Връзки за достъпност

Извънредни новини

Координаторът на санкциите в Държавния департамент на САЩ е на посещение в България


Джим О'Брайън
Джим О'Брайън

Ръководителят на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ Джим О‘Брайън е на посещение в България, съобщи американското посолство в София във вторник.

В България О‘Брайън ще се срещне с представители на българското правителство и с членове на международната бизнес общност. Като теми на разговорите са посочени „насърчаването на прозрачна и благоприятна бизнес среда, подпомагането на преките чуждестранни инвестиции и засилването на върховенството на закона“. О‘Брайън ще посети събитие, организирано от Американската търговска камара, посветено на засилването на трансатлантическите бизнес отношения.

„Правителството на Съединените щати високо оценява възможността да работи със своите български партньори в днешния решаващ момент за световната икономика в името на създаването на по-добре свързано и проспериращо бъдеще“, се казва в съобщението за визитата на О‘Брайън.

Джим О‘Брайън ръководи офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ от април 2022 г. Работата му е да „осъществява надзор върху работата по санкциите и да засилва сътрудничеството със съюзниците и партньорите на САЩ при използването на този критичен инструмент.“ Сред задачите му е и да насърчава поемането на отговорност за корупция и нарушения на човешките права.

Преди да бъде избран за поста О‘Брайън е специален президентски пратеник с ресор освобождаване на американци, държани като заложници в чужбина. Преди това е бил специален пратеник за Балканите и старши съветник на държавния секретар Мадлин Олбрайт. Работи в Държавния департамент от 1989 г. Завършил е право в Йейлския университет.

Посещението идва малко повече от година след като САЩ санкционираха шестима българи за участие в корупция.

Бизнесменът и политик от ДПС Делян Пеевски, хазартният бизнесмен Васил Божков и тогавашният зам.-председател на бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства (СРС) Илко Желязков бяха санкционирани по глобалния закон „Магнитски“. Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившият председател на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и бившият главен секретар на агенцията Красимир Томов получиха забрана да влизат в САЩ.

През юли тази година българската прокуратура прекрати проверките срещу Пеевски и Желязков във връзка със санкциите. След това политикът от ДПС заведе дело срещу санкциите си в САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG