Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва няма да къса отношения със София. Надява се на "по-прагматично правителство"


Елеонора Митрофанова
Елеонора Митрофанова

Русия вече не разглежда варианта да скъса дипломатически отношения с България заради изгонването на 70 представители на дипломатическата ѝ мисия в София. Това става ясно от интервю на руската посланичка Елеонора Митрофанова пред агенция ТАСС.

По думите ѝ в момента мисията в България разполага само с 23-има дипломати, 15-има от които работят в посолството в София.

"Всички те правят цялата работа – истински многостаночници", казва Митрофанова с уточнението, че в страната има "огромен брой" руснаци, смесени бракове и "хора, които харесват Русия", и затова "трябва да продължим да водим хуманитарната работа въпреки всичките сложности".

Преди месец премиерът в оставка Кирил Петков обяви безпрецедентното решение на кабинета да изгони 34 дипломати и 36 техни сътрудници заедно със семействата им заради данни, че "работят срещу интересите на България".

Това предизвика напрежение в доскорошната управляваща коалиция, а самата Митрофанова заплаши, че ще повдигне въпроса за скъсване на дипломатическите отношения в Москва, ако София не ревизира решението си. Посолството обаче продължи да работи и след изтичането на нейния ултиматум.

"На нас ни беше много трудно. Даже самото изпращане на сътрудниците и членовете на семействата им, общо 185 души, в родината в течение на четири дни беше сложна организационно-техническа операция, изискваща многочислено съгласуване", казва Митрофанова в петък пред ТАСС.

Тя изразява и надежда, че след предстоящите през есента предсрочни парламентарни избори България ще им "по-прагматично правителство".

"България е членка на Европейския съюз, на НАТО, но за нея ще е сложно да изгражда своята линия на поведение. Но ситуацията ще принуди да се премине към по-прагматичен подход към много въпроси, особено свързани с икономиката", добавя руската посланичка в София.

По време на половингодишния мандат на кабинета "Петков" двустранните отношения с Русия се изостриха след инвазията на руската армия в Украйна. София открито подкрепи Киев и впоследствие парламентът прие решение, с което упълномощи правителството да извършва ремонт на украински военни машини.

Междувременно "Газпром" едностранно спря да изпълнява договора си за доставки на природен газ с България, което принуди управляващите да потърсят алтернативни варианти от Азербайджан и САЩ. Освен това София и Атина форсираха довършването на газовата връзка между двете страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG