Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Европа се готви за зима без руски газ. Парите за пътища отиват при старите фирми


Централата на "Газпром" в Германия
Централата на "Газпром" в Германия

Най-важното тази сутрин:

  • ИТН си отвори врата за връщане в коалицията
  • Европа се готви за зима без руски газ
  • Парите за пътища отиват при старите фирми

Депутатите от правната комисия в парламента приеха на първо четене реформата на антикорупционната комисия. “Има такъв народ” (ИТН) подкрепи промените, но постави условие за прецизиране на законопроекта между първо и второ гласуване.

Партията на Слави Трифонов обеща да подкрепи промените по време на преговорите с БСП за съставяне на кабинет. Реформата е условие на “Продължаваме промяната” (ПП) за участие в коалиция и стана повод за спорове при разпадането на предишното управление.

ПП няма да участва в правителство, ако в него влезе регионалният министър в оставка Гроздан Караджов. Парите за пътища бяха сред причините за разпада на коалицията.

ГЕРБ разглежда евентуалния избор на Бойко Рашков начело на антикорупционната комисия като обявяване на война “на гражданския мир”. Назначението е условие на ПП.

“Демократична България” (ДБ) все още няма решение дали да подкрепи правителство с мандата на БСП. Съпредседателят на формацията Христо Иванов каза, че третият опит за кабинет трябва да е колективен, а не на една конкретна партия.

Европа и руският газ

Руската държавна компания “Газпром” предприе ход, който може да я освободи от отговорност, ако спре доставките на газ за най-големия германски вносител. Експерти се опасяват, че Русия се готви да направи точно това. Това е “газова война”, казват те.

Руският президент Владимир Путин обвини западните санкции срещу Русия за намаляването на доставките на газ към Европа. Той добави, че тази тенденция ще продължи.

Европейската комисия предложи план за намаляване на потреблението на газ с цел държавите от ЕС да се подготвят за зимата на фона на руските заплахи. “Русия ни изнудва”, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Държавата и парите

Правителството възнамерява да прекрати меморандума с фонда Gemcorp. Той беше подписан през март и беше за инвестиции в размер на “около 1 млрд. долара”, но руските връзки около фонда предизвикаха искане за развалянето му.

Парите за пътища пак ще отиват при същите фирми, които получаваха поръчките по времето на ГЕРБ. Строителството на 75 км от магистралата Русе-Велико Търново е възложено на фирми около “Хидрострой” и “Грома холд”, съобщи “Капитал”. Решението е подписано от човек на Гроздан Караджов в Агенция “Пътна инфраструктура”.

Гръцки гражданин с адрес в Петрич е собственик на фирмата, с която Столична община подписа договор за близо 100 млн. лева за управление на системата за билети в градския транспорт. Той има характеристики на подставено лице, казаха общински съветници от ДБ.

Случайно избран наказателен съдия с ранг върховен съдия да може да разследва главния прокурор. Това предвижда проектът на Министерството на правосъдието за законови промени, които да гарантират отчетността на ръководителя на държавното обвинение.

Войната в Украйна

Русия планира да анексира още украински територии и затова назначава свои собствени нелегитимни лидери в окупираните райони. Данните са на американското разузнаване.

Руската армия отново обстреля Харков в сряда. Трима души са убити, има и ранени.

Украинските сили нанесоха нови удари по Антоновския мост в Херсон. Атаката е извършена с доставените от САЩ ракетни системи за залпов огън HIMARS. Мостът е “ключова точка на уязвимост” за руските сили. Освен него има само още един мост, по който Русия може да прави доставки или да изтегли силите си при необходимост.

Фалшивите новини

Парламентът прие на първо четене промени в договора за изтребителите F-16, който България сключи със САЩ през 2019 г. Депутати от БСП и “Възраждане” използваха дебатите, за да популяризират антизападни тези.

Едни и същи медии и хора разпространяват дезинформация, свързана с войната на Русия в Украйна. Те използват еднакъв език, а скокът в популярността им е огромен. Това каза преподавателката по журналистика Ралица Ковачева в интервю за Свободна Европа.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

И две препоръки

Той не е просто китарист, а Китаристът, алфата и омегата на звук, който идва от зората на човечеството. Андрес Сеговия през ХХ век стори за китарата онова, което през ХІХ Паганини за цигулката и Лист за пианото. Не пропускайте тази история на Пламен Асенов.

Той е световно признат политически теоретик и писател. В началото на века се противопостави на една американска война, а днес открито застава против руската. Дотолкова, че в края на юни получи забрана за влизане в Русия. Сега Франсис Фукуяма стана част от новия фонд срещу корупцията на руския опозиционер Алексей Навални.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG