Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ДПС и ИТН провалиха обсъждането на антикорупционния закон


Председателят на комисията Милен Матеев (ПП)
Председателят на комисията Милен Матеев (ПП)

Заседанието на комисията по правни и конституционни въпроси в сряда не се състоя заради отсъствието на нейните членове от ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ". Така комисията не успя да събере нужния кворум и да разгледа законопроекта, внесен от "Продължаваме промяната" (ПП), за реформиране на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Това беше поредното заседание на парламентарна комисия, провалено заради липсата на кворум. По-рано във вторник депутатите от ГЕРБ, ДПС и ИТН не отидоха на заседанието на комисията по регионална политика. В сряда те не отидоха и на заседанието на енергийната комисия.

"Маските наистина паднаха и вече стана ясно кой е срещу антикорупционното законодателство", каза Настимир Ананиев от ПП, след като стана ясно, че правната комисия няма да успее да събере нужния кворум.

На заседанието трябваше да бъде обсъден законопроектът за реформиране на КПКОНПИ, който от ПП внесоха след излизането на ИТН от управляващата коалиция.

Техният проект предвижда комисията да се сдобие с разследващи инспектори, които да могат да разследват около 60 вида престъпления. Целта е по този начин да се заобиколи възможността на прокуратурата да бави или стопира дела, свързани с бившите управляващи от ГЕРБ. Това е едно от основните обвинения към главния прокурор Иван Гешев от настоящата власт.

За шеф на комисията от ПП номинираха вътрешния министър в оставка Бойко Рашков. Впоследствие премиерът в оставка Кирил Петков каза, че както тази номинация, така и различните идеи за промени в комисията са били сред причините за излизането на ИТН от коалицията.

Петков обвини лидера на формацията Слави Трифонов в това, че е саботирал реформата и каза, че депутатите от ИТН са искали в състава на комисията да бъде включен "специален борд". В него всяка партия е трябвало да има свой представител, а той, на свой ред, да има право на вето, ако комисията разследва "група от хора, които от тяхна гледна точка не са правилните хора".

От ИТН твърдят, че предложенията, които бяха внесени в парламента само от депутатите на ПП се припокриват с исканията на ГЕРБ за промяна в антикорупционната комисия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG