Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новата коалиция иска да приеме 40 закона. Все още не ѝ достигат 6 депутати


Премиерът в оставка Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова влизат в залата, където се провежда редовното заседание на Министерския съвет.
Премиерът в оставка Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова влизат в залата, където се провежда редовното заседание на Министерския съвет.

Представители на „Продължаваме промяната“ (ПП) са завършили законодателна програма за новата коалиция и ще я изпратят до всички потенциални партньори. Тя съдържа над 40 законопроекта, които да бъдат приети през следващите 6 месеца. Това съобщи премиерът в оставка Кирил Петков в сряда.

Програмата е изготвена на база на разговорите с партиите „Демократична България“ (ДБ) и БСП, които заявиха, че биха участвали в кабинет с премиер Асен Василев, както и с независимите депутати, отцепили се от „Има такъв народ“ (ИТН).

„Програмата съдържа над 40 законопроекта, които трябва да бъдат приети в следващите шест месеца. Реално голяма част от тях трябва да бъдат приети в следващите четири месеца, ако искаме България да продължи в този темп, а милиардите евро за усвояване, които трябва да влязат в българската икономика, да се усвоят“, каза Петков.

В края на миналата седмица трите партии ПП, ДБ и БСП казаха, че планират да излъчат предложение за нов кабинет в рамките на сегашното Народно събрание, който да си постави краткосрочни задачи с крайни срокове за изпълнение в рамките на следващите 6 месеца. Формациите казаха, че приоритетите в законодателната програма ще са в сферите на борбата с корупцията, промяната на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), социалната сфера, енергийната независимост, Еврозоната и други.

До петък, 8 юли, Асен Василев трябва да предложи състав на ново правителство, за който да гласуват мнозинството депутати в Народното събрание – 121 души. В момента трите формации разполагат с общо 109 депутати в Народното събрание - 67 от ПП, 26 от БСП и 16 от ДБ.

Коалицията има подкрепата и на шестимата независими депутати, които напуснаха парламентарната група на „Има такъв народ“. Това стана ясно в сряда в интервю по бТВ на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер (ПП). Той каза, че за момента на новия кабинет не достигат 6 депутатски гласа.

По думите му ПП няма да предложи проектокабинет с премиер Асен Василев, ако в четвъртък вечер няма увереност, че е осигурена нужната подкрепа за него в парламента. Той каза, че се водят разговори с останалите депутати, но отрече да има „купуване на депутати“, в каквото опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС и ИТН ги обвиняват.

„Предлагаме на депутатите да излязат с високо вдигната глава и да кажат: "Аз гласувах за България", каза Лорер.

По-рано тази седмица Кирил Петков каза, че разговори за подкрепа не се водят само с четирима души - Бойко Борисов, Слави Трифонов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов.

Преди началото на министерския съвет в сряда премиерът в оставка каза още, че решението на всеки един депутат в следващите дни е много важно. По думите на Петков те избират между това да „да закрият българския парламент, правейки невъзможно тази програма да се реализира, или да проявят държавното отговорно отношение и ще застанат зад развитието на България“.

Кабинетът „Петков“ падна на 22 юни след успешен вот на недоверие. Той беше внесен от ГЕРБ и подкрепен от всички депутати от партията, както и от тези от ДПС, „Възраждане“ и ИТН. Партията на Слави Трифонов беше коалиционен партньор в управляващата коалиция, но я напусна на 8 юни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG