Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев твърди, че Съветът по сигурност не е гласувал решение за изгонване на руски дипломати 


Президентът Румен Радев по време на брифинга си в четвъртък в Мадрид.
Президентът Румен Радев по време на брифинга си в четвъртък в Мадрид.

Съветът по сигурност към Министерския съвет (МС) е обсъждал на 9 юни темата за потенциалното изгонване на руски дипломати от България, но такова решение не е било гласувано по време на заседанието. Това заяви президентът Румен Радев пред българските медии след края на срещата на върха на НАТО в Мадрид в четвъртък.

Премиерът в оставка Кирил Петков твърди, че не е взимал еднолично решение за за изгонване на 70 представители на руската дипломатическа мисия от България, което беше обявено от него във вторник вечерта.

То предизвика оттегляне на БСП от преговорите за съставяне на нов кабинет с “Продължаваме промяната”. В сряда вечерта Петков беше изслушан на закрито заседание на парламента, след което каза, че изгонването на руските дипломати е било базирано на три доклада на ДАНС и доклад на външното министерство и Съвета по сигурност.

На този фон Радев досега се придържаше към позицията да не коментира темата, защото не езапознат с подробностите, въпреки че негов представител е присъствал на въпросното заседание на Съвета по сигурност на 9 юни.

По този повод държавният глава уточни, че темата за изгонването на руски дипломати не е присъствала в дневния ред за това заседание, а е била повдигната “по принцип”. Затова впоследствие от президентството са изпратили писмо до секретаря на Съвета по сигурност с въпрос какви са взетите решения.

“Отговорът е: няма решение, гласувано, прието на този съвет“, каза Радев пред журналистите в Мадрид и добави: “Ще питате тези, които ръководят Съвета за сигурност към МС. Доклади на този съвет, по данни на представителя на президентската институция, не са изнасяни. Изнасяна е обща информация по принцип за работата на назначената работна група по въпроса.”

Наличието на работна група по темата обаче индиректно потвърждава тезат на Петков, че до изгонването на руските дипломати се е стигнало, след като ДАНС, разузнаването, външното министерство и Съветът по сигурност са работили съвместно по въпроса от март насам.

На въпрос дали възнамерява да свика заседание на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), каквото искане беше отправено от БСП, Радев отговори, че това не може да отмени взето решение на правителството в оставка, както и че Народното събрание е органът, който контролира МС.

“Най-важното е, че по този начин не могат да се вземат решения в изпълнителната власт по толкова важен въпрос. Отговорността лежи изцяло в изпълнителната власт, нищо, че тя е в оставка”, добави президентът.

В отговор на въпрос за насрочването на евентуални предсрочни избори, ако никой не успее да състави кабинет в рамките на започващата в петък процедура по връчване а мандати, той каза, че “избори преди 15 септември не са целесъобразни”. По думите на Радев “важно е да има възможно най-голяма избирателна активност”.

Няколко часа по-късно Радев призова във Фейсбук Петков да свика заседание на МС, на което “да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения [с Русия] и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури”.

“Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях“, се посочва още в съобщението му, публикувано, след като стана ясно, че Москва обмисля дали да скъса дипломатически отношения със София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG