Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Газът поскъпва. Гешев ще трябва да се отчита. Как изглежда Вселената


Газов компресор
Газов компресор

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Газът
  • Мандатите
  • Войната

Газът поскъпва с 32% през юли, реши КЕВР. Председателят Станислав Тодоров твърди, че цената ще се покачва, докато има война и докато Русия използва доставките на газ като оръжие.

Мандатите

Ако ГЕРБ върне своя мандат, без да се опита да направи правителство, президентът Румен Радев ще проведе нов кръг от консултации с политическите сили. Чак тогава той ще реши на кого да даде третия и последен шанс за съставяне на кабинет. Президентът каза, че не би искал евентуалните избори да са преди началото на октомври.

Харесвате ли този бюлетин? Можете да изпратите този линк на приятели, за да се абонират и те.

„Демократична България“

„Демократична България“ (ДБ), която поиска именно на нея да се връчи третият мандат, би искала „да успокои България“. Това каза съпредседателят й Христо Иванов в „Студио България“ на Свободна Европа. Според него именно сега е моментът България да превърне в трайно откъсването си от Газпром.

ДБ иска технократско правителство, а това е стара идея в историята на България. Зад такива правителства и идеи най-настойчиво е стояло ДПС, припомня Генка Шикерова.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Главният прокурор

Да, Народното събрание има право да изслушва главния прокурор на всеки три месеца. Това реши Конституционният съд, след като миналата година Иван Гешев беше сметнал това намерение на парламента за противоконституционно.

Изпратете ни история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

Фронтът

Украинската армия нанесе удари по руски позиции в южна Украйна. В Новая Каховка, която руската армия превзе още в началото на войната, Киев бомбардира склад с боеприпаси, унищожи артилерия и бронирана техника. Загинали са 52 руски войници. Русия призна по-малко жертви и съобщи, че украинската атака е била насочена към цивилни цели.

Руската армия нанесе удари по град Николаев, Херсонска област. Евентуално превземане на този град би означавало открит път към Одеса за руските сили.

Животът във война

В украинските градове, които са превзети от руската армия, децата се изпращат в училища, посочени от окупационните власти. Разказват го учители и родители от Енергодар, Херсон и Мариупол.

Русия изправи веригата IKEA на съд. Поводът е защита на потребителите. IKEA е в процес на изтегляне от Русия, предприето като отговор на нахлуването на Москва в Украйна. Това обаче означава, че магазинът не може да предложи на хората замяна или ремонт на стоки, които са в гаранция.

Северна Македония

Управляващата партия в Северна Македония единодушно реши да подкрепи френското предложение за решаване на спора между София и Скопие. Вълнението по улиците на Скопие обаче не спира, протестите срещу френското предложение продължават с много антибългарски плакати. София изпрати нота, в която изрази загриженост от проявите.

И две препоръки

Американската космическа агенция НАСА показа най-далечното и най-старото изображение на Вселената. Това е първата снимка, направена с телескопа “Джеймс Уеб”, който е на стойност 10 млрд. долара.

Той е първият българин, пробил в Националната хокейна лига (НХЛ). През уикенда Александър Георгиев стана част от шампиона в лигата - "Колорадо Аваланш". Хокейният вратар е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Знае ли Русия защо води война? Москва изтъква различни причини, които си противоречат. Стефан Попов ги анализира.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG