Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" обвиниха правителството, че не е приело ултиматума на Русия за газа


Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова
Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова

ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” обвиниха правителството на Кирил Петков за спрените от Русия доставки на природен газ и го критикуваха, че не е приело схемата за плащане, предложена от руската държавна компания “Газпром”.

Това стана по време на обсъждане в парламента на доклад на временната комисия за проверка на обстоятелствата около спирането на доставките и процедурата за избор на алтернативни доставчици.

В края на април “Газпром” едностранно и в нарушение на сключените договори прекрати доставките на газ за България и Полша, а по-късно и за Финландия. Това се случи заради отказа на страните да плащат за доставка на природен газ по нова схема, която не отговаря на сключените договори.

Първоначално руският президент Владимир Путин поиска обявените от Москва за “неприятелски” държави да плащат за газ само в рубли. По-късно “Газпром” предложи схема на плащане, която предвижда клиентите от тези държави да си открият сметки в рубли в свързаната “Газпромбанк” и да продължат да плащат в записаната в договорите валута - евро или долари, а банката сама да превалутира плащанията.

Някои компании от европейски държави се съобразиха с новата схема, но Русия въпреки това намали доставките. Сега Европейският съюз се подготвя за сценарий, при който Русия спира напълно доставките на природен газ.

Според депутати от ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” ако България се беше съгласила с ултиматума на “Газпром” да си открие сметка в рубли, до спиране на газа нямаше да се стигне.

Теменужка Петкова (ГЕРБ) посочи, че “Газпром” не е очаквала България да плаща в рубли, а да си открие сметка в рубли, а руската банка да превалутира плащанията. По думите ѝ теориите, че предложената от Русия схема на плащане крие рискове, “просто рухват”.

“Ако имаше такъв риск, държави като Германия щяха ли да плащат? Рискът е да останем без газ зимата”, каза Петкова.

Германските доставчици решиха да се съобразят с предложената от “Газпром” схема на плащане. Преди ден Русия намали доставките на газ по газопровода “Северен поток 1” до Германия до 20% от капацитета му.

Същата позиция изрази и Цончо Ганев (“Възраждане”). Той смята, че няма риск плащанията да се извършват по този начин.

“Вие загробихте българската енергетика”, каза Ганев по повод решението на кабинета да не се съобрази с руския ултиматум.

Според Рамадан Аталай (ДПС) причината за прекъсването на доставките не е само в руската страна.

Депутатът Васил Стефанов (“Продължаваме промяната”) изрази обратно мнение. Той каза, че риск има и той би се носил изцяло от “Булгаргаз”. Той каза, че българската държавна компания два пъти се е опитала да плати задълженията си в долари, но плащанията не са били приети от руската страна.

Според Мартин Димитров (“Демократична България”) е проява на наивност твърдението, че ако България плати газа по предложената от Москва схема, доставките ще са гарантирани.

“Вие отивате на избори с това, че ще плащате газа в рубли. Това трябва да се знае от българските граждани”, каза Димитров.

Депутати от БСП се включиха в дебатите, за да кажат, че представителите на партията в правителството не са подкрепили решение да не се изпълнят исканията на “Газпром”.

Докладът на временната комисия беше подписан с особено мнение от шестима от членовете на комисията - представители на управляващата коалиция.

В документа пише, че решението за необслужване на договора с “Газпром” по искания от руската страна нов ред на плащане не е взето след внимателно обсъждане и достатъчен обществен консенсус и подкрепа. В него се твърди, че държавното дружество “Булгаргаз” е предоставило пред обществото избирателно, непълно и манипулативно информацията за кореспонденцията си с “Газпром”.

В доклада пише още, че алтернативните доставки са на по-високи цени, а начинът, по който са избрани търговците, е непрозрачен.

Депутатите не приеха доклада. В подкрепа на документа гласуваха 94 депутати от ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и един от БСП. 70 народни представители бяха против, а 48 се въздържаха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG