Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокурорите избраха четирима свои представители във ВСС


Заместничката на Иван Гешев Красимира Филипова получи най-много гласове от колегите си в избора на нови членове на ВСС
Заместничката на Иван Гешев Красимира Филипова получи най-много гласове от колегите си в избора на нови членове на ВСС

Прокурорите излъчиха четирима свои представители за състава на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това се случи след два дена на избори.

В събота представителите на държавното обвинение избраха трима свои колеги. Най-много гласове събра заместничката на Иван Гешев Красимира Филипова. Тя беше следвана от председателя на асоциацията на прокурорите и ръководител на окръжна прокуратура Плевен Владимир Николов и представителката на апелативна прокуратура Пловдив Добринка Калчева.

В събота в избора участваха общо 1139 от 1538, които имат право на глас.

В неделя четвъртото място беше разпределено след балотаж, който беше спечелен от Владимир Станков, прокурор от Апелативната прокуратура във Варна. На него гласуваха 921 прокурори.

За местата във ВСС се бориха общо осем кандидати. Те бяха изслушани преди седмица по време наОбщото събрание на прокурорите. Тогава критични към дейността на прокуратурата бяха двама от кандидатите - Пламен Петков от Софийската районна прокуратура, който е бивш прокурор на Сливница, и Станислав Стойков, който в момента е европейски делегиран прокурор.

В края на юни съдиите също избраха своите шестима представители във ВСС. Всички те обаче се оказаха ръководители или зам.-ръководители на различни съдилища в страната, но процедурата по избора предизвика множество въпроси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG