Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният кабинет смени ръководството на АЕЦ "Козлодуй"


АЕЦ "Козлодуй". Снимката е архивна
АЕЦ "Козлодуй". Снимката е архивна

Единствената атомна електроцентрала в България е с ново ръководство. “Българският енергиен холдинг” (БЕХ) във вторник отстрани директора на АЕЦ “Козлодуй” и заместника му, съобщиха “Медиапул” и “Капитал”.

Новината идва дни след смяната на ръководството на държавната газова компания “Булгаргаз”, промени в ръководствата на няколко държавни дружества във военния сектор, смяна на директора на Държавен фонд “Земеделие” и други държавни структури. Вълната от уволнения започна след встъпването в длъжност на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

Решението за смяната на директора на АЕЦ “Козлодуй” Наско Михов и заместника му Александър Николов е взето на заседание на съвета на директорите на БЕХ във вторник. Те бяха назначени след конкурс в края на управлението на ГЕРБ. Мотиви за решението за отстраняването им няма, съобщиха “Медиапул” и “Капитал”.

На тяхно място до провеждането на конкурс са назначени 68-годишният Георги Кирков и 56-годишният Андрей Красночаров.

Георги Кирков е заместник-кмет на община Козлодуй от март 2020 г. Преди това е бил директор “Икономика и финанси” в АЕЦ “Козлодуй” и е участвал в ръководствата на “Атоменергостройпрогрес” и “Интерприборсервиз”. Андрей Красночаров досега е бил главен механик за изпълнението на ремонтите в АЕЦ "Козлодуй".

В края на управлението на правителството на Кирил Петков той и енергийният министър Александър Николов поискаха АЕЦ “Козлодуй” да изчисти пречките пред реализирането на проекта с американската фирма “Уестингхаус”, така че България да получава и алтернативно гориво за ядрената централа. В момента тя е изцяло зависима от руски доставки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG