Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков се срещна с депутатите на БСП заради руските дипломати. Ултиматумът на Нинова остава 


Кирил Петков говори пред медиите след срещата си с парламентарната група на БСП в четвъртък.
Кирил Петков говори пред медиите след срещата си с парламентарната група на БСП в четвъртък.

Премиерът в оставка Кирил Петкова проведе в четвъртък сутринта среща с парламентарната група на БСП в опит да убеди социалистите, че не е взел еднолично решението за изгонване на 70 представители на руската дипломатическа мисия от България.

След посещението вицепремиерката в оставка и лидер на левицата Корнелия Нинова обаче обяви, че ултиматумът ѝ остава - БСП ще възобнови преговорите за съставяне на нов кабинет с “Продължаваме промяната” (ПП), ако Петков не е кандидат за министър-председател.

Той беше изслушан на около тричасово закрито заседание на парламента в сряда вечерта. След него Петков каза, че изгонването на руските дипломати е предприето на базата на три доклада на ДАНС и един на външното министерство и Съвета за сигурност към Министерския съвет (МС).

Въпреки това от ГЕРБ, “Има такъв народ” и “Възраждане” разкритикуваха решението на правителството, посочвайки, че не са чули реални доказателства в негова подкрепа. Нинова пък изрази недоволство от факта, че това се е случило без да бъдат уведомени членовете на МС. Затова социалистите се оттеглиха от преговорите за нов кабинет с ПП, докато Петков продължава да е кандидатът за премиер на партията.

“Няма еднолично решение. Влязохме в детайли за всички стъпки, които бяха предприети от всички институции“, каза пред медиите министър-председателят в оставка, след като разговаря с депутатите от БСП, подчертавайки, че по изгонването на руските дипломати се работи от март насам.

По думите на Петков разговорът му с групата на левицата “даде чувство на нашите партньори от БСП, че цялата институционална машина е работила по този въпрос от дълго време”. Той все пак призна, че е допуснал една грешка в този случай - “комуникационното представяне на събитията“. Той имаше предвид, че лично обяви изгонването на руснаците от България, вместо това да бъде съобщено от Министерството на външните работи.

“Въпросът оттук нататък е да избегнем кризисна точка, която не е от чак такова значение. За руските дипломати - ми те остават 43 служители на посолството. Малко страни в Европа имат 43 служители”, добави Петков, посочвайки, че в момента има много по-приоритетни проблеми като помощите за бизнеса и антикорупционната политика на държавата.

Малко след него пред медиите в кулоарите на парламента застана Корнелия Нинова, придружена от своите депутати. Тя каза единствено, че Петков е изложил пред социалистите хронологията по взимане на решението за изгонване на руските дипломати, но ултиматумът ѝ все още остава в сила.

“Това решение изобщо е неразумно, независимо дали по-рано е прието или онзи ден. То е безпрецедентно, никоя държава в света не си е позволявала подобно нещо”, коментира по-рано пред Нова телевизия Нинова.

Тя твърди, че не е виждала докладите на ДАНС, които са послужили за взимането на това решение. Нинова добави, че ръководеното от нея икономическо министерство няма свой представител в Съвета за сигурност от времето на ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG