Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петима независими депутати ще кажат до петък дали подкрепят кабинет на Асен Василев


Представители на "Продължаваме промяната" (вдясно) и независими депутати по време на срещата им парламента в неделя.
Представители на "Продължаваме промяната" (вдясно) и независими депутати по време на срещата им парламента в неделя.

Петима от независимите депутати ще се включат в работната група за бъдещото правителство, стана ясно след срещата им с "Продължаваме промяната" (ПП). Участниците ще изработят програма за близките шест месеца, около която да се обединят.

До петък всеки от независимите депутати ще каже дали ще подкрепи правителство на Асен Василев.

Новината съобщи независимият депутат Иво Атанасов. Той е един от народните представители, които напуснаха партията, от която бяха избрани - "Има такъв народ" (ИТН) и в момента не са част от никоя парламентарна група.

Новината идва ден след първите срещи, които проведе ПП в търсене на партньори. Това стана след като в петък президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на ново правителство на Асен Василев. Срокът за такова съставяне изтича в петък, 8 юли.

В събота ПП получи подкрепа за съставяне на правителство от досегашните си партньори БСП и "Демократична България" (ДБ). И двете формации ще добавят свои предложения към приоритетите на Асен Василев. Това ще стане в рамките на работна група, в която ще участват по трима представители на всяка от преговарящите формации.

В неделя стана ясно, че към тази група ще се присъединят и независими депутати.

"Има такъв народ" (ИТН), която беше част от правителството на Кирил Петков, напусна управляващата коалиция на 8 юни. Дни по-късно ГЕРБ внесе вот на недоверие към кабинета "Петков". Правителството падна на 22 юни с гласовете на тези две партии, както и на ДПС и "Възраждане".

В този отрязък от време шестима депутати напуснаха ИТН и останаха независими. Те подкрепиха кабинета "Петков" по време на гласуването на вота на недоверие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG