Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП иска преговори с "Газпром". Борисов критикува кабинета "Петков" за спрените доставки


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

БСП подкрепя подновяване на преговорите с „Газпром“ за доставки на природен газ за България. „Има такъв народ“ (ИТН) настоява за „практично решение“, което включва и „Газпром“. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смята, че бившите управляващи е трябвало да продължат доставките няколко месеца, докато сключат друг дългосрочен договор.

Така коментираха български политици темата с доставките на природен газ от Русия в понеделник. Това е основна тема в предизборната кампания.

В края на април руската държавна компания „Газпром“ едностранно и в нарушение на сключените договори прекрати доставките на газ за България и Полша, а по-късно и за Финландия. Това се случи заради отказа на страните да плащат за доставка на природен газ по нова схема, която не отговаря на сключените договори.

В България обаче решението на Русия да спре доставките на природен газ стана повод за критики към правителството на Кирил Петков, което управляваше тогава. В последните дни на 47-ото Народно събрание ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ обвиниха кабинета на Петков за спрените доставки и го критикуваха, че не е приел схемата за плащане, предложена от „Газпром“.

След идването на власт на назначеното от Румен Радев правителство се появиха съмнения, че то ще започне преговори за нов договор с „Газпром“. Това предизвика протести. Бившите управляващи от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ предупредиха за „опасен завой към Москва“ и се обявиха против подновяването на преговорите с Москва.

В понеделник заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров зае позиция, че трябва да се преговаря с „Газпром“.

„БСП беше заложила в програмата си възобновяване на преговорите с всички доставчици на газ, в това число, разбира се, и с „Газпром“, каза той пред бТВ. „Очаквам служебното правителство да направи малко по-смели стъпки в тази насока, а не само да чуваме общи приказки. Даже очаквах вече тези разговори да са възобновени, защото времето неумолимо тече.“

Станислав Балабанов от ИТН изрази мнение, че трябва да се търси „балансирано и практично решение“ за доставките на природен газ. В отговор на въпрос той каза, че това включва и преговори с „Газпром“.

„Големите страни в ЕС подходиха практично, защото въпреки политическите санкции към Русия, чисто практически има възможности и подходящи схеми да продължи да се търси балансирания подход към доставките на гориво“, каза Балабанов пред Нова телевизия. „Според мен трябва да се намери балансиран подход, какъвто използват Германия, Гърция и Италия. [] Трябва да намерим най-практичния вариант.“

На въпрос дали това включва и „Газпром“, той отговори: „Вероятно ги включва“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира темата пред журналисти по време на свое посещение в Рилския манастир. Той не отговори дали според него трябва да се преговаря за нов договор с „Газпром“, но критикува правителството на Кирил Петков за действията му след спирането на доставките от Русия.

„Можеше, ако не се правеха на фалшиви герои, да си продължат за няколко месеца доставките и през това време да сключат дългросрочен договор“, каза Борисов. „Късаме договора с „Газпром“, но до него слагаш дългосрочен договор със САЩ“, даде пример той.

Договорът на България с „Газпром“ още е в сила. Българската държавна компания „Булгаргаз“ съобщи, че се опитва да извършва плащания в долари, както предвижда договорът, но те не се приемат от руската страна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG