Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия няма да спре нападението срещу Украйна и "няма да се сдържа" дълго срещу контраофанзивата ѝ


Владимир Путин за пореден път отрече руската армия да е убивала цивилни в Украйна
Владимир Путин за пореден път отрече руската армия да е убивала цивилни в Украйна

Руската специална операция и настъпателните действия в Украйна ще продължат. Основната цел остава „освобождението на цялата територия“ на източния украински регион Донбас. Това каза руският президент Владимир Путин по време на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд.

Думите му идват в седмиците, в които руските сили масово отстъпват пред украинската контраофанзива в Североизтчна и Южна Украйна. Само за няколко дни Киев си върна над 6000 км2 територии, които бяха окупирани от руснаците.

„Нека да видим как ще се развие и как ще завърши“, каза той по отношение на контранападението.

Путин предупреди също и че Русия няма да отговаря сдържано на украинските удари по руска територия „твърде дълго“.

„Нанесохме някои чувствителни удари, да приемем, че са предупредителни. Но ако ситуацията се развива по този начин, отговорът ни ще бъде по-сериозен“, каза още той.

Думите му идват по повод серия от експлозии във военни обекти на територията на Русия в последните дни. Някои от тях бяха в и около югозападната Ростовска област.

Путин за пореден път отрече Русия да е извършвала военни престъпления, да са били атакувани цивилни цели и да са убивани цивилни.

След освобождаването на окупирани територии украинските власти откриха масови гробове в Изюм и съобщиха за извършвани мъчения и убийства от страна на руските войници. Преди дни Москва удари язовир и хидроелектрически обекти край родния град на Володимир Зеленски Кривой рог, което Киев определи като създаване на сериозна заплаха за местното население.

Русия продължава да отрича и да е виновна за състоянието на АЕЦ „Запорожие“, която превзе в началото на войната и на свой ред обвинява Киев за експлозиите и пожарите в района, които на няколко пъти извадиха от строя централата.

В петък Еманюел Макрон и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъдиха действията на Москва във връзка с разкритията от Изюм и другите освободени украински територии.

„Извършители на това ще трябва да отговарят за действията си. Няма мир без справедливост“, написа Макрон в Туитър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG