Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три кораба със зърно отплаваха от Украйна. Сред тях е блокираният с български екипаж "Рожен"


Корабът "Разони" стана първият плавателен съд, натоварен с украинско зърно, отплавал от Украйна от началото на войната.
Корабът "Разони" стана първият плавателен съд, натоварен с украинско зърно, отплавал от Украйна от началото на войната.

Още три кораба, натоварени с общо около 58 000 тона царевица, отплаваха в петък от Украйна в различни дестинации, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА. Сред тях е и плавателният съд “Рожен”, който беше блокиран на пристанището в Черноморск с български екипаж, след като Русия започна своята военна инвазия на 24 февруари.

Освен “Рожен”, заради началото на войната на украинското крайбрежие се оказа блокиран и друг съд с български екипаж - “Царевна”, но на пристанището в Мариупол. И двата кораба плават под малтийски флаг.

Блокирането им стана повод за политически спекулации, най-вече от лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, който дори разпространи фалшивата новина, че “Царевна” е бил превзет. Това веднага беше отречено от капитана на кораба. “Царевна” все се намира в пристанището на Мариупол. На 18 април повечето от моряците от екипажа се прибраха в България, като капитанът и още двама души останаха на борда на кораба по собствено желание.

След петмесечен престой на пристанището в Черноморск “Рожен” пък вече плава към Великобритания, съобщават украинските власти, цитирани от българското външно министерство в петък. Той превозва около 13 000 тона царевица, уточнява БТА.

Другите два кораба, потеглили в петък, натоварени със зърно, са “Поларнет” и “Навистар”, чиито дестинации са съответно Турция и Ирландия. Първият плава под турски флаг и превозва 12 000 тона царевица към пристанището Карасу в Турция. “Навистар” пък плава под панамски флаг с товар от 33 000 тона царевица.

И трите плавателни съда ще трябва да минат през инспекция във водите край Истанбул преди да се отправят към крайните си дестинации. Това е част от постигнатата с посредничеството на Турция и ООН договорка между Украйна и Русия за отблокиране на износа на украинско зърно по море през три пристанища - Одеса, Черноморск и Южни.

По тази схема по-рано тази седмица към Ливан отплава корабът “Разони” под флага на Сиера Леоне. Той превозва 26 000 тона царевица и преди два дни успешно премина инспекцията край Истанбул, за да продължи към ливанското пристанище Триполи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG