Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не можех да го оставя". Стоян Караиванов, който доведе инструмента на тангото в България


Стоян Караиванов
Стоян Караиванов

Преди няколко години, от любов към аржентинското танго, един български музикант проявява любопитство към най-типичния за жанра инструмент - бандонеона.

Днес благодарение на това любопитство Стоян Караиванов, многократно награждаван акордеонист, запознава и българската публика с необикновения инструмент. В четвъртък той, заедно с пианиста проф. Людмил Ангелов и тромпетиста Петър Македонски, представи в Шумен премиерата на новия си проект "Ангели и демони" с музиката на ​Астор Пиацола - кралят на тангото.

Пред БНР Караиванов казва, че Пиацола е вдъхновение за него през последните 10 години. Той започва да опознава композитора първо чрез акордеона, а по-късно и чрез бандонеона.

"Когато за пръв път се докоснах до бандонеон, не можех да го оставя. Просто беше целият ден, отделен само на инструмента, в пробване, в опознаването му и по-късно всъщност реших да се отдам само на него". Това казва Караиванов пред Националното радио по повод наградата "Олга Камбурова" за 2021 г., която му беше връчена тази година.

"Когато човек прояви малко повече любопитство, може да достигне до същността на инструмента и малко по малко самият инструмент има качествата да заразява", добавя музикантът.

Бандонеонът е от групата на клавирните инструменти. Той има два квадратни края с копчета и днес се свързва най-вече а Аржентина и тангото.

"В момента има фабрики, които произвеждат нови инструменти, които са отлично технически изпипани до най-малкия детайл, но за съжаление звукът им не е като на старите инструменти", казва още Караиванов.

Освен от стила, българският музикант се вдъхновява и от историята на Пиацола, който успява да направи кариера в Европа, но не и в родината си, и по думите на Караиванов се радва на успеха си едва през последните 5-10 години от живота си.

Стоян Караиванов
Стоян Караиванов

"И ние не трябва да забравяме, че колкото и да ни е трудно в момента, може би в бъдеще някой ще оцени по-добре труда ни", казва Караиванов.

Той е специализирал жанрова музика в Международен и национален център за акордеон и музика “Жак Морне” във Франция. През 2019 г. започва образованието си по баян в Нов български университет. Участвал е в майсторски класове при някои от най-значимите български и международни преподаватели по баян и акордеон.

Към бандеона се насочва през 2020 г. в Консерваторията “Джовани Пиерлуиджи да Палестрина“, Италия. Носител е на редица награди от национални и международни конкурси по акордеон и баян.

Отличен е с почетна грамота за високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата. Изнасял е концерти и е взимал участие в международни фестивали в редица държави, сред които Австрия, Германия, Италия и Словакия.

XS
SM
MD
LG