Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Частният контрол на границата се връща. Скопие тръгна по пътя към ЕС


Чешкият премиер Петр Фиала, македонският премиер Димитър Ковачевски, албанският премиер Еди Рама и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Чешкият премиер Петр Фиала, македонският премиер Димитър Ковачевски, албанският премиер Еди Рама и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Най-важното тази сутрин:

  • Съдът върна “Евролаб 2011” на границата
  • ЕС обяви начало на преговорите със Скопие и Тирана
  • България не се справя в борбата с трафика на хора

Фирмата “Евролаб 2011” може да продължи да контролира вноса на храни на граничния пункт “Капитан Андреево”, гласи решение на Върховния административен съд.

Частната лаборатория над 10 години осъществява контрола границата между Турция и България. Тази дейност генерира приходи от 5000 лева на час. Новите управляващи заговориха за корупция.

Преговорите за правителство

“Продължаваме промяната” (ПП) ще подкрепи правителство с мандата на БСП само ако веднага бъде приета реформата на антикорупционната комисия и за неин председател бъде назначен Бойко Рашков. В предишната коалиция тази реформа стана обект на спор между ПП и “Има такъв народ” (ИТН). Сега БСП се опитва да си осигури подкрепа и от двете партии.

ИТН заяви готовност да води разговори. Депутатът от ИТН Любомир Каримански очаква с мандата на БСП да бъде съставен кабинет. “Или поне аз бих искал да се случи”, каза той.

Това обаче би изключило подкрепата на депутатите, отцепили се от групата на ИТН. Те казаха, че няма да гласуват за коалиция с участието на партията на Слави Трифонов.

Северна Македония, Албания и ЕС

ЕС обяви началото на преговорите за членство със Северна Македония и Албания. Това стана възможно, след като България вдигна ветото, което спираше преговорите с години. “Сбъдва се мечтата на поколения”, каза македонският премиер Димитър Ковачевски.

Същинските преговори със Скопие обаче ще се забавят още. Причината е едно условие на София - македонският парламент да приеме конституционни промени, с които да включи българите в конституцията. Кога ще стане това и възможно ли е изобщо? Отговорът е тук.

България вдигна ветото, но едновременно с това напомни пред ЕС, че не признава македонския език и не иска нищо в преговорите да се тълкува в обратен смисъл.

Войната, санкциите

Русия активизира обстрела по градове в цяла Украйна. Атакувани са Суми, Николаев и Одеса.

Благодарение на доставките на западни оръжия украинската армия вече нанася значителни щети на руските сили, твърди Киев. Дори противниковата страна не отрича - руската администрация на окупирания Херсон каза, че силите на Киев са ударили ключов мост край града с получени от САЩ ракетни установки HIMARS.

Москва твърди, че е унищожила складове с боеприпаси в Одеска област, в които се е съхранявало оръжие, доставено от САЩ и Европа. Няма независимо потвърждение.

Нови 48 руски граждани и организации ще бъдат санкционирани от ЕС заради войната. Сред тях са най-голямата банка в Русия “Сбербанк” и мотористкият клуб “Нощните вълци”.

Володимир Зеленски уволни 28 служители на Службата за сигурност на Украйна. Съветник на президента каза, че все още се откриват руски шпиони в държавните институции.

Мръсният въздух, парите от Европа

Премиерът в оставка Кирил Петков и министърът на околната среда Борислав Сандов направиха изненадваща проверка в ТЕЦ “Брикел” край Гълъбово и установиха замърсяване на въздуха 15 пъти над нормите. Те поискаха от ДАНС данни кой е реалният собственик на централата, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки.

Българският План за възстановяване вече е готов и одобрен, но първите пари още не са дошли. За да стане това, трябва да има работещ парламент, който да приеме реформи. Колко още работа има България и ще я свърши ли навреме? Диляна Теохарова провери.

САЩ поставят България под наблюдение, защото не се бори достатъчно с трафика на хора. Страната е заплашена от включване в черния списък на най-проблемните държави.

Руските шпиони, дезинформацията

Бивша дългогодишна сътрудничка на български крайнодесен евродепутат е подозирана във връзки с руските служби. Това съобщи изданието EUobserver, без да посочи имена. Ангел Джамбазки отрече той или друг евродепутат от ВМРО да са имали асистенити с подобен профил. “Нямаме сътруднички тип “Мата Хари”, каза той.

Българите казват, че по-често се сблъскват с фалшиви новини от жителите на другите държави от ЕС. Защо? И как да се противодейства? Дамяна Велева попита главната редакторка на сайта Factcheck.bg и преподавателка по журналистика Ралица Ковачева. Гледайте интервюто на сайта ни или го слушайте в канала ни в Spotify.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

И една препоръка

Тя започва пътя си от студентска медия в България, а сега е старши продуцент в разследващия отдел на Американското обществено радио. Отразявала е войната в Афганистан, миграционната криза в Европа, терористичните атаки в Париж, изборите в САЩ. Сега Моника Евстатиева е в България, за да предаде наученото.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG