Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия гони 14 български дипломати като ответна мярка


Сградата на руското външно министерство в Москва
Сградата на руското външно министерство в Москва

Русия гони 14 български дипломати като ответна мярка, съобщиха световните агенции в петък. Тя идва, след като в края на юни правителството на Кирил Петков обяви за персона нон грата 70 служители на руските дипломатически мисии в България.

Външното министерство на Русия е връчило на българския посланик в Москва Атанас Кръстин нота, с която обявява за персона нон грата 14 служители в посолството и консулските служби на България в Русия. Това предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

Москва смята, че изгонването от България на руски дипломати "нанася съществена вреда на традиционните връзки" между двете страни и говори за "по-нататъшна деградация на колективния Запад, готов да пожертва интересите на партньорите си, само и само да навреди на Русия", се казва в съобщение, разпространено от руското външно министерство.

В него се посочва още, че "неприятелските стъпки на София по отношение на Москва нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ".

Решението за изгонването на 70 сътрудници на руските дипломатически представителства от България беше обявено на 28 юни. Тогава Кирил Петков каза, че те са "работили срещу интересите на България" и са "работили директно за чужди служби и дипломатическата им роля е била само прикритие".

Министерството на външните работи посочи още, че те са осъществявали "дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност".

Решението предизвика напрежение в доскорошната управляваща коалиция, а посланичката на Русия Елеонора Митрофанова заплаши, че ще повдигне въпроса за скъсване на дипломатическите отношения в Москва, ако София не ревизира решението си. Посолството обаче продължи да работи и след изтичането на нейния ултиматум.

Миналата седмица Митрофанова обаче каза, че Русия вече не разглежда варианта да скъса дипломатически отношения с България. В интервю за ТАСС тя изрази надежда, че след предстоящите през есента предсрочни парламентарни избори България ще им "по-прагматично правителство".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG