Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия остава без подкрепа в ООН. Quo vadis, българско образование?


Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ООН за анексията
  • Кремъл за "българската връзка"
  • Костадинов за Николай Гогол

Само 4 държави в ООН подкрепиха незаконното присъединяване на украински територии към Русия. Това са Беларус, Северна Корея, Сирия и Никарагуа.

Рано сутринта дронове нанесоха удари до части на Киевска област. Според някои експерти Русия може постепенно да замени ракетните обстрели с удари от дронове, които засега й доставя Иран.

Русия продължава с „българската връзка“

Москва задържа 8 души за експлозията на Кримския мост от миналата събота. Кремъл за първи даде подробности за това, което смята, че се е случило. Според Русия експлозивът е дошъл от Одеса в Русе, а оттам е преминал през още няколко държавни граници, за да стигне до моста и да го взриви. България отрече да има нещо общо.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Фронтът

Руската армия обстреля Запорожие, извади за кратко от строя АЕЦ, нанесе удари по Никопол. Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг основен приоритет в момента е подобряването на въздушната отбрана на Украйна. Киев вече получи от Германия системи за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Президентът на САЩ Джо Байдън вече не смята, че Русия може да използва ядрено оръжие срещу Украйна.

Американските политици все по-често говорят за търсене на отговорност за войната от „Путин и Русия“, вместо само от Путин, казва руският политолог в изгнание Андрей Пионтковски.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Посланик Митрофанова

ГЕРБ напомня за своите 12 години управление с нови противоречия в политическите послания. Партията се обяви против идването на руската посланичка за откриването на парламента, но депутатът Вежди Рашидов от ГЕРБ каза, че ако Митрофанова не е поканена, това ще е „обявяване на война. Кой ще носи отговорност, ако утре хвърлят една бомбичка?“. След това Бойко Борисов призова да няма противоречия по тази тема, включително и от страна на Рашидов.

До откриването на парламента остават 6 дни. Въпросът дали руската посланичка да бъде поканена на това събитие се оказа толкова сложен, че се намериха партии, които да не знаят как да отговорят на него. Всичко по темата е събрано тук.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашите на svobodnaevropa@rferl.org.

Копейката или Робин Худ?

Лидерът на „Възраждане“ има прякор „Костя Копейкин“. Наричат го така заради внушението, че взима пари от Русия, където копейката е една стотна от рублата. Той обаче вижда нещо хубаво в този прякор, казва, че името е от роман на Гогол и е сравним с това на Робин Худ. Генка Шикерова провери кое е вярното.

От всички страни в ЕС България е най-уязвима на фалшиви новини и дезинформация, сочи доклад на Институт „Отворено общество“. Страната се представя най-зле по показателя „качество на образованието“.

„Капитан Андреево“

Правителството обяви граничния пункт „Капитан Андреево“ за стратегически обект от значение за националната сигурност. Някои от помещенията на пункта, където се контролират внасяните храни, придобиват особен статут и ДАНС ще проверява всеки, който влиза в тях. По-рано кабинетът „Петков“ беше установил частен монопол върху дейностите в пункта, лош или никакъв контрол върху храните и потенциал за корупция. Случаят се смята за една от причините за сваляне на правителството.

И няколко препоръки

Той прави приложение за „медийна хигиена“, което сортира медии и страници в социалните мрежи. Приложението Инорийдър има милион и половина потребители, а през тази седмица беше обявено за най-добрия RSS четец в престижна класация. Продуктовият директор на Инорийдър Андрей Любенов е Човек на деня на Свободна Европа.

Те са крале на бижутата. Фамилията Картие е част от великите европейци на 20-и век, представени от Пламен Асенов.

Ако сте в София, днес е премиерата на документалния филм на Димитър Коцев-Шошо „Следеният човек“. В кино „Люмиер“, от 19 часа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG