха за свалянето на председателя на парламента Никола Минчев от поста му.

На 15 юни ГЕРБ внесе вот на недоверие към настоящия състав на министерския съвет с министър-председател Петков, който беше мотивиран с „провала на правителството във финансово-икономическата политика“. Тогава подкрепа за вота изразиха представители на „Има такъв народ“ (ИТН), ДПС и „Възраждане“.

Във вторник Народното събрание ще проведе извънредно заседание, на което единствената точка в програмата ще бъде дебатът, свързан с вота на недоверие. На следващия ден, 22 юни, депутатите ще гласуват за или против кабинета „Петков“.

За да бъде свалено правителството са необходими поне 121 гласа от общо 240-имата народни представители. В момента ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН имат общо 126-има депутати.

Управляващите казват, че ще намерят достатъчно депутати сред линиите на опозицията, които да ги подкрепят по време на гласуването. Шестима народни представители от ИТН вече се обявиха против водената от партията политика.

Ако вотът на недоверие бъде подкрепен от мнозинството депутати, следва нов опит за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание. Първият мандат отново ще отиде в "Продължаваме промяната", вторият - при ГЕРБ, а третият се връчва на някоя от следващите партии по избор на президента.

Ако в рамките на тази процедура не бъде избрано ново правителство, държавният глава разпуска парламента, назначава нов служебен кабинет и насрочва предсрочни избори. През миналата година в страната бяха проведени три парламентарни и едни президентски избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG