Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Булгаргаз" предлага природният газ да поскъпне с 54% през август


Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов
Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов

“Булгаргаз” предлага природният газ да поскъпне с 54% и през август да се продава за близо 287 лева за мегаватчас без такси и налози, съобщи БТА. Действащата цена за юли е 186 лева за мегаватчас.

Заявлението на държавната газова компания е от края на миналата седмица, но е качено със закъснение на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която остана без председател след решение на Конституционния съд. В тази ситуация не е ясно как и кога регулаторът ще провери заявлението на “Булгаргаз” и ще утвърди новата цена на газа за следващия месец, пише БНР.

В същото време цената на природния газ на международните пазари отбеляза нови рекорди, пише “Дневник”. Причината е решението на Русия да намали доставките по газопровода “Северен поток 1” за Европа до 20% от капацитета му. Това повиши търсенето на суровината в Европа и така цената ѝ надхвърли 220 евро за мегаватчас.

Асоциацията на работодателите (АОБР) посочи в позиция, че това ще доведе до “опустошителен удар само след броени дни” за българския бизнес.

“Предприятията не могат да генерират такива приходи, че да платят сметките си. Комбинацията на тази цена с цените на електрическата енергия и хаосът с компенсаторния механизъм там е равносилна на смъртна присъда за българската икономика”, пише в позицията, цитирана от “Дневник”. Те настояват за компенсации за бизнеса и възстановяване на доставите от руската държавна компания “Газпром”.

В края на април “Газпром” едностранно и в нарушение на сключените договори прекрати доставките на газ за България, Полша и Финландия. Това се случи заради отказа на страните да плащат за доставка на природен газ по сметки в рубли в руската държавна банка “Газпромбанк”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG